Özellikle son yıllarda genci, yaşlısı, kadını, erkeği tarafından 7’den 70’e tüketilen sigaraya yepyeni bir zam daha geldi. ÖTV zammından sonra bir zamda sigaralara geldi. Yılın ikinci çeyreğinde 2 TL yapılan zammın ardından 3’üncü çeyrekte bir zam daha yapılarak her bir sigara paketine 3 TL zam yapıldı. Bu doğrultuda 3 ayda sigaraya tam olarak 5 TL zam yapılmış oldu.

Bizde Manşet Gazetesi haber ekibi olarak henüz yeni gelen sigara zammını Kahramanmaraşlı vatandaşlara sorduk. Vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde gelen zamların çok fazla olduğundan dert yanan vatandaşlar, bu zamların doğru olmadığını söyledi. Asgari ücretli bir sigara tiryakisinin bir sigara paketine 15 TL vermek gibi bir lüksünün olmadığını belirten vatandaşlar, bu zamların kaçak sigaraya yönelmeleri arttırabileceğini söyledi.

İşte vatandaşlarla sigara zammıyla ilgili yaptığımız röportajın ayrıntıları…

SİGARA ZAMLARI GERİ ÇEKİLMELİ”

Mustafa Abıka
Yaklaşık 10 yıldır sigara kullanıyorum. Devletimiz sigaraya zam yaptıkça milletin bırakacağını zannediyor ama durum böyle değil. Şimdi biz sigara tiryakileri olarak sigarayı kolay kolay bırakamayız. Millet sigara ne kadar pahalanırsa pahalansın yine de alıp içecek. Eğer devletimiz sigaraya bu şekilde zam yapmaya devam ederse bence sonuç hiç iyi olmaz. Zaten zannediyorum sigaraya yılbaşında 2 TL kadar bir zam gelmişti. Şimdi daha yıl bitmeden 3 TL’lik bir zam daha yapıldı. Yani bu gerçekten hiç ama hiç iyi olmadı. Biz isteriz ki her şey güzel fiyatlı olsun. Yurt dışından gelenler nasıl buralarda hava atarak geziyorlarsa paraları çok geziyorlarsa bizde burada ezilmemeliyiz. Sigara zamları geri çekilmeli.

DEVLETİN BU KONUYA BENCE MÜDAHALE ETMESİ LAZIM”

Cumali Özcüce
Ben 30 yıldır sigara içiyorum. Ben Türkiye’de yaşamıyorum. Türkiye’ye Hollanda’dan ziyarete geldim. Burada yaşayan vatandaşlarımız açısından baktığımızda sigara içenler için sigara fiyatları çok pahalı. Yani sigaradaki vergi çok fazla. Devletin bu konuya bence müdahale etmesi lazım. Yalnızca sigara da değil birçok üründe vergi çok fazla. Mesela Hollanda’da bir sigara paketinin fiyatı 7 Euro. Biz orada ortalama bin 500 Euro ücret alıyoruz. Burada asgari ücret 2020 TL ancak bir sigara fiyatı 15 TL olmuş. Buradaki sigara fiyatlarını çok pahalı buluyorum.

 

BİR SİGARA PAKETİNE 15 TL VERMEK İNANIN BENİM ZORUMA GİDİYOR”
Samet Demir

Ben sigaraya başlayalı 2 yıl oldu. Sigaraya gelen zamların çok fazla olduğunu düşünüyorum. Bir sigara paketine 15 TL vermek inanın benim zoruma gidiyor. Hani hemen bıraktım deyince bırakılacak bir şey olmadığından dolayı mecbur 15 TL’yi vermek zorunda kalıyoruz. Bence bir sigara paketinin maksimum fiyatı en fazla 10 TL’dir. Ama biz 15 TL’ye sigara içiyoruz. Mesela ben öğrenciyim ve günlük 20 TL harçlığım var. Ben sigara içen birisiyim. Mecbur günlük bir paket sigara alıyorum. 15 TL’yi sigaraya verdikten sonra bana 5 TL kalıyor. 5 TL ile de şimdilerde bir yemek bile yiyemiyorsunuz. Ne olacak bilmiyorum. İnşallah tekrar ucuzlar.

SİGARA ZAMMINI ÇOK FAZLA BULUYORUM”
Halil Cura

Ben sigarayı çok fazla içmiyorum. Arada sırada tek tük içiyorum. Ama sigara zammını çok fazla buluyorum. Bir sigaraya 15 TL verilmez. Ama işte yapacak bir şey yok. Devlette vergilerle ayakta duruyor. Hani bu açıdan baktığımda devlete de bir şey diyemiyorum. Ben sigara paketi alamıyorum. Çünkü gücüm yetmiyor. Ümit ediyorum ki bu zamlarla birlikte ülke olarak sigara içme oranını çok çok aşağılara çekeriz.

 

BUNUN ÖNÜNE GEÇİLMESİ LAZIM”
Demirhan Kale

Ben sigara kullanan bir vatandaşım. Sigaraya özellikle son bir yılda gelen zamlar karşısında adeta şok oluyorum. Son 6-7 ayda sigaraya 5 TL zam yapıldı. 10 TL olan bir sigara paketi şimdilerde 15 TL oldu. Asgari ücretli çalışan ve sigara içen bir vatandaş bir sigaraya 15 TL nasıl verecek? Bu çok facia bir durum. Bu zam insanları adeta kaçak sigaraya kullanmayı yöneltecek bir şey. Şöyle bir örnek vermek istiyorum. Kaçak içkiyle alakalı insanların ölümlerinden bahsediliyor. İçki fiyatlarının arttırılmasıyla kaçak içkiye yönelen insanların sayısı da arttı. Bunun önüne geçilmesi lazım.

ÜST ÜSTE ZAM YAPILDI”
Gürcan Metin

Sigaraya yapılan son zam çok kötü oldu. Benim içtiğim sigara 16 TL oldu. Bu son bir yılın içerisinde yapılan ikinci zam. Yani üst üste zam yapıldı. Bu zamlar nereye kadar varacak inanın bilmiyorum. İçsek bir türlü içmesek bir türlü. Bu son zamlar emin olun kaçak sigara satışlarını daha çok arttıracak. Yeni gelen zamdan çok şikâyetçiyiz. Tüketiciler 15-16-17 TL’ye sigara içiyor da. Peki, acaba üretenlerin hakkını veriyorlar mı?

HER ŞEYİN ZAMLANDIĞI GİBİ KEŞKE ASGARİ ÜCRETTE ZAMLANSA”
Durdu Kurtağzı

Bizim milletimiz her şeyi kabulleniyor. Kabullenmemesi lazım. Sigaraya gelen zamlar çok fazla. Yani her şeyin zamlandığı gibi keşke asgari ücrette zamlansa. Tamam, asgari ücrete zam yeni yapıldı ama asgari ücret artıyor ürünlerin fiyatı ve vergilerde artıyor. Şimdi biz ne anladık bu işten? Her şey eşit şekilde zamlanası hiçbir sorun kalmayacak. Ben 2 güne bir sigara paketi alıyorum. Yani bu ne demek oluyor? Ben ayda 450 TL sigaraya para veriyorum. Yazıktır, günahtır. Şimdi eminim içme sigarayı bırak diyenler olacaktır. Bırakamıyorum, daha doğrusu bırakmak istemiyorum. Bir tiryakinin sigara bırakması kolay bir şey değil. Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz