ABD Başkanı Trump, önceki gün Twitter’dan yaptığı paylaşımlarında Suriye’ye askeri müdahale sinyali vermiş ve Rusya’yı tehdit ederek, “Hazırlan Rusya, füzeler geliyor, üstelik hepsi yeni ve ‘akıllı’” demişti. Ardından da ‘silahlanmayı durdurma’ çağrısı yapan Trump’a yanıt veren Rusya Devlet Başkanı Putin, ‘sağduyu’ çağrısında bulunmuştu. Karşılıklı açıklamalarla başlayan ABD ile Rusya arasındaki ‘Suriye krizi’ üçüncü gününde devam ederken, yaşanan bu kriz sonrası vatandaşlar Rusya-ABD krizini değerlendirdi. ABD ve Rusya’nın Ortadoğu’da çıkar peşinde olduklarını söyleyen vatandaşlar, iki ülkenin de restleşerek oyun oynadığını söyledi. Rusya’nın da ABD’nin de silahlanma gibi durumunda karşı karşıya gelmeyeceklerini belirten vatandaş, Türkiye’nin yalnızlaştırılmasına dikkat çekti.

İşte vatandaşın ABD-Rusya krizi açıklaması…

Ali Ersoy
“NE ABD’NİN NE DE RUSYA’NIN BARIŞ GETİRECEĞİNE İNANMIYORUM”
Biz ülke olarak ne kadar iyi niyetimizi kullansak ta hiç kimseden bir fayda gelmiyor ve herkes kendi bildiğini okuyor. Hatta hiç biri samimi değil. Ben inanmıyorum ne ABD’nin ne Rusya’nın Ortadoğu’da barış getireceğini. Yani gündemi o tarafa çekmek için kendi akıllarınca da iki devlette bir şeyler yapmaya başlıyor ama hepsi boş. Yani Suriye’ye giren herkesin, bizim ülkemiz hariç bir çıkarları var. Çıkarı olmayan devlet oraya girmiyor. ABD zaten kendileri de bilmiyor ne yaptıklarını. Bu zamana kadar hiçbir sözünde durmadılar. Rusya’da zaten kendi bildiklerini okuyor. Orada tek başı yanan kişiler Müslümanlar. O topraklarda hiçbir şey yapmadıkları halde tek başı yanan kişiler maalesef Müslüman devletler. Ben inanıyorum ki Türkiye daha iyi yerlerde olacaktır. Ekonomimizi ne kadar da kötüye çekmeye çalışsalar da bir zarar gelmeyecektir. İnşallah Müslüman ülkelere ve kardeşlerimize bir zarar gelmez.

Mustafa Tunç
“RUSYA VE ABD OYUN OYNUYOR”
Rusya ve ABD’nin Ortadoğu’daki tek yaptığı şey Türkiye’yi yalnız bırakmak. Zaten ben Rusya ile ABD’nin birbirlerini vuracaklarını sanmıyorum. Mesela ABD devlet başkanı Trump, Rusya’ya karşı, biz füzelerimizi gönderiyoruz, hadi durdur durdurabilirsen Rusya demişti. Ne oldu bugünkü açıklamada da Rusya, bizim savaş planımız yok, sakinleşelim dedi. Yani burada kızım sana dedim gelinim sen anla hesabına benzedi. Burada zaten sonuçta olan Müslümanlara olacak. Bugüne kadar zaten hep Müslümanların başına geldi. ABD bugüne kadar onlarca sivilleri vurdu ve öldürdü kimse sesini çıkartmadı. Buradaki yapmak istedikleri şey de Türkiye’nin Ortadoğu’daki güdümünü kaldırmak. Bizde bir NATO ülkesiyiz. Şimdi Rusya ile bir yakınlaşmamız var S400 Hava Savunma Sistemi anlaşmamız var, NATO buna karşı çıksa da biz yine alacağız diyoruz ama arkada ne planın olduğu belli değil. Allah bizim yardımcımız olsun. Biz bir şey göremesek te büyüklerimiz, devlet adamlarımız görüyordur. Mesela geçenlerde İran, bizim komşumuz ya da destekçimiz olsa da, İran Dışişleri Bakanı, Afrin’deki temizlenen yerleri geri Beşar Esad’a verin dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da biz kime kimi teslim edeceğimizi iyi biliriz. Bizim de bundan sonraki hedeflerimiz Kızıl Elma olacaktır diye düşünüyorum. Zaten gümdeki şuan en büyük şey ekonomi. ABD ve Rusya’nın çekişmesi Dolara ve Euro’ya yansımış durumda. Ülkemiz üzerinde bir kara bulut döndürmeye çalışıyorlar. ABD askerlerimizi çekeceğiz dedi ama çekmediler, Rusya’da Ortadoğu’dan çıkmamaya kararlı. Türkiye’nin zaten hiçbir korkusu ve endişesi yok, kendi yolunda gidiyor. Umarım bundan sonra da ülkemiz daha güzel haberlerin içinde olur. Allah Müslümanlarımızın her zaman yanındadır.


Mustafa Koşargelir
“İKİ TARAFTA İYİ İŞLER YAPMIYOR”
ABD ve Rusya bizim için iyi şeyler yapmıyor hatta bize karşı olumsuz şeyler yapıyor. Zaten bizde ülke ve silah bakımından ikisine de kafa tutamayız ama bu iki ülkeye de tek dur diye Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Yani biz yalnız bırakılmaya çalışıyoruz ama Cumhurbaşkanımız da sesini çıkartarak güçsüz göstermiyor. Bu sayede de adımızdan söz ettiren bir ülke oluyoruz. Bundan sonraki süreçte de Türkiye’yi kötü göstermeye çalışacaklar ama yine başaramayacaklar. Umuyorum ki bundan sonraki daha güzel günler göreceğiz. Terör belasından kurtulup dünya da söz sahibi olan ülke haline geleceğiz.


Ali Kaya
“BİZİM TOPRAKLARIMIZ ORTADOĞU”
Aslında bu ABD ve Rusya krizine, Ortadoğu’ya, hepsine bugünden bakmamak lazım. Bu küffarın cirit attığı topraklar bizim ülkemizin toprakları. Asıl vatan topraklarımız oralar. Zamanında cetvelle çizmiş ve bölmüşseler de oradaki yaşayan tüm kardeşlerimiz bizim din kardeşleri. Ve maalesef ki u kadar olay bizim yaşadığımız topraklarda oluyor. Şimdi ABD ile Rusya birbirine düştüğünde birbirine füze atması mümkün mü? Onların füze attığı yerde gene olan Müslüman kardeşlerimize olacak. Zarar gören yine onlarca Müslüman ülkeler olacak. ABD yine çıkar peşinde koşmaya başlayacak. Zaten Rusya’nın eskiden beri derdi sıcak denizlere inmek. Orada zaten Esad ile iş birliği yaparak kendine zarar veren bir Rusya var. Bunların 30 yıl önce çevirdikleri filmle şimdiki çevirdikleri film arasında hiçbir fark yok. Sadece faktörler aynı aktörler değişmiş. Mekân aynı mekân, bahaneler yine aynı bahane. Irak körfez harbiyle başlayan süreçte ve oradan Suriye’ye sıçrayan savaşta esas tüm haçlı ordusu birleşmiş bundan 100 yıl önce yaptıklarını yeninden yapma derdindeler. Kurulan planların tamamı Türkiye üzerine. Aslında Suriye’ye işgale geldiklerinde oradaki amaç orayı bir sıçrama tahtası yapıp Türkiye’ye saldırmak. Irak’ı işgal ettiklerinde yine amaç aynıydı. Oraya bir pusu kuracaklar ve Türkiye’ye saldırma planı yapacaklar. Bunu Türkiye’yi çepeçevre kuşattıktan sonra da hem içeriden hem dışarıdan Türkiye’yi yok saymak niyetleri vardı bunların. Allah bunu onların niyetlerine de yetirmedi. Bildiğiniz gibi 15 Temmuz’da da hainlik yapmaya çalıştılar. Darbe gününde hem içeriden hem de dışarıdan işgal yapacaklardı ama Allah bu milleti korudu. O gece Cenab-ı Allah bizi korudu. Öyleyse demek ki bu topraklar çok değerli. Bizde bu toprakların kıymetini ve değerini bilip sahip çıkacağız. Malımızı ve canımızı ortaya koyacağız ve canımız pahasına topraklarımızın ortaya koyacağız. Zamanında ecdadımız nasıl canı pahasına toprakları savunduysa, bizde onlar gibi onların safından gidip vatanımızı koruyacağız. Bizim başka topraklarımız ya da ülkemiz yok. Bunun başka bir yeri yok. İçeride ve dışarıda zaten büyük ihanetler dönüyor. Bu ihanete taraftar olanları da ben Allah’a havale ediyorum. Bu ülke bizim ülkemiz, topraklarda beraber yaşıyoruz. O yüzden ihanet edilmemeli. Allah ordumuzu ve milletimizi korusun.

HABER: HAKAN AYDIN/FAZİLET ÇOMRUK

Editör: Mahmut Beyaz