Cezayir’de çalıştıkları firmadan paralarını alamayan ve vizelerinin sona ermesiyle birlikte orada mahsur kalan 8 işçi AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın Dışişleri Bakanlığı ile devreye geçmesiyle kurtarıldı.

Kahramanmaraş’tan Cezayir’e inşaat işçisi olarak çalışmaya giden ve orada vizelerinin sona ermesiyle mahsur kalan 8 işçi Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesiyle kurtarıldı. İddialara göre Türkiye'den bir inşaat firması tarafından, Cezayir'de çalıştırılmak üzere götürülen işçiler yaklaşık 6 ay çalıştı. Ancak çalıştıkları firma işçilerin parasını tam ödemeyince çalışanlar bu duruma tepki gösterdi. Tepkiler neticesinde firmanın pervazsız tutumlarıyla karşı karşıya kalan işçiler vizelerinin üç aylık olduğunu öğrendi. Ve üç aydır da vizesiz kaçak olarak çalıştığını anlayan işçiler firmanın istek ve emirlerine boyun eğmek zorunda kaldı.

Mahir Ünal ve diğer vekillerin çabalarıyla kurtarılan işçiler dün sabah saatleri itibariyle vatan toprağına ayakbastı. Kahramanmaraş Havalimanı’nda işçiler adına konuşan Ramazan Alakaya Kahramanmaraş’a ayak bastıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

İşçiler, kendilerini kurtardıkları için Dışişleri Bakanlığına ve Mahir Ünal başta olmak üzere diğer vekillere teşekkür ederek, kalan haklarını alabilmek için de yardım bekliyor

“RIZKIMIZIN PEŞİNE DÜŞTÜK”
Cezayir’e gitme amaçlarının evlerine ve çocuklarına rızık kazanmak olduğunu kaydeden Ramazan Alakaya, Cezayir’e nasıl gittiklerini ve orada geçen zamanı şöyle özetledi:

“Eski çalıştığım arkadaşlar vasıtasıyla bir firma yetkilisiyle tanıştım. Şartları konuştuk, sigorta ve 2 bin dolardan maaşa anlaştık. Orada ki yapacağımız iş ise tünel kalıbı işiydi. 6 aylık işçi olarak gittik fakat onlar bize 3 aylık turist vizesi almışlar. Biz yola çıktık oraya gidene kadar durumlardan haberdar değildik. Yolda giderken hiçbir problemle de karşılaşmadık. Oraya gittik normal olarak işe başladık, elimizden geldiği gibi özveriyle işte çalıştık. İşe başlayalı 45 gün oldu fakat bize maaş verilmedi. Maaş günü gelene kadar hiçbir problem yoktu, tüm problemler maaş günü geldiği zaman başladı. Oraya giderken firma olarak gittik fakat adam taşeronmuş. Taşeron olduğuna da tamam dedik. Maaşlarınızı da 15 gün daha bekledik yine maaşlar yatmadı. Birçok bahaneler uydurdular bize derken 75 gün boyunca maaşlar yatmadı 75 günün sonunda 1 aylık maaşımız yattı. 75 günün sonunda biz gideceğiz dedik bize, “Gittiğiniz zaman 700 dolarınızı keserim, bizden hiçbir şey talep edemezsiniz” dedi. Bunu söylemesinin üzerinde nasıl olsa paramız yattı biraz daha çalışalım dedik ve çalışmaya devam ettik. 3 ay sonunda da 2’nci maaşımız yattı. Bu defa da içeri 2 ay girdik ve 60 gün içeride kaldık. 120 günde 2 maaş yattı 60 gün içeride kaldı. Bu sırada da vize süremiz doldu ve kaçak pozisyonuna düştük.”

3 AYIN SONUNDA TARTIŞMALAR ÇIKTI
“3 ayın sonunda neden sigorta yapmadın maaşımız içerde kaldı diye aramızda tartışma çıktı. Vize günümüz dolduğu için adam bize eyvallah bile etmeyerek açıkça yapmıyorum dedi. Adam vizemizde bittiği için resmen bizi tehdit etti. İstiyorsanız gidin siz turistsiniz hiçbir hak talep edemezsiniz dedi. Süre zarfında tartışarak ta olsa 4 ayımız doldu ve geriye sadece 2 ayımız kaldı. Gelmemize 25 gün kala biz gideceğiz bizim 3 aylık maaşımız içeride kaldı ne yapacaksınız dediğimiz zaman onlarda paranızı hemen yatırıp sizi Türkiye’ye göndereceğiz dedi. Günümüz doldu biz takımları topladık teslim ettik. Koğuşa gittik para bekliyoruz. Onlarda bu sürede parayı bugün yarın diye beklerken bize bir kağıt verdiler bunu imzalayın paranızı vereceğim dedi. Biz de 5 gün boyunca direndik o kağıdı imzalamadık. Polisler gelmeye başladı bizde mecburiyetten kağıdı imzaladık. Tüm paralarımızı ve tüm haklarımızı alacağız diye imza attık. Paramızı da almadık. Çalıştığımız paranın 3’te 1’ini bize dinar olarak verdi. Bizden imzayı da aldıktan sonra hadi çıkın dediler.”

“3 GÜN HAVALİMANINDA YATTIK”
Vizeleri olmadığı için havalimanında soğukta 3 gün kalan işçiler, “Türkiye’ye dönmeyi dört gözle beklerken aç, susuz kaldık. Daha sonra ailelerimizle devreye geçip onların vesilesiyle AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal başta olmakla birlikte 2 ayrı vekilimize ulaştık ve onlar devreye geçti. Dışişleri Bakanlığı ile bağlantı kurulmasının ardından Türkiye’ye ayak bastık” dedi. İşçiler Havalimanından ayrıldıktan sonra ailelerine kavuşmanın sevincini yaşadı.
Haber: Mücahit Dalkara

 

Editör: Mahmut Beyaz