Kahramanmaraş’ta 2015 yılının Ağustos ayı itibariyle 4 bin 484 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı. Toplamda ödenen tutar ise 8 milyon 503 bin 842 TL oldu. İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce Kahramanmaraş’ta işsizliğin olmadığını, iş beğenmemenin olduğunu belirterek, kentin işsizlikte Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydetti.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 2002’den bu yana yaklaşık 13 yıl geçti.

Kahramanmaraş’ta 2015 yılının Ağustos ayı itibariyle İŞKUR’a işsizlik ödeneği için başvuranların sayısı 7 bin 463 olurken, 4 bin 484 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı. 2 bin 979 kişinin başvurusu da reddedildi. Toplamda yapılan ödeme tutarı 8 milyon 503 bin 842 TL oldu.

Geçtiğimiz yıl ise işsizlik ödeneğine başvuranların sayısı 10 bin 887 olurken, 6 bin 878 kişiye ödeme yapıldı. 4 bin 9 kişi de reddedildi. Toplamda da 14 milyon 266 bin 588 TL’lik ödeme yapıldı.

Koşullar eskiye göre biraz yumuşatılsa da hâlâ işsizlik maaşı alınmasının önünde ciddi engeller var. Evlilik, askerlik gibi nedenlerle ayrılmanın kabul edilmiyor olması, kamudaki mevsimlik işçilerin çalışmasının, 6 ay sigorta primi ödeme şartının dolmasına 1 gün kala 5 ay 29 gün sonra askıya alınması, işverenlerden işten çıkış belgesi alınmasında problem yaşanması gibi nedenler işsizlik maaşının alınmasını zorlaştırıyor.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMA ŞARTLARI VAR
İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce gazetemize yaptığı açıklamada 2015 yılının Ağustos ayı itibariyle 4 bin 484 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandığını toplamda ise 8 milyon 503 bin 842 TL ödendiğini belirtti. Yüce, işsizlik ödeneğinden faydalanmanın belli şartlarının olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

“Temel şart olarak 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortalı olmak gerekiyor. Son 4 ay kesintisiz çalışmak gerekiyor. En önemli kriter ise işçinin işten kendi isteğiyle ayrılması işsizlik sigortasından faydalanmayı gerektirmez. Çünkü işsizlik sigortasının bağlanma amacı çalışmak isteyen kişinin isteği dışında gelişen olaylardan dolayı gelir desteğinden yoksun kalmasıdır. Genelde bu kişilerin sayısının yüksek olmasının nedeni işten ayrılan herkes ben işsizlik sigortası maaşından faydalanırım zannediyor.”

“İŞSİZLİK YOK İŞ BEĞENMEME VAR”
İşsizlik sigortası ödemesinin şartları gibi süresinin de olduğuna değinen Yüce, bu süreyi şöyle özetledi: “600 gün sigortalı olanlara 6 ay, 900 güne kadar olanlara 8 ay bin 80 gün ve üzeri olanlara da 10 ay işsizlik maaşı veriliyor. Bunun miktarı ise sigorta priminin yüzde 40’ı, aldığı maaşında yüzde 50’si kadar maaş ödeniyor” dedi.

İşsizlikte Kahramanmaraş’ın Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirten Yüce, Kahramanmaraş’ta işsizliğin olmadığını, iş beğenmemenin olduğun dile getirdi. Yüce Kahramanmaraş’ın sanayisi, tekstil fabrikaları iş gücü piyasasını çok ciddi şekilde artırdığını belirterek şöyle konuştu: “İşsizlik oranlarında Kahramanmaraşlı olarak övünç duyuyorum çünkü biz Kahramanmaraş olarak Türkiye ortalamasının her zaman bir iki sıra altındayız. Özellikle tekstilde marka olmuş bu konuda sanayisini ileri düzeyde geliştirmiş illerden biriyiz. Ama şunu da söylemek isterim ki tekstilde çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Bizde işsizlikten çok, iş beğenmeme var. Çünkü herkes masa başı, hastane, belediye gibi işleri tercih etmek istiyor. Bundan dolayı tekstilde biz şu anda hakikaten çok ilerdeyiz. Fakat fabrikalarımız işçisizlik nedeniyle düşük kapasitede çalışıyor” dedi.

MESLEK DANIŞMANLARI SAHADA
“İŞKUR olarak biz yılda 2 kez 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde iş ve meslek danışmanı arkadaşlarımızı görevlendiririz” diyen Yüce, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geleceğe dönük iş gücü araştırması projesi yaparız. Yaklaşık bin 600 küsür işyerinde 12 sorudan oluşan bir iş gücü talep araştırması yapıldı. Bu araştırma şu anda yazılım aşamasında yani birebir sahada yapılan veriler sonuçlandığında açıklayacağız. Orada da bu işsizlik oranları, açık işlerimizin oranları, gelecekte hangi alanda yetişmiş iş gücü kalifiye elemana ihtiyaç duyuluyor. Bunları yakın zamanda bülten halinde yayınlayacağız” şeklinde konuştu. Haber: Mücahit Dalkara

 

Editör: Mahmut Beyaz