Kahramanmaraş’ta Çölyak hastası olan 2 yaşında ki Utku Yavuz, hayata ailesiyle tutunmaya çalışıyor.

Onikişubat İlçesi Yunus Emre Mahallesi’nde yaşayan Emre ve Kifayet Yavuz ailesi, çocukları Utku'nun hastalıkla mücadele edebilmesi için her şeyi yapıyor. Anne Kifayet Yavuz çocuğuna teşhis konduğu günden beri diyet yapıyor. Bu sayede çocuğunu Çölyak hastalığından koruyabildiğini söylüyor. Çocuklarının bu hastalıktan kurtulması için elinden geleni yaptıklarını dile getiren Baba Yavuz ise “Çölyak teşhisi konduğu o günden bu yana Çölyak ile yaşamaya çalışıyoruz. Glutensiz ürün bulmak çok zor, Büyükşehirlerde bunu temin eden belediyeler var ama özel sektörden almaya çalıştığımız da burada tek büyük markette var” dedi.

 

‘ÇÖLYAK HASTALARI ZOR DURUMDA’

Utku’nun doğumunda kızarıkların ve dökülmelerin giderek arttığını ifade eden Baba Emre Yavuz, 3 aylık olduktan sonra hastalığın meydana çıktığını kaydetti. Yavuz, “Kaşıntı ve kızarıklıklar olduğu için Kayseri Erciyes Hastanesine yatış yaptık. Utku’nun hastalığı orada ortaya çıktı. Annesi o dönemde süt verdiği için Utku’ya diyet uygulayamadıkları için annesine diyet uyguladılar. Ekmek yemeyi bıraktıktan sonra Utku düzelmeye başladı. Çölyak teşhisi konduğu o günden bu yana Çölyak ile yaşamaya çalışıyoruz. Glutensiz ürün bulmak çok zor, Büyükşehirlerde bunu temin eden belediyeler var ama özel sektörden almaya çalıştığımız da burada tek büyük markette var. Mesela Utku’nun yemiş olduğu çubuk kraker 25 kuruş ama Utku’nun çubuk krakeri özel olduğu için aynı paket 10 liraya geliyor. Yine ekmekleri çok pahalı 4 - 5 lira, biz evde yapmaya çalışıyoruz ekmeği ama oda maliyetli oluyor. Çünkü yarım kilo unun maliyeti 5 lira dolayısıyla Çölyak hastaları çok zor durumda. Ama bir tanesini bulsanız diğerini bulamıyorsunuz. Bulsanız bile para yetiştiremiyorsunuz. Bu hastalığa yakalananlar için bir çözüm bulunması gerek” şeklinde konuştu.

 

‘UTKU’YU YANIMIZDAN AYIRAMIYORUZ’

Çok sık görülen hastalıkların insanın başına gelmediği zaman bilmediğini söyleyen Yavuz, bir süre sonra algıda seçicilik olduğunu ve daha çabuk fark ettiklerini kaydetti. Yavuz, bu hastalığın çok sık görülen bir hastalık olmasına rağmen insanların mağdur olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “Çok sık görülen bir hastalık olmasına rağmen insanların bu şekilde mağdur olması, sıkıntı yaşaması çok üzücü. Biz utkuyu alıp parka gidemiyoruz. Bu hastalık parka gitmeye engel mi değil ama parkta dondurma, çubuk, çikolata, gofret yiyen çocuklar oluyor. Utku da aynı zamanda süt alerjisi de var. Dolayısıyla dondurmaydı süttü veya içerisinde bulunması, buğday bulunan ürünleri yemesi sıkıntılı. Sürekli tedbirli olmak zorundayız. Yanımızdan ayıramıyoruz. Bir misafirliğe gittiğimizde acaba çocuklar bir şeyler verir mi ellerindeki utkuyla paylaşırlar mı diye korkuyoruz. Aile çevremiz artık buna alıştı, ellerinden geldiğince Utku'nun yanında çocuklarına bir şeyler vermemeye, çocuklarına daha dikkat etmeye bu türden ürünleri yedirmemeye çalışıyorlar ama yine de gözünüzden kaçtığı zaman sıkıntılar oluyor tabi.“

 

‘ÜRÜNLERİN MARKETLERDE DAHA YAYGIN OLMASI GEREK’

Anne Kifayet Yavuz ise, Utku’nun 2 aylık olduğu zamandan bu yana diyet yaptığını söyledi. Yavuz, diyetin başlı başına bir sıkıntı olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Ben bir büyük olarak nefsime hâkim oluyorum ama Utku için daha büyük bir sıkıntı. İlk başlarda istemiyordu, bilmiyordu. Şu anda bilmediği şeyleri istemiyor ama yine dikkat çekici paketler olduğunda çocukları yediğinde artık istemeye başlıyor. Utku için üzülüyoruz yani sıkıntı çekiyoruz. Benim diyetim bitecek ama Utku’nun diyeti devam edecek. Bu nedenle ürünlerin marketlerde daha yaygın olması gerek. Belediye’nin ekmek ve un temin etmesini istiyoruz.”

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Ortalama 140 kişiden birinde çıkan Çölyak hastalığı, ince bağırsağın gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar gluten içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz