Kurban bayramına sayılı günler kala vatandaş gözünü kurban fiyatlarına çevirmiş durumda. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından herhangi bir açıklama gelmezken, vatandaş kurban fiyatlarının her yılki gibi yüksek olabileceğinden dolayı endişeli bekleyişini sürdürüyor.

Kurban pazarlarının açılması ile birlikte vatandaşlar şimdiden pazarın yolunu tutarken, fiyat konusunda hala bir kanıya varılamaması da vatandaşı kararsızlığa sürüklüyor.

Bizde siz değerli okuyucularımız için halkla bu yılki kurban fiyatlarını değerlendirdik.

İşte vatandaşların görüşleri:

SIKI DENETİME GEÇMESİ LAZIM’

Fiyatların her yılki gibi yüksek olabileceğinden dolayı endişeli olduğunu belirten Mustafa Tunç, “Pazar yerlerindeki Kubanlıkların sıkı denetime geçmesi lazım” diyerek şu ifadelere yer verdi: “Kurban fiyatları ile ilgili bence söylenecek bir şey yok her yıl olduğu gibi bu yılda pahalıdır yine. Böyle giderse durumu olmayan kimse kurban kesemez. Diğer yandan da Tarım ve Hayvan Bakanlığımız dişi hayvan kesimini yasaklayacaklarını söyledi ama hala dişi hayvan satışı devam ediyor. Bu böyle giderse ileriki yıllarda kurban kesen halk yarı yarıya düşecek. Gittiğim kurban pazarlıklarında hala dişi hayvan satışı var üstelik gerçekten de çok pahalı, bakanlığımızın buna biran önce müdahale etmesi lazım. Fiyatları da görüyoruz canlı hayvan kilosu 19-20 liradan aşağı değil. Eskiden herkes maaşının üçte ikisi ile kurban alabiliyordu ama şuan öyle değil fiyatlar eskiye göre çok pahalı. Vatandaş şuan ki asgari ücretle bir kurban almaya kalksa o parayla alamaz kurbanlık. Ben istiyorum ki bütün vatandaşlarımız kurban kessin tek temennim budur, o yüzden fiyatların biraz daha uygun olmasını istiyoruz.”

FİYATLAR ÇOK PAHALI ‘

Kurban fiyatlarının açıklanmamasına rağmen fiyatından yakınan Yaşar Göçer, “Kurban fiyatları bu yıl çok pahalı her yıl olduğu gibi. Et’in kilosu pahalı olduğu için ona istinaden kurban fiyatları da pahalı olacak gibi duruyor. Etin kilosu bugün 50 lira, bir tane kurban alacaksan olsanız nereden baksanız iki bin lirayı buluyor, bu yüzden vatandaş kurbanlıkları bu yıl zor alacak gibi duruyor. Üretici, satıcı ve tüketici bu yıl mağdur olacak gibi fiyatlardan dolayı. Fiyat yüksek olursa eskiye göre çok satış olmaz o yüzden satıcı mağdur durumda kalır. Durumu olmayan kesimde fiyatları pahalı bulduğu için elindeki para kurban almaya yetmez ise o da mağdur olacak. Devletimizin buna bir çözüm bulması gerekiyor. Devletin yetiştiriciye destek çıkması gerekiyor. Vatandaş mecbur kurban kesmek için borçla bile kurban alıyor buda üzücü bir durum” ifadelerini kullandı.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz