Sık sık gündeme getirmemize rağmen kirliliğine hala bir çözüm bulanamayan Aksu Çayı’na bir yenisi daha eklendi. Odun ambarı içerisinde bulunan sulama kanalına dökülen çöpler, hayvan leşleri ve hafriyatlar vatandaşları isyan ettirirken, kanal ise adeta çöplüğü andırıyor.

Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesi’ne bağlı Gayberli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Odun Pazarı’ndan, Hayvan Pazarı istikametine giderken sol tarafta bulanan sulama kanalı çöpler nedeniyle adeta mikrop saçıyor. Utanç verici görüntülerin kaydedildiği sulama kanalı, bakımının yeterince yapılmamasının yanı sıra çevredeki fabrika ve iş yerlerinden atılan çöplerle insan sağlığı ve çevre açısından tehlike oluşturuyor. Çevresinin demir örgülerle kapalı olmadığı kanalın iç temizliğini Devlet ve Su İşleri’nin, hafriyatların temizliğinin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi AYKOME Şube Müdürlüğü’nün ve çöplerin temizliğinin ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılması gerektiği öğrenilen sulama kanalını kim temizleyip, bu duyarsız vatandaşlara dur diyecek.

DUYARSIZLAR “HAFRİYAT DÖKMEK YASAKTIR” YAZISINA ALDIRIŞ ETMİYOR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye AYKOME Şube Müdürlüğü’nün “Hafriyat dökmek yasaktır” tabelasına dahi aldırış etmeyen duyarsız kişiler, kanal etrafını adeta kentin çöplüğü haline getirdi. Sadece görüntü olarak değil aynı zamanda kokusu ile de insanları rahatsız etmeye başlayan sulama kanalı, bir an önce yetkililerin duruma el koymasını bekliyor. Tüm canlılar için tehdit unsuru haline gelen kanaldan su içen hayvanlar, havayı teneffüs eden insanlar ve bu su ile sulanan bitkiler hayati tehlike içerisinde yer alıyor. Çevrede bulanan bazı esnaflar ise duruma tepki göstererek, yetkililerin duyarsızlığından yakındı. Çevresinde yer alan fabrika atıklarının da suya karıştığını iddia eden bölge halkı, yetkililerin yaşanan kirlilik olayına bir an önce müdahale etmesini istedi.

MERMER DÖKERKEN YAKALADIK!

Sulama kanalının çevresinde bulunan atıkları özellikle mermer fabrikalarının mermer parçası atıkları oluşturuyor. Çevrede çok fazla mermer fabrikasının olması ve buralardan suya bırakılan mermer parçalarının insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği biliniyor. Çevrede bulunan vatandaşlar öncelikle buradaki mermer fabrikalarının uyarılmasını, buralara çöp dökenlere ise cezalar verilmesini bekliyor. Ayrıca haberi çektiğimiz esnada içi mermer parçası dolu el arabasını bizleri umursamadan kanala döken duyarsız şahıs kameralarımıza yansıdı. Hiç utanma ve çevreyi kirletmeme duygusuna sahip olmayan bu şahsında en kısa sürede belirlenip, cezalandırılması gerekiyor.

BU İNSANLARA NEDEN CEZA YAZILMIYOR?

Binlerce dönüm seranın ve tarım alanlarının sulandığı sulama kanalının durumu adeta içler acısı olurken, uzun zamandır temizlenmediği görülen sulama kanallarında oluşan çöp yığınları, aynı zamanda toplum sağlığını da tehdit ediyor. Su kanalının sağlık açısından tehlike arz ettiği için bir an önce pisliklerden arındırılmasını isteyen mahalle sakinleri, belediye ekiplerinin çöp döken şahıslara ceza yazmadığından da yakınıyor. Sulama kanalının temizlenmesini isteyen bir mahalle sakini ise, “Biz burada kokudan ve sinekten duramıyoruz, görüntü kirliliği deseniz zaten hat safhada. Kaç defa şikayet etmemize rağmen bir ilgilenen olmadı. Sulama kanallarının temizlenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

BU ŞEHRİN GÖRÜNÜŞÜ BÖYLE Mİ OLACAK?”

Sulama kanalının yanında bulunan Mensur Tekstil Fabrikası’nın sahibi Yusuf Damar, kanala çöp dökenlere tepki gösterdi. Kanalın çöple dolmasıyla birlikte olası bir su taşkınında fabrikasının zarar göreceğini belirten Damar, belediye ekiplerini de çöp dökenlere ceza yazılması noktasında uyardıklarını söyledi. Kanala çöp döken esnaf komşularıyla sık sık sorunlar yaşadığını belirten Damar, “Gayberli Mahallesi’nde 49 sokak No:9’da ikamet ediyorum. Benim fabrikam burada, Mensur Tekstil’in sahibiyim. Buraya çevre atıklarını getiriyorlar, bu dereye döküyorlar. Herkesi uyarıyorum, dökmeyin diye uyarıyorum. İnsanlarla yüz göz oluyoruz, belediyecilere yalvardım, gelin bunlara ceza yazın dedim, dinlemiyorlar. Dinlemedikleri için de bu şehrin görünüşü böyle. Allah rızası için baksınlar, bu şehrin görünüşü böyle mi olacak. Bakın karşı tarafa yolun kenarına çöpleri döküp kaçıyor adam. Bunlara ağır cezalar getirilmesi gerekiyor. Dinlemedikleri için buradaki vatandaşlarla yüz göz oluyoruz, tartışıyoruz. Üstelik benim komşularım getiriyorlar döküyorlar, şehrin merkezi ve iş yerim buraya yakın. Bu dere dolacak, dolunca bu su nereye taşacak? Benim fabrikama taşacak, belediyecilere söylüyorum dinlemiyorlar. En kısa sürede ağır cezalar uygulayarak gereği yapılmalı. Bu çöpleri döken araç sahiplerine ceza yazılsa bir daha dökmezler buraya çöp. Belediye başkanımıza bildiriyorum, saygılarımı sunuyorum, bunu dikkate alsın, bu dereyi ya kapattırsın ya da bunlara yüklü miktarda ceza yazsın” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz