Suriye’nin Kuzeyinde yuvalanan ve Türkiye’ye tehdit oluşturan YPG/PYD/PKK/YPJ ile DEAŞ’ın kökünü kurutmak, bölgede barışı, istikrarı ve huzuru temin etmek amacıyla 20 Ocak’ta operasyon için düğmeye basan TSK, ‘Zeytin Dalı’ ismini verdiği harekâtın 15’inci gününe girdiğimiz şu günde Afrin kırsalında tarih yazmaya devam ediyor. Mehmetçik Afrin’e doğru ilerleyişini emin adımlarla devam ettirirken, ülkenin dört bir yanından da ‘Mehmetçiğimizin yanındayız’ sesleri yükseliyor. Operasyonda Türk Savunma Sanayi’nin eşsiz eserleri Altay tankı, Atak helikopteri, Fırtına Obüsleri, silahlı ve silahsız İHA’lar, MPT-76 makineli piyade tüfeği, teröristlerin üzerine ölüm kusuyor. Mehmetçik kovalıyor, hain teröristler kaçıyor.

Yapımı itibariyle dünya literatüründe oldukça başarılı olan ve operasyonun başarı ile yürütülmesinde önemli bir rol üstlenen yerli ve milli silahları bizde Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraşlı vatandaşlara sorduk. Yaptığımız röportajlarda Afrin operasyonuna sahip çıkan vatandaş, dışa bağımlılıktan kurtulma yolunda yerli ve milli silahların can suyu olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda Türkiye’nin parası ile dahi alamadığı silahları şimdi kendilerinin ürettiklerini dile getiren vatandaş, silahların tüm dünyada kabul gördüğüne dikkat çekti.

İşte vatandaşlarla yaptığımız ‘Yerli ve mili silah’ röportajının ayrıntıları…

MİLLİ SİLAHLARIMIZLA GÖZDAĞI VERDİK”
Kasım Tunçbilek
Bu ülkeye yıllardan beri oyun oynanıyor. Önceden biz silah konusunda dışarıya bağlı bir ülkeydik ama son yıllarda kendi silahlarımızı üretir olduk. Ülkemizin yıllardan bu yana teröristlerle mücadele etmekte. Bizim karşımızda duran terör unsurları belli. Bizi yıllardır bir oyunun içerisine çekmeye çalışıyorlar ama biz elimizden geldiğince bunları bertaraf ediyoruz. ABD ve İsrail gibi bazı teröre destek veren ülkeler terör unsurlarını kullanarak bizim ülkemizi bölmeye çalışıyorlar ama biz bunlarında üstesinden geleceğiz. Kendi milli silahlarımızla birlikte onlara şimdiden gözdağı verdik ve umuyorum ki bundan sonra da yapacağımız operasyonlarda başarılı bir şekilde çıkarız ve Türkiye’nin nasıl güçlü bir ülke olduğunu görürler.

ARTIK DİĞER ÜLKELERDEN ESKİSİ GİBİ SİLAH ALMIYORUZ”
Onur Karadaş
Bizim şuan Afrin’de milli silahları kullanmamız geçmiş güne bakaraktan kıyaslayacak olursak çok önemli bir şey. Daha önceleri dış ülkelerden aldığımız silahları savaşa yâda operasyonlara girerken kullanamıyorduk, çünkü o silahları alırken anlaşmamız bu şekildeydi. Fakat şimdi ASELSAN olsun diğer silah üreten firmalarımız olsun, bunlarla birlikte kendi silahlarımızı üretiyoruz, bu çok önemli. Yani bundan 15 sene öncesine göre iktidarda ki partiler bizim gündemde olmayan konularla meşgul oluyordu. Yani dış gündemle uğraşamıyorlardı iç gündemle uğraşmaktan. Ama şimdi biz kendi silahlarımızı üretir olduk, dış güçlerden artık eskisi gibi silah almaz olduk. Yaklaşık 13 gün önce Afrin’e girdik ve terörü temizliyoruz. Bu operasyonu sonuna kadar da destekliyoruz. Afrin harekâtını desteklemeyenler de zaten bizden değildir. Allah’ın izniyle operasyonu başarılı bir şekilde bitireceğiz.

BAŞKA ÜLKELERİN ÜRETTİKLERİ SİLAHLARI ARTIK KULLANMIYORUZ”
Mehmet Çavuk
Afrin operasyonunda bizim kendi silahlarımızı kullanmamız her açıdan bizim için iyi olan bir şey. Yani eskisi gibi başka ülkelerin ürettikleri silahları artık kullanmıyoruz. Kendi ürettiğimiz silahları kendimiz kullanıyoruz. Tabi bu da diğer devletleri kıskandırıyor. Afirn operasyonu gerçekten çok başarılı geçecektir ben buna canı gönülden inanıyorum. Bende Afrin operasyonuna katılmak istedim ama beni almadılar. Şuanda bile gitmek istiyorum ama kısmet artık. Biran önce operasyonu bitirip sağ salim askerlerimiz ülkemize döner ve terör odaklarından kurtulmuş oluruz.

MUTLU VE GURURLUYUZ”

Osman Akıllı
Afrin operasyonunda kendi silahlarımızı kullanmamız gerçekten çok iyi bir şey. Başkalarının ürettikleri silahları kullanmaktansa kendi silahlarımızı kullanmamız daha iyi. Önceden dışarıya bağımlıydık silah konusunda, operasyonlarda ya da farklı olaylarda o silahları kullanıyorduk ama şimdi kendi mühendislerimizin ürettiği silahları kullanmak bizim açımızdan daha iyi. Bu nedenle de mutlu ve gururluyuz.

ÇOK GÜÇLÜ BİR ÜLKEYİZ”
Ali Çiftçi
Kendi silahımızı kendimiz üretmemiz ülkemiz açısından önemli bir konu. Bu aslında bizim milli gururumuz. Yani dış ülkelerden eskisi gibi silah almıyoruz artık kendi silahlarımızı kendimiz üretiyoruz. Afrin’deki operasyonlarda kendi yerli ve milli silahlarımızı kullanıyoruz. Bu silahlarımızı kullanmamız bizim avantajımıza. Oradaki teröristleri kendi silahlarımızla vurmamız diğer ülkeleri kıskandırıyor olabilir, o yüzden çok güçlü bir ülkeyiz.

OPERASYONDAN BAŞARILI BİR ŞEKİLDE ÇIKACAĞIZ”

Mehmet Bozkurt
Biz kendi silahlarımızın yüzde 75’ini üretiyoruz ama bunu yüzde 100’e çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu kullandığımız silahlar küçümsenecek bir silah değil. Gerçekten bazı büyük ekonomisi büyük ülkelerden bile daha gelişmiş silahlarımız var. Bunu da en iyi şekilde kullanmamız diğer devletlerin dezavantajına olan bir şey. Afrin operasyonu bizim için önemli bir operasyon. Bu operasyondan başarılı bir şekilde çıkacağız.

HER TÜRLÜ İMKÂNLARA SAHİBİZ”

Gazanfer İsimsiz
Bizim şuanda iktidardaki devletimiz göreve geldikten sonra dışarıya olan bağımlılığımız bitti. Artık eskisi gibi silahları dışarıdan almıyoruz. Önceden Amerika ve Almanya gibi ülkelerden alıyorduk silahları ama şimdi öyle değil. Kendi silahlarımızı kendimiz üretiyoruz ve bu silahları da operasyonlarda kullanıyoruz. Ülke olarak geçmiş dönemlere göre şimdi her türlü imkânlara sahibiz. Türkiye vatandaşı olarak ben çok memnunum. Kendi ürünlerimizi dışarıdan almamız bizim karımıza olan bir şey değildi ama şuan da kullandığımız şeyler kendi ürettiklerimiz olduğumuz için daha önemli. Afrin operasyonunda da biran önce başarılı çıkıp, yurdumuzdan teröristleri temizleriz.

SAVUNMA SANAYİMİZİ DAHA DA ÇOK GÜÇLENDİRECEĞİZ
Nebi Özsoy
Afrin harekâtıyla ilgili çok düşüncelerimiz var. Bu operasyonda şimdi biz kendi yerli silahlarımızı kullanıyoruz. Kendi kullanmış olduğumuz bu yerli silahları birlikte terör hedeflerini vuruyoruz. Bu operasyonla birlikte artık dışa bağımlı olmadığımızı tüm dünya gördü ve görmeye de devam ediyor. Atak Helikopteri, Fırtına Obüsü dışında farklı silahlarda üretmeye devam ediyoruz. Ayrıca bizim silahlarımız dünyanın en iyi silahları olma yolunda ilerliyor. Bu silahlarla da neler yapacağımızı diğer ülkelerde görmüştür. Bizim silahlarımızın menzilleri olsun, vurduğu hedefler olsun askerlerimiz en iyi şekilde de silahlarımızı kullanıyor ve yetenek kabiliyetleri var. İnşallah ileriki zamanlar da yerli ve mili silahlarımızı daha da çok geliştirmeye ve üretmeye devam edeceğiz. Dışarıda ki ülkelere de bağımlı bir şekilde kalmayacağız. İstediğimiz zaman istediğimiz şekilde her silahla başka yerlere, ülkemize terörist gruplarının ve yabancıların girmemesi için elimizden geleni biz millet olaraktan ve halk olaraktan dua edip, dualarla destek oluyoruz. İnşallah ülkemiz ileride daha da iyi yerlere gelecek, daha iyi gelişmiş bir sanayimiz ve teknolojimiz olacak. Ayrıca savunma sanayimizi daha da çok güçlendireceğiz. Zaten bizim Mehmetçiğimizde gittikleri yerlerde, şuan ki Afrin harekâtında başarılarını da zaten gerek yaptığı teknolojik silahlarıyla, gerek vurduğu hedefleriyle hepsini gösteriyor zaten. Bundan sonra da ülkemizde daha iyi şeyler olur, operasyonlardan da biran önce başarılı bir şekilde çıkıp rahat bir nefes alırız.

ALLAH, VATANIMIZI VE MİLLETİMİZİ KORUSUN”

Mehmet Sami Leblebici
Bazı vatan millet düşmanları kendini şöyle böyleyim diye tanıtına bazı kendini bilmezler, çocuklarını savaşlarda ya da operasyonlarda en saflarda yer göstersinler. Cumhurbaşkanımız bazı vatan millet düşmanlarına mecliste ders vermelidir. Bizim kendi milli silahlarımızı içimizde istemeyenler bile var. Bizim kendi milli ve yerli silahlarımızın ne kadar önemli odluğun u tüm dünya biliyor ama bazı partililer bilmiyor. Bu partililer o milli silahlarımızı görmek istemiyorlar. Bunlar sürekli dış güçlerle birlikte hareket ediyorlar, bunların vatan ve milletle alakası yok. Bun kişiler hem bu milletin ekmeğini yiyor, hem de bu vatana ihanet ediyorlar. Afrin operasyonunda sonuna kadar arkasındayız ve destekliyoruz. Beni bugün dahi askere çağırsınlar giderim. Şuan beni Afrin’deki operasyona çağırsınlar yine giderim. Allah, vatanımızı ve milletimizi korusun.

MİLLİ SİLAHLAR BİZİM İÇİN ONUR VE GURUR VERİCİ”
İsmet Gedikli
Afrin konusu olayında tamamen haklı bir ülkeyiz. Yıllardır bize bu terör örgütü tehdit oluyordu. Bunu temizlemek için biz operasyonu başlattık. Bunun adı savaş değil. Savaş diyenler oluyordu ama bu bizim yapmamız gereken bir operasyon, teröristleri bitirmek amaçlı sınır dışı bir harekât. Devletimize sonuna kadar biz bu konuda destek oluyoruz. Ayrıca bizim kendi yapmış olduğumuz silahları kullanmamız bizim için çok gurur verici. Paramızla isteyip alamadığımız silahları şimdi kendimiz üretiyoruz. Tüm vücudumuzla, tüm gövdemizle Mehmetçiğimizin arkasındayız. Yaşımız ne olursa olsun, operasyonda olmak, savaşmak icap ediyorsa biz her zaman hazırız ve devletimizin yanındayız. Milli silahlar bizim için onur ve gurur verici bir şey. Fırtına Obüslerini biz yapıyoruz, Atak Helikopterlerini biz yapıyoruz, yerli İHA’ları biz yapıyoruz. Bunlar çok önemli bir şey. Eskiden bunların adını bile konuşamıyorduk ama şimdi gündemimizden hiç düşmüyor. Şuanda Türkiye olarak hiçbir şeye muhtaç değiliz.

“BUGÜNE KADAR DIŞ ÜLKELERİN SİLAHLARIYLA YOL ALDIK”
Zeki Kenger
Yaklaşık 15 gün önce başlatılan Afrin operasyonu bizim için önemli bir operasyon. 35 yıla yakın bir zamandan beri bitmeyen terör unsurları, ülkemizi tehdit etmekte. Bizimde kendi sınırlarımızı koruma altına almak için bu operasyonu mecbur başlatmak zorundaydık. Yoksa bu terör yuvaları git gide büyüyecek. Afrin’de biz kendi yerli ve milli silahlarımızı kullanıyoruz. Bu bizim için gerçekten önemli bir şey. Biz 2016-2017 yılına kadar silah ve savunma sanayi konusunda dışarıya bağlı bir ülkeydik. Yani kendi silahlarımızı yeni yeni üretmeye başlatmıştık. Bu ürettiğimiz silahları Afrin harekâtında kullanarak silahları daha iyi tanıtmış olduk. Zaten dışarıdan bizi takip eden ülkelerde bunun farkına vardı. Bizim askeri silahlarımızın gücünü ve kalitesini tam olarak bilmiyorlardı önceden, ama şimdi öyle değil. Artık bir ABD bile bizim ne kadar güçlü olduğumuzu biliyor. Özellikle savunma sanayisinde son birkaç yılda önemli silahlar ürettik. ASELASAN gibi silah fabrikalarımızda dünyada olmayan farklı silahlar bile ürettik, hatta dışarıya bile satmaya başladık. Bu hem biz vatandaşlar için hem de ülke ekonomisi için önemli bir konu. Afrin operasyonunu başlatmamızın amacı, kendi sınır güvenliğimizi korumak. Bizim sınırlarımızdaki terör unsurları cirit atarken biz burada eli kolu bağlı oturamazdık. Bizi başka bir devlet yönetemez. Artık eskisi gibi dışarıya bağlı kalan bir ülke değiliz. Kendi gücümüzü kendimiz yaratıyoruz. Altay Tankı olsun, Atak Helikopteri olsun, Fırtına Obüsleri olsun, yerli İHA ve SİHA’lar olsun çok önemli. Bunlar bazı güçlü devletlerde bulunmayan silahlar arasında yer alıyor. Bizim Türk vatandaşı olarak tek temennimiz bu operasyonda başarılı bir şekilde çıkıp, ülke ve sınır güvenliğimizi kontrol altına almak olacaktır. İnşallah bu operasyon bittikten sonra Münbiç gibi farklı yerlerde bulunan terör unsurlarının da tepesine binip, terörü ortadan kaldırmak olacaktır. Allah yar ve yardımcımız olsun, Türk ordusunu Allah muzaffer eylesin.
“ÜLKE OLARAK BİLEĞİMİZ BÜKÜLMEZ”
Bedir Sertel
Afrin operasyonunun biz sonuna kadar arkasındayız ve desteklemeye de devam ediyoruz. Bu operasyonda kullanılan yerli ve milli silahlar aslında bizim için gecikmiş bir durum. Bu silahları biz çok önceden de yapabilir ve kullanabilirdik ama kısmet Afrin’eymiş. Bizim özellikle Savunma Sanayimizde dışarıya bağımlı olmamamız gerek. Bir ülke için en önemli unsurlardan birisi de savunma sanayisidir. Eğer bir operasyona ya da bir savaşa gidiyorsak, kendi yerli imkânlarımızı kullanmalıyız. Önceden biz dışa bağımlı olduğumuzda ülke olarak söz sahibi olamıyorduk ama şimdi öyle değil, artık söz sahibi bir ülkeyiz. Son birkaç yılda savunma sanayimizde büyük adımlar atıyoruz, bunu daha da çok geliştirirsek daha da iyi oluruz. Zaten Afrin operasyonunda kendi kullandığımız silahları görüyoruz. Bu konuda da çok başarılıyız. Kendi sanayi savunmamızı yaptığımız sürece ülke olarak bileğimiz bükülmez. Umarım bundan sonraki operasyonlarda da başarılı oluruz ve ülkemiz rahat bir nefes alır.

BU İSLAM’IN SON ORDUSUDUR”
Mustafa Tunç
Kendi imkânlarımız ile kullanmış olduğumuz yerli ve milli silahlar bizim için gururlandırıcı bir şey. Allah’a bin şükürler olsun kendi silahlarımızı üretip daha güçlü hale geldik. Söz sahibi bir ülkeyiz, kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. Zaten önceden dışarıdan aldığımız silahları hepimiz biliyoruz, silahlar bizdeydi ama yazılımı olsun diğer şeyleri olsun başka ülkelerin ellerindeydi ama şimdi kendi kullandığımız silahlarla daha iyi konumdayız. Şimdi dünya Türkiye’yi seyrediyor. Dünyada artık iki taraf var; bir Türkiye karşıtı, bir de Türkiye tarafı. Yeri gelecek teknolojiyi daha da geliştireceğiz, çoğu silahlarımız insansız olacak. Daha güçlü bir olacağız. Savuma bakanımız yeni bir füze denemesi yaptıklarını yüzde yüz başarı sağladıklarını dile getirmişti. Bu bizim için çok önemli bir şey. İnşallah bunun devamı gelecektir. Bu ülkeyi bölmeye çalıştıkça biz daha da güçleneceğiz. Bundan sonraki hedefimizde Kızı Elma olacaktır. Allah ordumuzun her daim yanındadır. Bu İslam’ın son ordusudur.
“ARTIK GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE VAR”
Ömer Turgut Işık
Kendi ürettiğimiz bu silahlar konusunda belki geç kalmış olabiliriz ama yine de bu silahları kullanmamız bizim açımızdan çok iyi. Bugüne kadar başkasının silahlarıyla savaştık. Önceden bize silahları veriyorlardı ama yazılımları ya da teknolojileri kendilerindeydi. O yüzden emin adımlarla yürümekte zorlanıyorduk ama şuan da kendi silahlarımızı kendi istediğimiz yerde kullanabiliyoruz, şuanda bütün teknolojisiyle bütün silahlarımızın bütün yazılımları bizde. Savunma sanayimizi biraz daha geliştirebilirsek daha iyi yerlere gelebiliriz. Osmanlı Padişahlarının ayak bastığı her yere bizim de ayak basmamız lazım. Değil ki Suriye, Afrik’dan Avrupa’ya kadar bizim olan toprakları geri almamız lazım. Bundan sonra da kimsenin karşısında zayıf bir Türkiye yok. Kendi silahlarını üretip, kendi silahlarıyla savaşan bir ülke var.

HABER: EMRE AKKIŞ/HAKAN AYDIN

Editör: Mahmut Beyaz