Ceyhan Havzası’nda bulunan su kaynaklarının korunması ve kirlenmesinin önlenmesi amacıyla Kahramanmaraş, Adana ve Osmaniye illerinden yetkililerin yer aldığı Ceyhan Havzası Yönetim Heyeti Toplantısı’nın 2019 yılındaki ilk toplantısı Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında Fikret Kiraz Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Adana Vali Yardımcııs Huriye Küpeli Kan, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan ile Kahramanmaraş, Adana ve Osmaniye illerinden ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

“ÇEVRESEL DEĞERLERİN KORUNMASI ÖNEMLİ”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, su kaynaklarının korunmasının ve kirlenmesinin önlenmesi amacıyla geliştirilen bütüncül havza yönetimi anlayışının önemine değinerek Ceyhan Havzası Yönetim Heyeti’nin çalışmalarının bu konuda faydalı olmasını temenni ederek toplantıyı açtı. Çevresel değerlerin korunmasına dikkat çeken Özkan, “Ceyhan Havzası Yönetim Heyeti Toplantısı’nı Kahramanmaraş’ta gerçekleştiriyoruz, öncelikle hepinize şehrimize hoş geldiniz diyoruz. İnşallah bu toplatı çevresel değerlerin korunmasına hizmet eder bir mahiyette mecraya girer. Daha önce Ceyhan Nehri, çevresi ve Aksu Çayı ile ilgili de Genel Müdür Yardımcımız bize bir sunum yapmıştı, İnşallah bu çalışmalar da birbirini tanımlar. Bu tür toplantılarda öncelikle iletişimin güçlü olması adına hafızanın oluşması önemli. Dolayısıyla sekreterya ya da koordinasyon birimi dediğimiz ilgili DSİ birimi orada oluşan kurumsal hafıza ve onun toplayacağı kaliteli veriler ile İzleme ve Değerlendirme Sistemi’nin olması çok önemli. Ceyhan Nehri’ni gözümüz gibi korumalıyız, mevcut eksiklikleri ve aksaklıkları gidermekle beraber, ileriye dönük koruyucu tedbir olarak neler yapmamız lazım bunları konuşacağız” dedi. 

“BİRİMLERİMİZ KOORDİNASYON HALİNDE”

İlgili birimlerin koordinasyon halinde olduğunu belirten Özkan, “Büyükşehir Belediyemiz ve KASKİ ile Osmaniye ve Adana’daki ilgili birimlerimiz zaten koordinasyon halinde. Bu havzalara bölge bazında da görev tevdiine gidilmiş olması ayrıca anlamlı ve önemli. Biz bakanlıktan ya da ilgili genel müdürlükten değil, bölgede bizatihi sorunun analizinin yapılması, müşahade edilmesi, tespit edilmesi, çözüm önerileri nelerdir gibi noktalarda merkez ile havzadaki aktörler arasında da bu mutabakatın olması çok önemli ve anlamlı. Dolayısıyla sahada oluşan bilgi ve birikimle birlikte, hem operasyonel birimlerin hem de üniversiteler gibi bilimsel kuruluşların buradaki katkısı da önemli. El birliğiyle şimdiye kadar neler yapıldı, bundan sonra neler yapacağız bunları değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

“ALINAN KARARLAR NE KADAR YAPILDI BU ÖNEMLİ”

Önceki toplantılarda alınan kararların ne kadarının gerçekleştiğinin önemli olduğuna dikkat çeken Özkan, “Yöntemi iyi belirlememiz lazım, ilk madde geçen toplantıda alınan kararlarda neler yapıldı, yani somut olarak hangi kararlar alındı, hangi birim görevinin ne kadarını yaptı, ne kadarını yapmadı tablo olarak önümüzde olması gerekiyor. Geçen toplantıda hangi kararlar alındı, bu kararlarda iş bölümü noktasında hangi birime ne görev verildi, ilk gündem maddesinde o işler yapılmış mı, yapılmamış mı? Yapılmadıysa nereden aksaklık var bunu kurul üyelerinin bilmesi lazım. Esasen önümüzdeki toplantıya kadar her kurul üyesinin de bu işleri yapmış mı, yapmamış mı bilinmesi önem arzediyor” dedi.

Vali Özkan’ın ardından DSİ 20. Bölge Müdürlüğü Havza Yönetimi Şubesi Çevre Yüksek Mühendisi İrem Atay önceki toplantılara ve gündeme ilişkin sunum yaptı.

Atay’ın sunumunun ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan da yaptığı sunumla çalışmaları anlattı.

Toplantının basına kapalı yapılan kısmında ise Ceyhan Havzasında yer alan Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantıları neticesinde, Ceyhan Havzası Yönetim Heyeti’ne gönderilen raporlar ve gündem önerileri değerlendirildi.

Heyet Başkanı ve üyelerin, öneri ve görüşleri doğrultusunda gerekli kararlar alınarak toplantıya son verildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz