Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik ile tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinin noterler tarafından yapılması hükme bağlandı. Araç sicil ve tescil işlemleri, ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 2 Şubat itibarıyla noterlere devredildi. Buna göre, vatandaşların araç ruhsatlarını almaları, önceki uygulamaya göre daha kolay, hızlı ve ekonomik olacak. Daha önce 615 noktada yapılan tescil işlemleri, artık 2 bin noter tarafından gerçekleştirilecek. Araçların satış belgeleri, kargoyla gelmesi beklenmeden noterlerden anında teslim alınacak. İlgili kurumlar arasında yapılan protokolün ardından vatandaşlar, 117 lira olan trafik belgesi ile 14,50 lira olan kargo ücretini ödemeyecek. Trafik sicil ve tescil işlemlerinde görevli 3 bine yakın polis asli işlerine dönerek trafik kontrol ve uygulamalarında görevlendirilecek.

Konu Hakkında Manşet Gazetesi Muhabiri Ahmet Güneçıkan’a bir açıklama yapan Kahramanmaraş 8. Noteri Merih Yavuz: “Yeni yapılan değişiklikle ilgili olarak ikinci el araç satışlarının devri ve ruhsat işlerinin noterliklerde yapılmasına ilişkin karar alındı. Önceleri ruhsatlar İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube’sinden veriliyordu. Şimdi ise noterliklerde verilecek” dedi

UYGULAMA HIZLI OLACAK

“Bunun vatandaşa getirdiği ön önemli katkı önceki uygulamaya göre daha kolay hızlı ve ekonomik olmasıdır” diyen Yavuz şöyle konuştu: “Daha öce 615 noktada yapılan tescil işlemleri şimdi 2000 noter tarafından yapılacak. Araçların satış belgeleri kargoda beklemeden noterliklerde anında teslim alınacak. 14,50 TL olan kargo olan ücreti ise ödenmeyecek. Eğer ruhsatı trafikten almamışsa vatandaşlar, arkalarından kargoya verilerek gönderiliyordu şimdi ise anında alacaklar. Bu aradan geçen noterden çık, trafiğe geç, ruhsatı al bekle zaman kaybı, stres, her bakımdan vatandaşa daha kolay olacak. En azından 615 noktadan 2000 noktaya çıkmış olması yaklaşık 3 katına ulaşan bir rakamla daha hızlı, daha kolay, daha ekonomik bir hizmet verilmiş olacak.”

PRATİKLİK KAZANIYOR

Yapılan değişikliğin vatandaşa getirisinin olduğunu dile getiren Yavuz, “En önemli düzenleme, noterliklere verilen yani noterden çıktıktan sonra ruhsat yaprağını alması için vatandaş emniyete gidiyordu, trafik tescilden alıyordu. Onu kaldırdı direk işlemi yapıyoruz ruhsatı beraberinde veriyoruz. Pratiklik ve kolaylık geldi. Yeni ilk tescil sıfır araçların tescil işlemlerini bayiler yapıyordu. Noterden çıkıp, trafiğe gidip, aradaki zaman kaybı, pratiklik, vatandaşa kolaylık açısından ve çok fazla noktada hizmet verilmektedir. Kahramanmaraş’ı ele almak gerekirse sadece trafik tescilden alınırken ruhsat şuan 8 noktadan ve noterliklerden her birinde en az çalışan 5 personel var. Yani burada toplarsak 8 noterde yaklaşık hizmet veren 40 kişi oluyor. Eskiden nerden baksan en az 2 kişi ya da 3 kişi hizmet veriyordu. Buradaki amaç ise daha hızlı ve pratik hizmet vermek. Ekstre cebinden çıkan bir maliyeti ise yok. Getirisi var götürüsü ise yok. Şuan vatandaşlardan ise çok olumlu tepkiler alıyoruz. Buradan ruhsatı aldığı zaman çok mutlu bir şekilde gidiyor. Ruhsatı göremeyip, kâğıdı aldıklarında ben bunu ne yapacağım diyorlardı ve ruhsatında biz alıyorduk. Sigortası yapılmış, muayenesi yapılmış olduğu için vatandaş bu noktada çok rahat. Bayilerin verdiği tescilleri şimdi noterlerde yapılacak. Aylık olarak Kahramanmaraş’ta 4 bin ya da 5 bin satış yapılıyor. Günlükte ise 200 civarı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

VATANDAŞTAN OLUMLU TEPKİLER

Kubata Traktör Kahramanmaraş Bayisi Mehmet Basyan ise yapılan uygulama hakkında şunları dile getirdi: “Kubata Bayisi olarak araç tescillerini daha önce emniyetten yaptırıyorduk. Burada satışlar yapılıyor. Tekrardan kiralanıp, yukarı emniyete çıkıyorsun. Ruhsat almak için bazı işlemler ağır gidiyor. Bizlerde galerici olarak işlemlerin hızlı gitmesini çok istiyoruz. Köyden gelen müşterilerimiz aynı gün işlerini bitirip gitmek istiyor. Âmâ bu işlemlerin noterde olması, ruhsatı burada almamız bizim için çok avantaj ve işlerimizi hızlandırıyor ve kolaylaştırdı. Bu kanunu çıkaran hükümetimizden ve devletimizden Allah razı olsun”

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz