Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Covid- 19) tüm sektörleri etkilediği gibi altın sektörünü de etkiledi. Tedbirler kapsamında 3,5 ay gibi kapalı kalan düğün salonları 1 Temmuz itibariyle açılmasıyla düğün yapan kişilere ödünç altınlarını vermek isteyenler soluğu altıncılarda alıyor. Altın fiyatlarının pandemiyle beraber iyice artış göstermesiyle insanlar çareyi çeyrek ve gram altın takmakta buluyor. Kahramanmaraş’ta altın alım satım yapan Bünyamin Çevirici, konuyu gazetemize değerlendirdi.  Altının düğün sezonuyla hiç alakası olmadığını her zaman alım satım yapıldığını ifade eden Çevirici, “Altın zaten dünya borsası Türkiye’deki adamın belli bir geliri var zaten altın düşse de yükselse de adam yarım altın takmış tekrar onu karşılamak için yarım takamaz ki. Gram altını 400 gram olan gram altını zor takıyor” dedi.

“HİÇBİR ŞEY TOZPEMBE DEĞİL”

Müşteriler bize şöyle diyor: “Adam bana şu anda 2 bin 600 civarında olan yarım takmış ama ben  650 civarındaki çeyrek altını zor takıyorum. “Hiç ödünç vermeyen de gram altını zor takıyor 400 lira. 2 bin 300 civarında olan asgari ücretin 3 bin, 3bin 500 olması lazım ki adam bir çeyrek altını, yarım altını ve buna benzer alması lazım.  Ekonomi sayfalarını hep beraber takip ediyoruz hiçbir şey tozpembe değil.  Düğün yapacak adama bir düğün salonuna 15- 20 bin TL para gidiyor 10-12 bin TL’nin altında düğün salonu zaten yok.

“TÜM GENELDE İŞLERİN HEPSİ İYİ DEĞİL”

Adam 2 bin lira alsa bir çeyrek altın alsa 660 TL gibi bir şey. Bu o adam için çok büyük bir para. Bunu adam düğüne takamaz, bir harf ancak alabilir ve 100-200 para gönderebilir, birde düğün salonları pandemiden dolayı 90-100 kişinin dışında almıyorlar 500 kişilik yere 90 kişi alırsa bu gelen adamlar altın takanlar mı gelsin adamın özel davetlilerimi gelsin. Ekonomik darboğazdan dolayı bizim mesleğin dışında tüm genelde işlerin hepsi halen iyi değil.

“O DA ONDAN ŞİKÂYETÇİ”

Düğün salonu işletmecileri de şöyle şikâyetçi sen 90 kişi getiriyorsun diyor ben önceden 500 getiriyordum diyor. Ben önceden 500 kişiye tatlı-dondurma satıyordum diyor. Şu an ben satamıyorum onunla kazanıyordum şeklinde söylüyor. O da ondan şikâyetçi.

“EMEKLİ OLANA KADAR BU PARAYI ÖDEYİP BİTİREMEZ”

Düğün yapacak adam bir mobilya alacak 35 bin TL’den başlıyor 100’e kadar var diyor. Hadi pazarlık yaptın 25 bin TL’ye aldın bu iş sadece mobilyayla bitmiyor. Nereden baksa evlenecek bir adamın en az 100 bin lira masrafı olur emekli olana kadar bu parayı ödeyip bitiremez.

“ÇOK İYİ BİLDİĞİ BİR ESNAF OLMASI LAZIM”

İnsanlar altın alırken birinci derecede kendinin çok iyi bildiği bir esnaf olması lazım sıradan olmaması lazım. Çünkü en azından bildiğin bir yer olursa iyi veya kötü adam zaten meydanda esnaf böyle olumsuz bir şey yapamaz. 30-40 yıllık kariyerini bitirmek ister mi? 3-5 lira fazlaya al gel bildiğin adamdan al. Hani benden de alma bilmiyorsan bildiğin adamdan al.

“TÜRKİYE’DE İKİ TANE UCUZ OLAN BİR ŞEY VAR”

Tek bizim meslek değil bütün esnaflar bu pandemiden dolayı mustarip. Asgari ücrete çalışan bu kişilere en azından şöyle 3 bin 500 gibi çok değil maaşı olmadığı müddetçe bu açık devam eder gider. Hep yükseliş var. Türkiye’de iki tane ucuz olan bir şey var bana göre bir insan ucuz bir emeği ucuz.”

Editör: Mahmut Beyaz