Her geçen gün gelişen ve değişen, kaliteli eğitimi ile öğrencilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlayan Kahramanmaraş Sütçü Üniversitesi, 5 Ekim’de eğitim-öğretime başlıyor. Pandemi süreci dolayısıyla uzaktan eğitim ile yapılacak olan güz dönemi öncesi gazetemize açıklamalarda bulunan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, önemli bilgiler verdi. 2020 yılı itibariyle lisans programlarında yüzde 98 doluluk oranına ulaştıklarını söyleyen Rektör Can, yeni öğretim yılında 9 bin 644 öğrenciye yeni kontenjan açıldığını duyurdu.

YENİ BÖLÜMLER AÇILDI!
Sözlerinin devamında üniversitede açılan yeni bölümleri sıralayan Rektör Can, “2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında yeni bir fakülte açılması söz konusu değil ama açılması yönünde girişimlerimiz var. Ancak çok önemli bölümlerin açılmasını ve öğrenci alınmasını sağladık. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü açtık ve buraya öğrenci aldık. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda iki bölüm vardı, oraya spor yöneticiliği bölümü eklendi ve öğrenci aldık. Yine eğitim fakültemizde 6 tane programımız vardı. 7’nci öğretmenlik programını okul öncesi öğretmenliği programı olarak açtık. Geçtiğimiz yıllarda İngilizce öğretmenliği ile Rehberlik ve Psikolojik Danışma Öğretmenliği faaliyete geçmişti. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda İlk ve Acil Yardım Programı ikinci öğretime öğrenci aldık” ifadelerini kullandı.

“GEÇTİĞİMZİ YILLARDA SAĞLIK BİLİMLERİ İLE DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTELERİNİ AÇTIK”
Geçen yıllarda hem Sosyal Bilimler Fakültesi hem de Diş Hekimliği Fakültesini üniversitelerine kazandırdıklarını ifade eden Rektör Can, şunları kaydetti: “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 1992 yılında kuruldu ve 28 yıllık bir geçmişi var. Geçmişinden bugüne çok önemli mesafeler aldı. Bugün itibariyle 11 fakülte, 8 meslek yüksekokulu, 4 yüksekokul, 3 sosyal bilimler enstitüsü ve 25 araştırma ve uygulama merkeziyle Türkiye’nin önemli üniversitelerinden birisi haline geldi. Kurulduğu günden bugüne yeni fakülteler açılmasıyla her yıl daha da güçleniyor. Geçtiğimiz 2 yıl içerisinde üniversitemize Sağlık Bilimleri Fakültesi kazandırıldı. Yine geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Diş Hekimliği Fakültesi kazandırıldı. Diş Hekimliği Fakültesiyle beraber Ağız ve Dış Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu. Yüksekokul ve fakültelere bağlı bölümler, bölümlere bağlı programalar YÖK’e teklif ediliyor. YÖK’ün izni çerçevesinde alınan izinle önce bölüm ve program açılıyor, sonra yeterli hocayı bulduktan sonra öğrenci kontenjanı isteniyor.”

“LİYAKETE VE EHLİYETE ÖNEM VERİYORUZ”
Üniversite olarak liyakate, ehliyete önem verdiklerinin altını çizen Rektör Can, “Üniversitemizde hassaten huzura, barışa, birlik ve beraberliğe, ehliyete, liyakate, istişareye önem veriliyor. Üniversitemizde bulunan birimler ve merkezlerin     sadece isim olarak kalmaması ve içinin doldurulması yönünde çaba içerisindeyiz” diye konuştu.

“TANITIM BİRİMİNİ KURDUK”
Üniversiteyi anlatmak ve bilinirliğini yükseltmek adına tanıtım birimini kurduklarını anlatan Rektör Can, “Kahramanmaraş’ın ve üniversitemizin tanıtım ve bilinirlik sorunları vardı. Ama son yıllarda hem Kahramanmaraş ilimiz hem de üniversitemiz tanınırlık anlamında önemli adımlar içerisinde. Bizde bu yöndeki adımlara gerçekten çok önemli destekler içerisindeyiz. Geldiğimizden itibaren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde tanıtım birimini kurduk. Buralarda öğretim görevlisi ve personellerimizle Türkiye’de ve bölgemizde üniversitemizi anlatıyoruz. Bu anlamda ulusal ve uluslararası tanıtım fuarlarına kesinlikle katılıyoruz” şeklinde konuştu.

“YÜZ YÜZE EĞİTİMDE BÜYÜK RİSKLER VAR”
Yüz yüze eğitimin şu an için büyük riskler barındırdığına dikkat çeken Rektör Can, “Mart 2020’den itibaren bir pandemi süreci yaşıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de fakültelerimizin büyük çaplı uzaktan eğitim sürdürmesi gerekiyor. Bizde üniversite olarak devletimizin aldığı kararları uyguluyoruz. Geçen yılın bahar dönemini uzaktan eğitimle gerçekleştirdik. 2020-2021 güz dönemi eğitim öğretim dönemini de yine uzaktan eğitim ile sürdüreceğiz. Sadece tıp fakültesinin 4 ve 5’inci sınıfları uygulamayla ilgili olan kısımlarda yüz yüze eğitim görecek. Bunun dışında tüm okul uzaktan eğitimle devam edecek. Aslında yüz yüze eğitim yapmak isterdik ama bunun şu an için büyük riskleri var” ifadelerini kullandı.

9 BİN 644 ÖĞRENCİMİZE YENİ KONTENJANLAR TAHSİS EDİLDİ”
Rektör Can, “2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında öğrencilerimizin bizi tercih etmesi için tanıtım faaliyetlerini yoğunlaştırdık. Hem bölgesel hem de Türkiye çapındaki YÖK’ün düzenlediği tüm sanal fuarlara katıldık. Üniversitemizi ulusal radyolarda dahi anlattık. 2018 yılında doluluk oranımız yüzde 84 iken 2019’da lisans programlarında yüzde 92’ye çıkardık. 2020’de ise lisans programlarında doluluk oranımız yüzde 98’e çıktı. Buda şehrimizi ve üniversitemizi tanıtma faaliyetlerinin bir neticesidir. Geçtiğimiz öğretim yılında 6 bin 53 öğrenci mezun ettik. Bu öğretim yılında 9 bin 644 öğrencimize yeni kontenjanlar tahsis edildi” dedi.

“CANLI DERSLER OLACAK”
Uzaktan eğitimi etkin kılma adına canlı derslerin olacağı bilgisini veren Rektör Can, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Yeni eğitim öğretim yılı 5 Ekim’de uzaktan eğitimle derslerimiz başlayacak. Biz uzaktan eğitimde de aktif öğretim yöntemlerini kullanacağız. Yani sadece hocanın ders anlatan video yüklemesi şeklinde değil, büyük ölçüde dersler canlı olarak işlenecek. Öğrenciler sorular sorarak derse katılacak. Öğrencilere haftalık 15 günlük küçük ödevler verilecek. Yani etkili, aktif öğretimin tüm yöntemlerini kullanacağız. Tabii sınavlarda objektif olacak. Soruları verip 3 gün sonra cevaplanması değil, sorular verilecek ve öğrencilerin anında cevaplanması sağlanacak.”

“ÖĞRENCİ SAYIMIZ 35 BİNE YAKLAŞTI”
Rektör Can, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Geçen yıl 32 bin 500 civarında öğrencimiz vardı. Bu yıl ise bu sayının 35 bine yaklaşacağı gözüküyor. Yabancı öğrencilerimize ayrı bir önem veriyoruz. Onları Kahramanmaraş’ın misafirleri olarak görüyoruz. Yabancı uyruklu öğrencilerimizle ilgili de çalışmalarımız var. 900 kontenjan tanındı. Geçen yıl 2 bin 500 olan yabancı uyruklu öğrenci sayısı bu yıl 3 bini aşacağını tahmin ediyoruz. Lisansüstü düzeyde de gerçekten çok önemli adımlar attık. Göreve geldiğimizde 2,5 yıl önce Türk Dili ve Edebiyatı bölümüyle ilgili Gaziantep ile ortak bir yüksek lisans programımız vardı. Biz hoca takviyesiyle müstakil bir yüksek lisans programı açtık. Bu öğretim yılında da Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans ikinci öğretimi faaliyete geçirdik. Yine Türk Dili ve Edebiyatında doktora programına 4 gün önce izin geldi.”

Editör: Mahmut Beyaz