Son zamanlarda Türkiye'de en çok konuşulan konular arasında yer alan başkanlık sistemiyle ilgili Manşet Gazetesi haber ekibi olarak halkın görüşlerini sütunlarımıza taşıdık. Röportaj yaptığımız vatandaşların çoğu Başkanlık Sistemi'nin gelmesini istiyor.
 
Türkiye'de son dönemde en çok konuşulan konularından birisi olan başkanlık sistemine neden gerek duyulduğunu, Türkiye'nin başkanlık sistemi çizgisinin nasıl olması gerektiğini, Başkanlık sistemiyle yönetilen Ülkelerin sistemini ve Türkiye'de başkanlık sistemiyle doğacak artıları ve eksilerini Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Birdişli ile yaptığımız röportajla gündeme taşımıştık. Türkiye gündeminde hala bir netlik kazanamayan Başkanlık sistemini haber ekibimiz sokakta onlarca vatandaşa sordu. Genel itibariyle Başkanlık sistemine olumlu bakan Kahramanmaraşlılar, seçimlerde iktidara verilen desteğin bir kez daha arkasında durduğunu gösterdi. Halka sorular yönelten haber ekibimiz, halktan alınan cevaplarda çoğu vatandaş başkanlık sistemine ülkenin ihtiyacı olduğunu, böylece işlerin daha hızlı yürüyeceğini ve ülkenin daha çok güçleneceği cevabını aldı. Kimi vatandaş ise mevcut sistemin korunması gerektiğinin altını çizerek Başkanlık sistemi için erken olduğunu söyledi.
 
İşte halka yaptığımız röportajların detayları...
 
Ramazan Talhan
Ülkemizin başkanlık sistemine ihtiyacı var. Çünkü ülkemiz büyüyor. Büyümesiyle tabii ki ortaya yeni ihtiyaçlar çıkıyor. Gerekli bir sistem. İnşallah ülkemiz adına iyi olur. Eğer başkanlık sistemi gelirse devlet işleri daha rahat yürür. Koalisyon sıkıntısı ortadan kalkar. Çünkü biz millet olarak koalisyon sisteminden çoksıkıntı çektik. İnşallah başkanlık sitemi Türkiye'ye gelir.
 
İbrahim Parsul
Ben siyasetten çok anlayan bir vatandaş değilim ama gördüğümüz kadarıyla artık parlamenter sistem Türkiye'ninihtiyaçlarını karşılamakta yetmiyor. Dolayısıyla Türkiye'nin yeni bir yönetilme biçimine ihtiyacı var. Bunun içinde en uygun gözüken başkanlık sistemi olarak gösteriliyor. Birçok uzmanında görüşü bu yönde. İnşallah ülkemiz için hayırlısı olan olur. Ama başkanlık sistemi baskıcı bir yönetimle olamamalı. Toplumun ihtiyaçlarını, seslerini görmezden gelinmemeli. Herkesin güzel bir şekilde yaşayabileceği bir toplum olmalı. İnşallah hayırlısı olur.
 
Kalender Avcıoğlu
Başkanlık sistemine 3 sebepten dolayı geçilmek isteniyor. 1.yerindelik kararı için. 2. Güzel bir anarşi için. 3. Cumhurbaşkanının yetkisi. Şu anda mevcut Cumhurbaşkanında ki yetkiler çok fazla. Eğer başka ülkenin başına başka kötü niyetli biri geçerse çok kötü şeyler olabilir. Bunun örneklerini daha önce yaşadık. Başkanlık sistemine geçersek eski Türklerde ki yönetim şekli gibi yönetilmelidir. Yani tek bir merkezden devlet yönetilmelidir. İnşallah Türkiye'miz için hayırlısı olur.

 

 
İbrahim Boz
Başkanlık sistemine geçilmesinin sebebi ülkenin acil karar alma aşamalarında çıkan bazı engellerdir. Türkiye'nin bence bu sisteme çok ihtiyacı var. Başkanlık sistemi şu açıdan da çok önemli; parlamenter sistemde partilerin birbirine yakın oy almasından dolayı tek başına bir parti iktidar olamıyor. Ama başkanlık sistemi gelirse eğer bu sorunların hiçbiri yaşanmaz. Ben başkanlık sisteminin gelmesini çok istiyorum ama tabii ki ülkemiz için ne hayırlısıysa o olsun.
 
Mehmet Kıskaç
Şimdi eğer başkanlık sistemi iyi olmasaydı dünyanın en büyük ülkelerinden Amerika ve Rusya kullanmazdı. Şu anda devletin geleceği için bu sistemin gelmesi lazım. Her kafadan bir ses çıkarsa ortalık karışır ve devlet işleride normal işleyişinde yürüyemez. Ama bu sistem gelirse ben Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap verebileceğini düşünüyorum. İnşallah başkanlık sistemi Türkiye'ye gelir.
 
Muhammet Zahit
Ben başkanlık sisteminin ülkemize gelmesini istiyorum. Ama eğer bir başkanlık sistemi gelecekse bu halkın her kesiminin görüşü alınarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bana göre şu an ki parlamenter sistemde özellikle koalisyon hükümetlerinde ülke çok geriye doğru gidiyor. Bunun da örneğini daha önceki koalisyon hükümetlerinde görmüştük. İnşallah Türkiye bir an önce başkanlık sistemine geçer.
 
Mahmut Karataş
Başkanlık sisteminin gündeme gelmesi işlerin daha hızlı yüremesi açısından olduğunu düşünüyorum. Bence parlamenter sistem Türkiye'nin belli ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bu yüzden de başkanlık sistemine geçilmek isteniyor. Türkiye açısından başkanlık sistemi güzel olur. Neden diyecek olursanız başkanlık sistemi bir ülkenin işlerinin daha hızlı yürümesini sağlar. Daha çabuk gelişir. Ülkemizi daha da güçlendirir. İnşallah başkanlık sistemi Türkiye'ye gelir.
 
Mehmet Kuştan
Türkiye'de şu anda ki sistemimiz bir nebze de çökmüş durumda. Onun için ülkemizin gerçekten kalkınmasını istiyorsak bazı sistemlerin gelmesine de hem fikir olup mantıklı olarak bazı şeylerin gelmesini faydalı olarak görüyorum. Bu ülkenin hedefi şu anda 2023'e nasıl bir Türkiye'nin gireceği. Onun içinde şartların şu anda ki demokrasimizin her hangi bir kısmında doğru düzgün bir sistemimiz var. A partiside olsa B partisi de olsa kim olursa olsun ülkemizin başarısı için çalışması lazım. Türkiye başkanlık sistemine geçerse bence yönerim sisteminde ki demokrasi tıkanıklığı çözülür. Çünkü en azından bir kurumda işiniz olduğu zaman Ankara'ya gitmeden buradan da işinizi halledebilirsiniz. Hayırlısı olsun.
 
Murat Yeşilli
Başkanlık sistemi olursa ülkemiz açısından daha güzel olur. Her kafadan bir ses çıkmaz. İşler daha hızlı yürür. Bana göre böylece ülkemiz daha da çok güçlü bir hale gelir. İnşallah ülkemiz için ne hayırlısıysa o olur.
 
Fatih Köşker
Bana göre Türkiye'nin başkanlık sistemine ihtiyacı var. Dünya genelinde başkanlık sisteminin uygulandığı ülkeler baktığınız zaman 23 ülkeden sadece 2 tanesi başkanlık sisteminden memnun. Lakin Türkiye'de yapılacak olan başkanlık sistemi uzmanların anlatmasına göre Türk insanının yapısına Türkiye'nin hem siyasi hem kültürel kitlesine göre ayarlanacağından dolayı faydalı olabileceğini düşünüyorum. Mevcut ülkelerden birinin başkanlık sistemi getirildiği zaman çok faydalı olacağını düşünmüyorum. Türkiye'nin siyasi yapısı göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi lazım.
 
Seydi Kılınç
Yasama ve yürütmenin birleşmesi ülkenin yönetilmesini daha da kolaylaştırır. Tek elden yönetim bence parlamenter sisteme göre daha iyi. İnşallah ülkemiz için hayırlı olur.
  
Hatice Göztaş
Başkanlık sisteminin gelmesi ülkemiz açısından güzel bir gelişme olur. Çünkü her şeyin tek bir organdan çıkması işlerin daha çok yürümesine vesile olur. Parlamenter sistemede koalisyon denen sistemde ülkede bazı belirsizliklere ve durağanlığa yol açıyordu. Ama başkanlık sistemi gelirse bu ortadan kalkar ve güzel olur.
 
Mustafa Akkök
Başkanlık sistemi Türkiye için elbette iyi olur. Çünkü ülkenin tek bir elden yönetilecek olması hükümet işlerinin daha çabuk yapılmasına ve daha hızlı yürümesini sağlar. Böylece ülkemiz daha çok güçlenir.
 
Çağatay Gezinir
Başkanlık sisteminin Türkiye'de tutacağını düşünmüyorum. Ama bir yandan da istiyorum. Olumlu sonuçları Yasama, Yürütme ve yargı bu üçü tamamen sert bir biçimde birbirinden ayrı olacak bu güzel bir şey. Her merci işlerini daha çabuk halledecek. Olumsuz yanları da sistemin kişiselleştirilmesi. Türkiye'nin başkanlık sistemine hazır olduğunu düşünmüyorum.
 
Mutlu Bolad
Şuanda Başkanlık sisteminin içerigi ile alakalı tam bir açıklama yapılmadı. Bu sistemle ilgili sadece yasama,yürütme ve yargının birleşmesi oldugunu biliyorum. Bu hussusta başkanlık sisteminin gelmesi ülkemiz de bürokrasi işlerinde daha çabuk kararlar alınacaktır.
Galip Balbay
Başkanlık sistemi bir an önce ülkemize uygulanmalıdır. Bizde diger ülkelerin seviyesine geldinmiz için bu sistemin ülkemize uygulanması gerekiyor. Bu sistem ülkemize uygulanacagı zaman islamiyetin ve diger faktörlerin dikkate alınması lazım. Bu sistem uygulamaya geçmeden önce gerekli yatırımların ve anayasal önlemlerin alınması gerekiyor.

Ökkeş Boyraz
Başkanlık sistemi ülkemizin yasama,yürütme ve yargı organlarını birleştirip daha hızlı kararlar alabilmesi için ülkemize uygulanması lazım. Bu sistem uygulandıgı taktirde ülkemiz daha hızlı kalkınacaktır ve ekonomisi diger ülkelerin seviyesine gelecektir. Bu sistem ABD,Rusya'nın yaptıgı sistemden daha iyi ve farklı bir şekilde ülkemize uygulanmalıdır. Başkanlık sistemi uygulanmaya başlamadan önce gerekli anayasal önlemlerin alınması gerekmektedir.

Hilmi Boyraz
Başkanlık sistemi en kısa zaman da ülkemize gelmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi ülkenin koalisyonlardan oluşan zararların önüne geçecegine ve ülkemizi daha iyi yerlere getirecegine inanıyorum. Bunun yanı sıra Başkanlık sistemi diger ülkelerdeki sistemlerden daha gelişmiş bir sistemin oluşturulması gerekiyor.

Yalçın Alyanak
Başkanlık sistemi ülkemizin daha iyi yerlere gelmesi için en yakın zaman da ülkemize uygulanması gerekiyor. Başkanlık sistemi geldigi taktirde eskiden gerçekleşmiş olan koalisyon hükümetleri oluşmayacak. Buda ülkemizin daha iyi yerlere gelmesi için çok önemlidir. Bu sistem diger ülkelerin sistemlerinden farklı bir şekilde kendimize özgü bir sistem yapılması gerek.

Ökkeş Maraşlıoğlu
Başkanlık sistemi bence ülkemize gelmelidir. Bu sistem ülkemize uygulandıgı taktirde ülkenin bürokrasisi daha hızlı bir şekilde gerçekleşecektir. Bunun için ülkemize en kısa zaman da uygulanması lazım.

Mustafa Toprakkale
Başkanlık sistemi ülkede alınacak kararların daha hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için gelmelidir. Bunun için kendimize özgü birbaşkanlık sistemi getirilmesi lazım.

Akif Ercengün
Türkiyenin Başkanlık siteminden önce çözmesi gereken birçok sorunu var. Bu sistemin hayata geçilmesi için öncelikle bu sorunları giderilmesi lazım. Eğer bu sorunlar giderilip Başkanlık sistemi getirlirse ülkemizin daha iyi yerlere gelecegine inanıyorum. Bu sistem diger ülkelere nazaran kendine özgü bir şekilde yeni bir sistem yapması gerekiyor.

İsmet şimşir
Başkanlık sistemi ülkenin daha hızlı kararlar alıp uygulaması için ülkemize uygulanması lazım. Başkanlık sistemi benimgörüşüm olarak 2023'ün temeleridir. bu temeli saglam atmak için başkanlık sisteminin en yakın zamanda gelmesi gerekiyor.

Hakan Yastı
Türkiye'nin daha iyi yerlere gele bilmesi için Başkanlık sisteminin en kısa zamanda gelmesi lazım. Başkanlık sistemi ülkemize geldigi taktirde. Ülkemizde bürokrasi daha hızlı ve aktif bir şekilde işleyecektir.

Melek Açık
Daha iyi daha ve demokratik bir Türkiye için Başkanlı sistemin gelmesi lazım.  Geçmişte yaşanan koalisyonları günümüzde yaşamamk için en yakın zaman da Başkanlık sisteminin gelmesi lazım. Bu sistem ülkemizde uygulandıgı taktirde ülkemizde yasama,yürütme ve yargı gibi organların bir elde toplanıp daha hızlı kararlar alınması saglanacaktır. Bu da ülkemiz deki bürokrasi deki sıkıntıların giderilmesini kolaylaştırıp, alınacak kararların daha hızlı hayata geçirilmesi için bir temel atılmış olur.

Selami Kaya
Ülkemize en kısa zamanda Başkanlık sistemin getirilmesi gerekiyor. Bu sistem ülkemize geldigi taktirde ülkemiz hem ekonomik hemde siyasi açıdan diger ülkerin üstüne çıkacagına inanıyoruım. Bu sistem ülkemize diger ülkelerden farklı bir şekilde uygulanması gerekiyor. kendine haz örf ve adetlerimize uygun yeni bir sisteme çevirilip uygulanması lazım.

Enes Erdihan
Başkanlık sistemi ülkemizde gelmelidir. Bunun tek ve yegane sebibi ise toplumumuz daki ikiliklerin savaşların terörö olaylarının sona erdirilmeye çalışmaktır. Bunun için ülkemize en kısa zaman da Başkanlık sisteminin gelmesi gerekiyor.

Zafer Yigit
Türkiye Cumhuriyetine şuanki ABD'de uygulanan Başkanlık sisteminin getirilidir. Bu sistemin getirilmesin ülkemizdeki tek kişinin söz sahibi olması yani çift başlılık sisteminin kaldırılmasıdır. Bu çift başlılık sistem hiç bir ülke için yarar saglamamıştır Türkiye için de saglamaycaktır bunun için Başkanlık sisteminin getirilmesi gerekiyor. Bu sistem getirilirken seçilecek başkanı da denetleyecek bir kişinin yani parlementonun da oluşması lazım. bu da ülkemizde ki haksızlıkları ve birçok sorunu en alt seviyeye indirecektir.

Rümeysa Aslanhan
Başkanlık sistemi en kısa zaman da ülkemize gelmelidir. Eğer Başkanlık sistemi ülkemize gelirse, ülkemizde bürokrasi alanındaki duraklama son bulur. Bu da ülkemizin gelişmesi için en önemli faktördür. Bunun için Türkiye'nin kendine özgü bir Başkanlık sitemi oluşturup, uygulaması gerekiyor.
Haber: Emre Akkış/Furkan Gök

Editör: Mahmut Beyaz