Taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye taşınmadan öncesinde üçüncü kişi aracılığıyla olayın çözülmesinde yardımcı olan “Arabuluculuk Merkezi ” Kahramanmaraş’a açılmasının ardından çözüm odaklı çalışmalarına devam ediyor. Günlük ortama en az 3 kişinin başvuru yaptığı merkeze en çok başvuru işveren-işçi, kiracı ve kiraya veren konularından oldu. 16 Arabulucunun hizmet verdiği merkezde çözüme kavuşmak için bir yıl içerisinde arabulucuya giden 750 dosyanın çözüme kavuştuğu öğrenilirken tarafların rızalarının alınmadan olayın çözülmediği belirtildi. Bu kapsamda yine en son Kahramanmaraş il merkezinde işlenen bir yaralama suçunda; suçu işleyen kişiler ile kendisine karşı suç işlenen mağdur, suçu işleyen kişilerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 10 adet tekerlekli sandalye alması karşılığında uzlaşıldı. Suç işleyen kişiler tarafından bu anlaşmaya bağlı olarak alınarak Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilen 10 adet tekerlekli sandalye, ihtiyaç sahipleri belirlenerek dağıtılmak üzere Kahramanmaraş Kızılay Şube Müdürüne teslim edildi. Suç işleyen kişiler bu şekilde hem kendilerinin hapis yatmasını önledikleri gibi hem de hayırlı bir işe vesile olmuşlardır. Kendisine karşı suç işlenen kişi de toplumsal bir amaca hizmet ederek manevi yönden çok önemli bir işe vesile oldu. Yine olumlu sonuçlanan bu dosyalarda kendilerine karşı suç işlenen mağdurlar da uzun yargılama sürecini beklemeden 1-2 aylık kısa süreler içerisinde şikayetten bekledikleri sonucu elde edildi.

ARABULUCULUK NEDİR?
Kahramanmaraş Adalet Sarayı'nda taraflar arasındaki bazı hukuki uyuşmazlıkları mahkeme yoluna götürmeden çözmek için açılan "Arabuluculuk Merkezi" kurulduğu günden bu yana vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor.
‘TÜM HUKUK UYUŞMAZLIKLARI SİSTEM SAYESİNDE ÇÖZÜLECEK’
Adalet sisteminde önemli bir yer tutan Arabuluculuğun en önemli özelliği de adalete hızlı erişimdir. Dünya’da ve Türkiye’de iş yoğunluğunun her geçen gün arttığı için yargılama süreçlerinin de uzuyor. Yargılama süreçleri içerişinde uyuşmazlığın bitme süreci 200 ila 400 gün arasındadır. Bir uyuşmazlıkta dava dilekçesi, cevap dilekçesi, tanık dinlenmesi teşrif, bilirkişi incelemesi ve karar verilmesi çok uzun süren bir süreçtir. Arabuluculukta ise olayı çözme zamanı ise daha az zamandır 4 yıldır devam eden davalar bir gün içerisinde bitiyor. Dava en son çaredir. İnsanlar önce arabuluculuğa başvuru yapsın. Arabulucular ise, Hukuk fakültesi mezunu olup 5 yıllık kıdem sahibi insanlardır.
'ARABULUCULUK ANLAŞMASI BAĞLAYICIDIR’
Arabuluculuk sürecinin aynı zamanda gizli bir süreçtir. Mahkemelerden gelen başvuruları da merkezde değerlendiriliyor. Taraflar arabulucuya gitmek istediklerinde arabulucu seçiyorlar. Dolayısıyla arabulucuya giden taraflar çözümünü kendileri ürettikleri için çok memnun bir şekilde ayrılıyor. Arabuluculuk Merkezi, bu anlamda halka, daha doğrusu temelinde toplumsal barışa hizmet ediyor. Çünkü taraflar uyuşmazlıklarını daha kısa sürede, daha ekonomik ve psikolojileri de daha rahat bir şekilde çözmüş oluyorlar Vatandaşların, mahkemelerin yönlendirmesi dışında direkt merkeze başvurarak, işçi ve işveren arasında alacak uyuşmazlığı, aile uyuşmazlığındaki nafaka alacağı veya kira sözleşmesinde kira alacağı gibi uyuşmazlıklarda arabulucu isteyebilirler. Taraflar ve arabulucu bir masada bir araya geliyor. Taraflar orada kendi husumetleriyle ilgili tartışıp, konuşarak bir çözüm üretiyorlar. Tarafların ürettikleri çözümü arabulucumuz bir anlaşma metni halinde düzenliyor. Bu esnada arabulucunun da asgari ücret tarifesindeki bir ücreti var. Dolayısıyla taraflar arabuluculuk anlaşmasını yaparak hem cüzi bir ücret ödemiş oluyorlar, hem husumetlerini çözmüş oluyorlar hem de dost bir şekilde burada helalleşerek ayrılmış oluyorlar. Yargı da bu anlamda yükünü hafifletmiş oluyor, vatandaş memnun ayrılmış oluyor, arabulucularımız da toplumsal barışa hizmet etmenin mutluluğunu yaşamış oluyor. Arabuluculuk anlaşması bağlayıcıdır. Bir taraf vazgeçerse diğer taraf mahkemeye vermiş durumda olur ve alacaklı olan alacağını alır. Temmuz ayından itibaren ise işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda direk dava açma ortadan kaldırılarak tarafların önce arabuluculuğa başvuru yapması gerekecek.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz