Anadolu Enerji A.Ş tarafından Elbistan İlçesine kurulması planlanan 500 MW gücündeki termik santral için çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu kapsamında düzenlenen toplantıda vatandaşların ortak düşüncesi “İstemiyoruz” oldu.

ÇED toplantısında A ve B Termik Santrallerinin ardından bir yenisi daha kurulması planlanan ve bunun için çalışma başlatan Anadolu Enerji A.Ş yetkilileri vatandaşların yoğun tepkisi ile karşılaştı.   Düzenlenen ÇED toplantısına köylülerin yanı sıra sivil toplum kuruluşu, Tema Vakfı Elbistan Temsilciliği’nin de katıldığı ve gergin anların yaşandığı toplantıda Çöllolar Kömür Havzası’nda gerçekleşen göçükte hayatını kaybeden işçilerden birinin kız kardeşinin yetkililere seslenişi ise yürekleri burktu. “Daha kaç kişi can verecek bu havzalarda, daha kaç işçinin cenazeleri toprak altında kalacak, bu santralde kurulduğunda da yine aynı acıları yaşayacak mıyız” sözü oldu.

‘BU FİLMİ 2 KERE İZLEDİK 3’ÜNCÜ KEZ İZLEMEK İSTEMİYORUZ’
Elbistan’a bağlı Küçükyapalak, Büyükyapalak, Akören, Eldelek ve Çatova Mahalleleri sınırında Anadolu Enerji A.Ş. tarafından kurulması planlanan 500 MW güce sahip termik santralin Avrupa’daki çalışma sistemini gösterip kullanılan teknolojik araç ve gereçlerin çalışma sistemlerini anlatan firma temsilcisi Çevre Mühendisi Egemen Özmen anlattığı sunumda vatandaşlara Termik Santrali kurulması durumunda birçok kişinin istihdam sağlayacağını, bölge için önemli bir yatırım olacağını ve Avrupa’da kurulan Santraller ile aynı teknolojik araç, gereçlerin kullanılacağını ve daha önce yaşanan sorunların hiç birinin yaşanmayacağını kaydederken köylülerden yükselen ortak ses ’Biz bu Filmi 2 kere izledik 3. Kere izlemek istemiyoruz’ oldu.

ZATEN YETERİ KADAR ZEHİRLENİYORUZ
Vatandaşlar yetkililerin bölgede yeni bir Termik Santralinin kurulması tablosunu çok iyi şekilde sunduklarını ve Avrupa Ülkelerinden örneklere vererek anlattıklarını ancak hiçbir şekilde anlattıkları gibi bir proje çıkmayacağını daha önce kurulan 2 termik santralinde de yaşandığı gibi elde edilmesi planlanan tek şeyin sadece insan hayatını zehirlemek olduğu ve yeni bir Termik Santralinin kurulmasının bölgedeki tarımı tamamen bitirip, bölgeyi yaşanmaz hale getireceğini ifade eden vatandaşlar zaten yeteri kadar zehirleniyoruz dedi.Tema Vakfı Elbistan Temsilcisi Hüseyin Alp Aslan, “Biz bölgedeki santrallerin kapatılmasını istiyoruz, siz yeni bir santral projesi ile karşımıza geliyorsunuz”Aslan yaptığı konuşmada, “İnsanlarımız kanser oluyor, yeni bir termik santrali kurmak bölgede yaşayan her vatandaşın hayatına büyük bir tehdittir. Biz bölgemize kurulan diğer 2 santralinde kapatılmasını isterken sizler bize yeni bir santral projesi ile geliyorsunuz, anayasal hakkımız olan temiz bir çevrede yaşama hakkımızı elimizden alıyorsunuz” dedi.
Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: Mahmut Beyaz