Toplumda özellikle evi olmayanların ev almak için neredeyse tek dayanağı olan, vatandaşların ‘Bunca yıldır kiradayım. Acaba bir ev alamaz mıyım?’ düşüncesi ve hayalini süsleyen bankalar, konut kredi faizinin yüksek olmasından dolayı ev hayali ile yanıp tutuşan binlerce kişinin hayalinin yarıda kalmasına neden oluyor. Dişinden tırnağından bin bir emekle biriktirdiği paraları ev satın almaya yetmeyince mecburen bankaya başvuran ancak kredi faizlerinin içinden çıkamayan vatandaş, bankaların konut kredi faizlerini aşağıya çekmesini bekliyor.

Her hafta birbirinden önemli ve farklı konularla toplumun nabzını yoklayan, sayfa sütunlarına taşıdığı konularla vatandaşın sesi olan Manşet Gazetesi’de bu hafta bankaların konut kredi faizlerini gündemine aldı. Sokağa inerek halkın içerisine karışan ve haberi kaynağından dinleyen gazetemiz haber ekibi, vatandaşlara konut kredi faizlerini sordu. Yapılan röportajlarda faizlerin çok yüksek olduğunu ifade eden vatandaş, düşük gelirli kişilerin ev almasının imkânsız olduğunu kaydetti.

İşte bankaların konut kredi faizi ile ilgili halkla yaptığımız röportajın detayları…

VATANDAŞ ASGARİ ÜCRETLE ZOR GEÇİNİYOR”
Mustafa Avşar
Yüksek konut kredi faizlerinden dolayı şikâyetçiyim. Kişi aldığı para ile evini mi geçindirsin, çocuklarını mı okutsun yoksa ev mi alsın. Özellikle son yıllarda ev fiyatları da zaten çok yükseldi. Vatandaşın alım gücüne göre ev fiyatları çok yüksek. Tabii bir de asgari ücretlilerimiz var. Tamam, asgari ücretimiz yine son yıllarda devletimizin göstermiş olduğu sağduyu ile yükseldi ama aynı zamanda hayat şartları da yükseldi. Bu nedenden dolayı vatandaş asgari ücretle zor geçiniyor. Allah bizim yardımcımız olsun. İnşallah konut kredisi faizleri düşer de vatandaş ev alabilir.

EV FİYATLARI ÇOK YÜKSEK”
Aziz Müken
Evet, şu anda konut kredi faizlerinden dolayı vatandaşlarımız ev alamıyor. Aslında bankalar faizleri aşağıya çekmiş olsa vatandaşın işi daha çok kolaylaşacak ve işte o zaman bir ev arayışı içerisine girecek. Şu anda giremiyor. Neden? Çünkü zaten ev fiyatları çok yüksek. Tabii bir de bunun üzerine bankadan çektiğiniz kredide eklenince o zaman içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ev fiyatları çok yüksek. Neden bu kadar yüksek onu da anlamıyorum. Asgari ücretli bir kişinin ev alması çok zor. Çünkü en düşük bir ev taksiti aylık 300-400 TL. Bir asgari ücretlinin zaten aylık geliri bin 600 TL. Ne diyelim inşallah iyi olur.

KONUT KREDİ FAİZLERİ YÜKSEK”
Hüseyin Bozoğlan
Şu anda konut kredi faizleri yüksek. Dolayısıyla vatandaş kolay kolay ev alamıyor. Benim evim var ama Allah olmayanlara nasip etsin. Ev fiyatları çok yüksek. Vatandaşın alım gücü belli. Geçmiş yıllara göre refah seviyesi biraz daha yükseldi ama bu yine de vatandaşın ev alması için yeterli olmuyor. Bankaların faiz oranlarını biraz daha düşürmesi lazım. Asgari ücretli bir kişinin ev alması mümkün değil. Çünkü asgari ücretli kişi evini mi geçindirecek yoksa kredinin faizini mi ödeyecek. Durum gerçekten çok zor. İnşallah düzelir.

KİŞİ ÇEKTİĞİ KREDİNİN ALTINDA KALIYOR”
Ahmet Zavrak
Bankaların konut kredi faiz oranları bence yüksek. Neden yüksek? Bir işçi asgari ücretle çalışıyor. Bunca zamana kadar kirada oturduğu için artık canına tak etmiştir. Bu kez bu kişi ne yapıyor? Ev almak için bir çaba içerisine giriyor. Dolayısıyla bu kişi ev almak için bankaya başvuruyor. Başvuruyor ama bankaların kredi faizleri çok yüksek. Bu kez bu kişi çektiği kredinin altında kalıyor. Ödeyemiyor. Ödeyemediği için de bunalıma giriyor. Sonunda ne oluyor? Kredi çekerek aldığı o ev elinden bir anda gidiyor. Bu anlattıklarımdan yola çıkarak bankaların biraz da olsa kredi faiz oranlarını düşürmesi gerekiyor. Keşke herkes bir şekilde ev sahibi olabilse ama dediğim gibi bu çok zor.

OLMAYAN BİR KİŞİ İÇİN HAYAT GERÇEKTEN ÇOK ZOR”
İbrahim Sulayıcı
Benim evim var ama evi olmayan bir kişi için hayat gerçekten çok zor. Çünkü vatandaşın geliri belirli bir seviyede. Kiralar çok yüksek. Milletin ev sahibi olabilmesi için bankaların kredi faiz oranlarını aşağıya çekmesi gerekiyor. Eğer bankalar bu faiz oranlarını aşağıya çekerse vatandaşın ev alma imkânı biraz daha fazla olur. Şu anda zaten ev fiyatları bir hayli yüksek durumda.

İNSANLAR EV ALIRKEN ÇOK ZORLANIYOR”
Alaaddin Özsığınan
Konut kredilerinin faizleri yüksekse o zaman insanlar hesabını kitabını yapacak, almayacak. Faize kesinlikle girmeyecek, parası varsa alacak. Banka kredisi en son çare zaten. Parası yetişmezse tabi ki çekecek ama işte onların faizinin biraz daha düşük olması lazım. Benim şuan kendi evim var çok şükür ama asgari ücretle çalışan bir kişinin ev alması mümkün değil, gerçekten çok zor. Şuan da çift maaşlı olsa bile insan ev alırken zorlanır. Çünkü evlerin fiyatları belli, bunun üstüne bir de faizler bindiğinde işin içinden çıkılmaz. Zaten durumu iyi olanlar evini almış oturuyor, eskisi gibi alayım da kiraya vereyim gibi bir düşüncemiz de kalmadı. Onun için insanlar ev alırken çok zorlanıyor.

BU YAŞIMA GELDİM HALA EV ALAMADIM”
Cahit Dilken
Ben bu yaşıma geldim hala ev alamadım, özellikle bunda konut kredilerinin yüksek olmasından kaynaklı. Eğer bu kredi faizleri düşerse bizlerde ev almayı düşünüyoruz. Faizler çok fazla, biz bu fiyatlara nasıl ev alacağız, nasıl ev sahibi olacağız. Bu şartlarda asgari ücretlinin ev alması bence hiç mümkün değil. Faizler çok fazla yüksek. Örneğin 100 bin liraya bir ev almak için kredi çekiyorsun, bunun toplu ödemesi 180 bin lirayı buluyor. Aylık olarak da ödemesi bin 600 lirayı buluyor. Zaten asgari ücret bin 600, asgari ücrete çalışan bir adam nasıl ödeyecek. 100 bin lirayı 2+1 ev bile vermiyorlar artık, Allah yardımcımız olsun.

BEN MEMUR EMEKLİSİYİM, EVİM YOK”
Hacı Ali Çiftçi
Ev kredilerinin faizleri düşse tabi ki iyi olacak. Ben memur emeklisiyim, evim yok. Öyle bir imkân olsa bende yararlanırım. Vatandaşlar için de iyi olur, güzel olur. Bu zamanda zaten asgari ücretli ya da emekli kişilerin ev alması çok zor. Asgari ücretle insan kendini geçindirebiliyorsa şükretsin. Asgari ücretle geçinen birinin evi kiraysa, çocuğu da okuyorsa ne diyelim Allah yardım etsin.

ASGARİ ÜCRETLİ BİR KİŞİNİN EV ALMASI ÇOK ZOR”
Fatih Polat
Bende ev almayı düşünüyorum, aynı sıkıntıyı yaşıyorum. Ama gerçekten kredi faizleri çok yüksek, konut kredileri önceden 0,90, 0,80’di, şimdi araştırıyorum. Konut kredileri çok yüksek, normal şartlarda 110 bin, 120 bin liralık bir ev almayı istiyorum. Yarısı kendi cebimde var ama 60 bin liralık bir kredi çekmek istiyorum, yalnız bankadan kredi almak kesinlikle istemiyorum. Çünkü bankalardaki bu kredilerin faizlerinin yüksek olmasından dolayı istemiyorum. Asgari ücretli bir kişinin ev alması çok zor, hatta imkânsız. Adam ev kirası mı versin, ev mi geçindirsin, bunun faizini mi ödesin. Çok çor.

NEYLE ALACAK, ANCA ÇOCUĞUNU OKUTACAK”
Didar Gençer
Şimdi ev fiyatı kadar, kredi ödüyor insanlar. Eskiden öyle değildi bu kredi faizleri. Azdı herkes alıyordu. Şimdi alamıyor. Benim kendi evim var ama diğerleri düşünün mesela asgari ücretli bir kişinin ev alması imkânsız. Neyle alacak, anca çocuğunu okutacak. Benim gibi olsa yaşlı, çoluk yok çorba yok. Bir boğazına yetiyor emekli maaşı, yoksa çocuğun kitabına mı, yol parasına mı, servisine mi, beslenmesine mi baksın. Gerçekten imkânsız.

Haber: Emre AKKIŞ/Ahmet GÜNEÇIKAN


 

Editör: Mahmut Beyaz