Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’ne bağlı Gayberli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Odun Pazarı’ndan, Hayvan Pazarı istikametine ilerlerken sol tarafta yer alan sulama kanalı çevresine ve içine atılan çöpler nedeniyle adeta mikrop saçıyordu. Utanç verici görüntülerin kaydedildiği sulama kanalı, çevresinin demir örgülerle kapalı olmaması nedeniyle çöp dağına dönmüştü. Sulama kanalına duyarsız şahıslar tarafından dökülen çöpler, hayvan leşleri ve hafriyatlar vatandaşları isyan ettirirken, kanal ise adeta çöplüğü andırıyordu. Toplumu ilgilendiren ve zarar veren bu tür olaylara hiçbir zaman sessiz kalmayan Manşet Gazetesi olarak, halkın haklı tepkisini gazetemiz sayfalarına yansıtarak, sulama kanalının temizlemesi noktasında ilgili kurumlara Kahramanmaraş Valiliği nezdinde çağrıda bulunmuştuk.

HALKIN İMDADINA ÖZKAN VE ERKOÇ YETİŞTİ!

Tüm canlılar için tehdit unsuru haline gelen kanaldan, su içen hayvanlar, havayı teneffüs eden insanlar ve bu su ile sulanan bitkiler hayati tehlike içerisinde yer alıyordu. Sadece görüntü olarak değil aynı zamanda kokusu ile de insanları rahatsız etmeye başlayan sulama kanalının gündeme gelmesinin ardından yetkililer duruma anında el koydu. Çevrede bulanan bazı esnaflar ise duruma tepki göstererek, yetkililerin duyarsızlığından yakınmıştı. Yetkililerin bir an önce müdahale etmesini bekleyen mahalle halkının imdadına ise Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç yetişti.

O GÖRÜNTÜLERİN ÖNÜNE GEÇİLDİ!

Utanç verici görüntülerin kaydedildiği sulama kanalı, bakımının yeterince yapılmamasının yanı sıra çevredeki fabrika ve iş yerlerinden atılan çöplerle insan sağlığı ve çevre açısından tehlike oluşturuyordu. Çevresinin demir örgülerle kapalı olmadığı kanalın iç temizliğini Devlet ve Su İşleri’nin, hafriyatların temizliğinin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi AYKOME Şube Müdürlüğü’nün ve çöplerin temizliğinin ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiği öğrenen haber ekibimiz, sulama kanalının kirliliğine duyarsız kalmamış ve sayfa sütunlarına taşımıştı. Manşet Gazetesi olarak kirliliğini gündeme getirdiğimiz sulama kanalı Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatları doğrultusunda temizlendi. Sulama kanalının çevresinin temizlenmesinden memnun olan mahalle halkı, bu kez ise suyun içerisinin de temizlenmesini ve kanalın çevresine ise perde beton çekilmesini istiyor.

ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM AMA...”

Sulama kanalının hemen yanında iş yeri bulunan Yusuf Damar, kanalın temizlenmesi nedeniyle gazetemize, Kahramanmaraş Valiliği’ne ve Büyükşehir Belediye başkanlığına teşekkür etti. Derenin içinin de temizlenmesi gerektiğini belirten Damar, “Derenin kenarının temizlenmesine vesile öncelikle siz Manşet Gazetesi’ne, daha sonra Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’a ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a çok çok teşekkür ediyorum. Ancak derenin çevresini temizlediler ama derenin içinin de, tabanının da temizlenmesi gerekir. Allah böyle duyarlı yöneticilerimizi başımızdan eksik etmesin. Manşet Gazetesi’ndeki haberinizin akabinde geldiler ve bir haftada temizlediler sağlı sollu çok teşekkür ederiz. Ama derenin içi kaldı, derenin içinin de temizlenmesi gerekir. Burası şehrin içi, dost başa düşman ayağa bakar. Bir an önce suyun içerisinin de temizlenmesi gerekiyor” dedi.

DERENİN ISLAH EDİLMESİ GEREKLİ, SAĞLIK UCUZ DEĞİL”

Derenin ıslah edilmesi gerektiğinin de altını çizen Damar, “Bu derenin sağlı sollu beton perde yapılıp ıslah edilmesi gerekir. Yazın çok pis kokular geliyor, burası şehrin içi. Devamlı akarsuyu var, herkes getiriyor traktörle pisliğini döküyor. Bunu takip edemiyoruz. Bakın burayı temizlediler ama terziler kumaş parçalarını getirmiş yeniden dökmüşler. Hain adamlar, adam evinin önünü pisler mi? Buralara çöp dökenler tam bir hain. Çevresi temizlediler teşekkür ediyorum ama Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza sesleniyorum, bu derenin ıslah edilmesi gerekir. Halk burada yazın çok mustarip. Kesinlikle hiçbir şekilde abartma yok. Dost başa düşman ayağa bakar, bu işi yaparsa valimizle, büyükşehir belediye başkanımız yapar. Burası şehrin merkezi, toptancı burada, gıdacı burada, yemekçi burada, karşımızda dondurma toptancısı var. Bu sağlık neticesinde ucuz olmamalı bu kadar. Biz büyük bir milletin torunlarıyız. Böyle bir kirlilik bize yakışmıyor” şeklinde konuştu.

ARTIK RAHAT NEFES ALIYORUZ”

Sulama kanalının çevresinde bulunan iş yerinde 15. Yılını doldurduğunu dile getiren Hüseyin Kılıç ise, kanalının çevresinin temizlenmesi nedeniyle yetkililere teşekkür etti. Artık rahat nefes aldıklarını belirten Kılıç, “Ben 15 senedir buradayım. Burası önceden çok berbattı, pislikten çekilmiyordu. Şehrin bütün çöplüklerini getirip gece ve sakin zamanlarda döküp gitmektelerdi. İşte sizin gazetenizde çıktıktan sonra burayı tertemiz ettiler. Sağ olsun şehir yöneticilerimize teşekkür ederiz. Buraya yaptılar, temizledir. Şuan da öncekine göre rahat bir nefes alıyoruz, en azından çevresi temizlendi. Yapanlardan da yaptıranlardan da Allah razı olsun. Bu dere bu şekilde kaldığı müddetçe yağan bir yağmurda şu karşıdaki araçların gittiği asfalt bir gecede biter. Bu şekilde kalırsa sel alır gider, en kısa zamanda etrafının perde betonla sabitleştirilmesi lazım. Yoksa yollarda tehlikeli duruma düşer. Bazen öyle oluyor ki bu derenin yarı yerine kadar su yükseliyor, yağan yağmurda çok tehlikeli olur. En kısa zamanda perde betonla iki tarafının sabitleştirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz