Üniversiteli olma hayali kuran yaklaşık 2.5 milyon gencin yoğun şekilde hazırlandığı ve bu yıl ilk kez uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olarak üç oturumda yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda 30 Haziran’daki Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 2 milyon 322 bin 421, 1 Temmuz’daki ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) ise 1 milyon 982 bin 669 kişi başvurdu. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YKS) her bir testin puan türlerine olan etkisi geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puan türlerinde testlerin ağırlıkları ve katkısına bakıldığında ise sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) alınan puanların üniversitelere yerleştirmeye katkısı yüzde 40, ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi’nden (AYT) alınan puanlar ise yüzde 60 olacak. Üniversite adayları ise barajı geçmek için en az kaç net yapması gerektiğini merak ediyor. Yeni sınav sistemi ilk kez bu yıl uygulanacağı için kesin rakamları vermek zor ama TYT’de barajı geçmek için birçok farklı yöntem var. Özel Kipaş Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Metehan Hiçyılmaz, TYT’de 150’yi geçmek için 15, Alan Yeterlilik Testi’ndeki (AYT) 180 barajı için de bunun yanında 20 net yapılması gerektiğini söyledi. Sınav sisteminde değişiklik olmasının ardından YGS-LYS’nin yerine bu yıl ilk kez Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nı gazetemize değerlendiren Metehan Hiçyılmaz, kalan bir buçuk aydan az süre içerisinde öğrencilerin nasıl bir çalışma metodu izlemesi gerektiğini anlattı. YKS hakkında tüm bilinmeyenleri en ince ayrıntısına kadar röportajımızda anlatan Hiçyılmaz, velilere de önerilerde bulundu. Sürekli sınav sistemlerinde değişiklik yapılmasının öğrencilerini olumsuz etkilediğini de sözlerine ekleyen Hiçyılmaz, “Önümüzdeki yıl tekrardan sistem değişecek mi veya sınava eklemeler yapılacak mı? Öğrenciler bunun kaygısını çok ciddi oranda yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

İşte YKS’nin bütün bilinmeyenlerinin anlatıldığı röportajımız;

YKS DAHA KOLAY ANLAŞILABİLEN SINAV SİSTEMİ”

Sınav sisteminde bir değişiklik oldu ve YGS-LYS’nin yerine bu yıl ilk kez Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yapılacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Metehan Hiçyılmaz: Bu yıl ilk kez yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek tüm adaylara başarılar diliyorum. Yükseköğretime girişte uygulanacak sistem 12 Ekim 2017 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından açıklanmıştır. Bu açıklamalar dikkatli bir şekilde incelendiğinde Yükseköğretim Kurumlar Sınavının (YKS) önceki sınavlara göre daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilen bir sınav sistemi olduğu değerlendirilmiştir.

YKS ÜÇ OTURUMDA YAPILACAK!

Yeni sistemin detayları nelerdir, öğrenciler kaç farklı oturumda, hangi derslerden sınava girecek?

Metehan Hiçyılmaz: Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olarak üç oturumda uygulanacaktır.

Temel Yeterlilik Testi (TYT): Temel Yeterlilik adaylarının sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerinin neler olduğunu belirten sistemdir. Öğrencinin okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneğini, Temel Matematik kavramlarını kullanarak işlem yapabilme yeteneğini değerlendiren bir sistemdir. Yani adayları bilgiden çok temel yeterlilik bakımından değerlendiren bir testtir. Öğrencilerin Temel Yeterlilik Testine (TYT) şu derslerden ve soru sayılarından sorumlu olacaklardır:

Türkçe>40

Matematik>40

Sosyal Bilimler( Coğrafya>5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi>5 Tarih>5 Felsefe>5 )>20

Fen Bilimleri( Fizik>7 Kimya>7 Biyoloji>6 )>20

Alan Yeterlilik Testi (AYT): AYT, öğrencilerin Lise öğrenimleri boyunca öğrenmiş oldukları bilgileri yeteneklerini, becerilerini değerlendiren bir testtir. Öğrencilerin Alan Yeterlilik Testinde sorumlu oldukları dersler ve soru sayıları şunlardır:

Türk Dili Ve Edebiyatı + Sosyal Bilimler-1 ( Türk Dili Ve Edebiyatı>24 Tarih-1>10 Coğrafya-1>11 )>40

Matematik>40

Fen Bilimleri(Fizik>14 Kimya>13 Biyoloji>13)>40

Sosyal Bilimler-2 ( Tarih-2>11 Coğrafya-2>11 Felsefe>12 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi>6 )>40

Öğrenciler bu oturumda öncelikle kendi alanlarıyla ilgili testleri çözmek zorundadır. Zamanları kalır ve isterlerse diğer testleri de çözebilirler.

Yabancı Dil Testi: Toplam soru sayısı 80’dir.

SÜREKLİ DEĞİŞİKLİKLER ÖĞRENCİLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Sürekli sınav sisteminde değişikliklerin yapılması öğrencileri nasıl etkiliyor?

Metehan Hiçyılmaz: Sınav sistemlerindeki sürekli değişimler öğrencileri olumsuz olarak etkiliyor. Sistemle ilgili büyük belirsizlikler var. Önümüzdeki yıl tekrardan sistem değişecek mi veya sınava eklemeler yapılacak mı? Öğrenciler bunun kaygısını çok ciddi oranda yaşıyorlar. Bu durumlar öğrencilerin motivasyonlarının bozulmasına, ders çalışma isteklerinin azalmasına, geleceğe karşı bir güvensizlik durumunun oluşmasına ve umutsuzluğa yol açabilir. Bu tür olumsuz duyguların yaşanmaması için yöneticilerin sınav sistemi değişmeyecek şekilde yapılması gerekiyor. Öğrencilerin de sadece sınava yönelik değil de öğrenmeye yönelik ders çalışması gerekiyor.

GERÇEK SINAV SAATİNDE DENEME ÇÖZÜN”

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na 41 gün kaldı, öğrenciler nasıl çalışmalı?

Metehan Hiçyılmaz: Yoğun ve yorucu sınav maratonunun sonuna doğru geliyoruz. Bu süreçte öğrenci ders çalışma alışkanlığını değiştirmemeli ve sınav haftasına kadar ders çalışmaya devam etmelidir. Bu süreçte öğrenciler TYT ve AYT denemeleri çözerek eksik oldukları konuları belirlemeli ve bu eksik olduğu konuları öğrenmeleri gerekmektedir. Özellikle sınava son 3 hafta kala gerçek sınav saatinde deneme çözmeye özen göstermelidirler. Öğrenciler bu süreçte de sınava fazla anlam yüklemeden başarılı olacaklarına dair inancı kaybetmemeleri gerekiyor. İnsanlarla olumsuz etkileşim kurmaktan ve olumsuz sınav konuşmalarından uzak durmaları gerekiyor.

BAŞARIYA OLAN İNANÇ ARTARSA STRES OLMAZ”

Öğrencilerin sınav stresini yenmek için neler yapmalı?

Metehan Hiçyılmaz: Stres, fizyolojik ve psikolojik durumun olumsuz koşullar altında aşırı düzeyde uyarılmasından kaynaklanır. Hırslar, bilgi eksikliği, rakip takıntısı, verimsiz çalışma, fiziksel, zihinsel ve ruhsal yorgunluklar strese yol açabilir. Bu durumla baş edebilmek için stresin kaynağı bulunmalıdır. Stresin kaynağını öğrenirseniz onu ortadan kaldırabilirsiniz. Stresi kontrol altında tutmak gerekir. Başarıya olan inancı arttırmak gerekir. Stresi kabullenmek onun doğal ve gerekli olduğuna inanmak gerekir. Düşünce sistemimizi düzenlemek gerekir. Kendimizi olumsuzlaştırdığımız zaman stres artar. Kendimizi olumlu olarak gördüğümüz andan itibaren stres bizi olumlu yönde uyaracaktır.

150 PUAN İÇİN 15, 180 PUAN İÇİN 20 NET”

Sınav Puanları nasıl olacak, öğrencilerin istedikleri bölüme gitmek için en az kaç net yapması gerekiyor? Ünversiteli olmak için en az kaç net gerekiyor?

Metehan Hiçyılmaz: Yükseköğretim Kurumları sınavında toplam 5 puan türü olacaktır.

Birincisi TYT-Puanı: Her aday için sadece bir TYT puan hesaplanacaktır. Adayların TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir. Aday 150 üzerinde puan alırsa Meslek Yüksek Okullarını tercih edebilecek. Lisans programlarını tercih edebilmek için yine TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki AYT’den alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekir. Adaylar 180 ve üzerinde puan aldıklarında ilgili puan türünden öğrenci kabul eden Lisans Programlarında tercih yapabilecektir. Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli branş puanı şu şekilde hesaplanır:

Sözel Puan: ( Temel Yeterlilik Testi %40 )+( Türk Dili Ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler Testi-1 %50 )+

(Sosyal Bilimler Testi-2 Testi (%50) %60 )

Sayısal Puan: ( Temel Yeterlilik Testi %40 )+( Matematik Testi(%50) + Fen Bilimleri Testi(%50) %60 )

Eşit Ağırlık Puanı: (Temel Yeterlilik Testi %40)+(Türk Dili Ve Edebiyatı Sosyal Bilimler-1 Testi %50)+

Matematik Testi(%50) +Fen Bilimleri Testi(%50) %60)

Dil Puanı: Temel Yeterlilik Testi %40)+( Yabancı Dil Testi %60 )

Temel Yeterlilik Testi’nin %40, Alan Yeterlilik Testi’nin %60 yerleştirme puanına etkisi vardır. Yerleştirme puanına bu testlerin dışında Orta Öğretim Başarı Puanı(ÖBP) eklenecektir. Adayların TYT puanının hesaplanabilmesi için Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) Türkçe ve Matematikten en az 0,5 net yapması gerekmektedir. İki testten birini yapıp birini yapmayan öğrencinin TYT puanı hesaplanmayacaktır. Alan yeterlilik testinde de adaylar sorumlu oldukları testlerden en az 0,5 net yapması gerekmektedir. Temel Yeterlilik Testinde (TYT) adayların 150 baraj puanı almak için 15 net, Alan Yeterlilik Testindeki (AYT) 180 baraj puanı almak için de bunun yanında 20 net yapılması gerekmektedir. Bu veriler standart sapmaya göre 2-3 net oynayabilir. Öğrencilerin istedikleri bölüme gitmeleri için yapmaları gereken netler sınavın zorluğuna ve kolaylığına göre değişebilir Sonuçta öğrencinin girdiği sınav sıralama sınavıdır.

KIYASLAMA YAPIP MORALİNİ BOZMAYIN”

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na çalışan öğrencilerin velileri ne yapmalı? Velilere ne görevler düşüyor?

Metehan Hiçyılmaz: Velilerin de yetişkin bireyler olarak çocuklarını rahatlatacak, bir başka öğrenciyle kıyaslayarak moralini bozmayacak, kaygılarını azaltacak tutum ve konuşmalar içinde olmaları gerekiyor. Ayrıca veliler bu süreçte çocuklarının öğretmenleri, rehberlik servisi ve idarecilerle iletişim halinde olmaları gerekmektedir.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) Tarihi, Sınav Saati ve Sınav Süresi: 30 Haziran 2018 (Cumartesi), 10.15, 135 Dakika

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Tarihi, Sınav Saati ve Sınav Süresi: 1 Temmuz 2018 (Pazar), 10.15, 180 Dakika

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) Tarihi, Sınav Saati ve Sınav Süresi: 1 Temmuz 2018 (Pazar), 15.45, 120 Dakika

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz