Kış aylarında kar, yağmur, şiddetli rüzgâr ya da dondurucu soğuklarla mücadele etme bakımından vatandaşın göz bebeği konumunda bulunan ve içinde bulundurduğu şifalarla adeta bin bir derde deva olan Ihlamur, tam da kış aylarına girdiğimiz şu günlerde fiyatı ile dikkat çekiyor. Soğuk algınlığına iyi gelen, terlemeye teşvik eden ve ateş düşürme gibi birçok faydası bulunan ıhlamur, 150 TL’lik kilogram fiyatıyla neredeyse altınla yarışırken, sıcak bir ıhlamur yudumunu boğazından geçirmek isteyen vatandaşlarında cebini yakıyor. Kahramanmaraş’ta Aktar Esnafı Muhammet Akkök, ıhlamur fiyatlarının pahalı olmasının mevsim itibariyle yeni nesil mahsul olmasından kaynaklandığını ifade ederken, ilerleyen günler de fiyat konusunda bir düşüşün yaşanacağını söyledi. Fiyat aralığının şu anda 150 ila 200 TL arasında değiştiğini anlatan Akkök, ıhlamur düşkünlerinin kilogramla değil, şu sıralar gramla aldığını da sözlerine ekledi.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR”
Ihlamurun limonla kaynatılıp, balla karıştırılıp içildiği takdirde etkisinin daha fazla olacağını aktaran Akkök, “Ihlamurun fiyatı 150 ile 200 TL arasında. Fiyatının yüksek olmasının nedeni nadir bulunmasındandır. Ihlamur neredeyse altınla yarışıyor. Ihlamur limonla kaynatılıp, balla karıştırılıp içildiğinde etkisini daha fazla gösterir. Ihlamur, genelde kış aylarında soğuk algınlığı önleyici ve terlemeye teşvik edici olarak kullanılır. Ihlamur soğuk algınlığına iyi gelir. Ihlamurun vitaminin yüksek olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı hasta olmayı azaltır” dedi.

IHLAMURUN SAĞLIĞA FAYDALARI
Ihlamur daha çok kış aylarında soğuk algınlığına neden olan hastalıklara yakalanmamak için veya hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. En çok yaprakları kaynatılarak demlenir ve limon veya bal karıştırılarak içilir. En sık kullanım şekli böyledir. Grip ve Nezleye Karşı Ihlamur: Ihlamur kış aylarında meydana gelen soğuk algınlığından ve yaygın salgın hastalıklardan korunmak ve bu hastalıkların tedavileri için tüketilmektedir. Daha fazla verim almak için ıhlamura bal ve limon eklenebilir. Balın yardımıyla vücudun direnci hastalıklarla mücadele için arttırılır. Balın doğal bir antibiyotik olması ıhlamurun etkisini iki katına çıkarır. Yalnız bal, haşlanmış veya çok sıcak suda özelliğini kaybeder. Bu yüzden ıhlamura karıştırılmadan önce mutlaka suyun soğumasının beklenmesi gerekir.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz