Türkiye, özellikle son 15 yılda gerek Sağlık Bakanlığı’nın başarılı çalışmalarıyla genel sağlık, gerekse de acil yardım hizmetlerinde adeta çağ atlarken, her geçen gün yeni gelişmeler kaydediliyor. Bu kapsamda ambulans ve sağlık hizmetlerinin kalitesi de önemli ölçüde artıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıkta dönüşüm kapsamında Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis edilen yedi adet 4x4 Acil yardım ambulanslarının teslim töreni gerçekleştirildi. Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen törene İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Harun Çetin, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Mehmet Yılmaz ile çok sayıda sağlık personeli katıldı. Törende açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, ilk ve acil yardımın önemine işaret ederek, bu hizmetin hayati tehlikenin ortadan kaldırılmasında olmazsa olmazlardan olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın sağlıkta dönüşüm çalışmalarıyla birlikte ambulans ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin de önemli ölçüde arttığını belirten Öksüz, Sağlık Bakanlığı tarafından Kahramanmaraş’a gönderilen 7 ambulansla birlikte kentteki ambulans sayısının 77’ye ulaştığını söyledi.

“7 GÜN 24 SAAT KESİNTİSİZ ACİL SAĞLIK HİZMETİ SUNMAKTAYIZ”

77 adet ambulans ve 42 adet Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonuyla Kahramanmaraş’ın her bölgesinde 7 gün 24 saat kesintisiz Acil Sağlık Hizmeti verdiklerini dile getiren Öksüz, “Bugün Sağlık Bakanlığımız tarafından ilimize gönderilen 7 adet tam donanımlı 112 Acil Yardım Ambulansını 112 Acil Sağlık Hizmetleri Ekiplerine teslim ediyoruz. Hiçbir zorlu şart hastaya ulaşmamıza engel olmamalı. İnsan hayatı mazeret kabul etmez. Bu nedenle her tür zeminde ve hava koşulunda yol alabilecek yeteneğe sahip 4x2 ambulanslarımızı İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesine katmış bulunmaktayız. Ayrıca 2019 yılı Şubat ayı içerisinde yine Bakanlığımızca ilimize tahsis edilen 4 adet tam donanımlı ambulansı ekiplerimize teslim etmiş olup aktif olarak hizmet vermektedirler. 2019 yılında Bakanlığımızca ilimize tahsis edilen yeni ambulans sayısı toplamda 11 olarak gerçekleşmiştir. İlimizdeki 77 adet ambulansımızın 68’i kara ambulansı, 7’si kar paletli ambulans, 1’i Obez hasta ambulansı ve 1’ide çok sedyeli hasta ambulansı olmak üzere tamamı faal durumdadır. Bugün itibariyle Kahramanmaraş’ta toplam 694 personel, 77 adet ambulans ve 42 adet Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonuyla ilimizin her bölgesinde 7 gün 24 saat kesintisiz Acil Sağlık Hizmeti sunmaktayız” dedi.

“ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İSTASYONU SAYISI 42’YE YÜKSELTİLDİ”

2017 yılında 36 olan Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu sayısını, 2019 yılında 42’ye yükselttiklerine vurgu yapan Öksüz, “2017 yılında 36 olan Acil Sağlık Hizmetleri İstasyon sayımıza 2018 yılında 5 tane daha yenisini ekleyerek 41’e 2019 yılı içerisinde 1 tane daha hizmete açarak toplamda 42’ye yükseltmiş durumdayız. Ayrıca Bakanlığımızdan açılış onayı alınan Onikişubat 12 No’lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ile Türkoğlu 3 No’lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunun bina, araç-gereç ve personel planlaması yapılmakta olup önümüzdeki dönemde hizmet vermeye başlayacaktır. 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarımıza yenilerini eklerken ayrıca mevcut hizmet binalarının yenilenmesi içinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda 2018 yılı içerisinde 6 adet 112 ASH İstasyonunun ihalesi Müdürlüğümüz döneminde yapılmış olup Pazarcık Narlı 112 ASH İstasyonu, Onikişubat Akçakoyunlu 112 ASH İstasyonu, Elbistan Kızılcaoba 112 ASH İstasyonu ve Göksun 112 ASH İstasyonu tamamlanarak hizmet vermeye başlamıştır. Andırın 112 ASH İstasyonu ile Onikişubat Tekir 112 ASH İstasyonu’nun yapımı tamamlanmış geçici kabul aşamasında olup en kısa sürede yeni binalarında hizmet sunmaya başlayacaktır. 2019 yılında ise Elbistan Esentepe 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuzun yapım ihalesi yapılmış inşaat çalışmaları devam etmekte, Elbistan Taşburun 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ise ihale işlemleri başlatılmış olup kısa süre içerisinde inşaat çalışmalarına başlanarak tamamlanmasının ardından 2019 yılı içinde hizmete açılacaktır” ifadelerini kullandı.

“5 YENİ İSTASYON İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

2019 yılı yatırım programına 5 adet daha yeni Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu alınmasına yönelik çalışmalarının olduğunu belirten Öksüz, sözlerine şu şekilde devam etti, “İlimizin çeşitli bölgelerine planlanan ve şu anda proje işlemleri tamamlanarak ihale aşamasında olan toplam 4 adet yeni Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuzun da tamamlanmasıyla Kahramanmaraş’ta 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin sunumunda önemli bir mesafe alınacaktır. Ayrıca 2019 yılı yatırım programına teklif ettiğimiz 5 adet daha yeni Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonumuz içinde çalışmalarımız devam etmektedir.  Özet olarak hizmete açılan, açılma aşamasında olan, ihalesi yapılan, ihale aşamasında olan ve yatırım programına teklif edilen toplam 18 adet ASH istasyonumuzu ilimize kazandırmış olmaktayız.”

“VAKALARA İLK 10 DAKİKA İÇERİSİNDE ULAŞIYORUZ”

2018 yılı içerisinde kent genelinde yaklaşık 100 bin vakaya müdahale ettiklerine değinen Öksüz, vakalara ilk 10 dakika içerisinde ulaşma oranının yüzde 98 olduğunu belirterek, “112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarımız için yapılan/yapılacak olan yeni hizmet binaları sayesinde 112 ekiplerimizi Aile Sağlığı Merkezi veya diğer müşterek kullanılan binalardan ayırarak müstakil bir binada erişimin daha kolay olduğu bölgelerde konumlandırmaktayız.

2018 yılı içerisinde ilimiz genelinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri olarak yaklaşık 100 bin vakaya müdahale etmiş bulunmaktayız. Vakalara kentsel bölgelerde ilk 10 dakika içerisinde ulaşma oranımız  yüzde 98, kırsal bölgelerde ilk 30 dakikada ulaşma oranımız ise yüzde 90 bandındadır. Hizmete açacağımız yeni istasyonlar ve yeni hizmete giren 11 adet ambulansımız ve güçlü 112 personel kadromuz ile önümüzdeki dönemde vakalara erişim oranlarımızı daha da yukarıya çıkarmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca kar paletli ambulanslarımızla 2017 yılında 32, 2018 yılında 44, 2019 yılında ise 136 hastamıza zorlu kış şartlarında ulaşarak hastanelere nakilleri başarıyla sağlanmıştır” şeklinde konuştu.

“ÇAĞRILARIN YÜZDE 60-70’İ ASILSIZ”

112 Acil Sağlık Hizmetlerine yapılan çağrıların neredeyse yüzde 60-70’inin asılsız çağrılardan oluştuğuna değinen Öksüz, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Bu durum ise gerçek yardıma muhtaç vatandaşlarımıza erişimimizin önünde engel teşkil etmektedir. Değerli vatandaşlarımızdan bu konuda daha hassas davranmalarını ve sadece acil yardıma ihtiyaç duydukları anlarda 112 hattını aramalarını rica ediyoruz. Ayrıca trafikte ambulanslarımıza yol vermenin de önemine değinmeden geçemeyeceğim. Hepinizin bildiği üzere acil vakalarda dakikaların hatta saniyelerin hayati önemi vardır. Trafikteki tüm sürücülerimiz ambulanslarımıza yol verme konusunda daha duyarlı olurlarsa belki bir insanın hayata tutunmasına katkı sunabilirler. Gerek 112 acil sağlık hattını aramada ve gerekse de trafikte ambulansa yol verme hususunda duyarlı davranan tüm vatandaşlarımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Öksüz sözlerini şu şekilde tamamladı, “112 Ambulans filosuna bugün yeni katılan 7 adet tam donanımlı ambulans ile Şubat ayı içerisinde filomuza kattığımız 4 adet ambulans olmak üzere toplamda 11 adet yeni ambulans ilimizde sunulan acil sağlık hizmetlerine önemli ölçüde katkı sunacak olup ambulansların ilimize tahsisinde emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”

Ali Nuri Öksüz konuşmasının ardından, 7 adet ambulansın anahtarlarını görevli sağlık personellerine teslim etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz