Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Korona virüsün ardından durdurulan hac ve umre ziyaretleri yeniden başlıyor. Bu kapsamda Suudi Arabistan Hac Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yalnızca Umre ziyaretleri için 1 Kasım’da sürecin başlayacağı açıklanmıştı. Bu haber ise ülkemizde Umre ziyaretini dört gözle bekleyen vatandaşlar için sevinç gözyaşlarına neden olmuştu. Konuyla ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Hac ve Umre’den sorumlu İl Müftü Yardımcısı Süleyman Yavuz, sürecin 1 Kasım’da başlayacağını ancak şu an için herhangi bir gelişmenin olmadığını söyledi.

27 ŞUBAT’TA ZİYARETLERİN DURDURULDUĞU AÇIKLANMIŞTI
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 27 Şubat 2020 tarihinde yapılan açıklamada “Suudi Arabistan devleti koronavirüs (Kovid-19) salgınının önüne geçilmesi maksadıyla tedbir amaçlı Umre ziyareti için ülkeye girişlerin geçici olarak askıya alındığını bildirmiştir” denilmişti. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanılmıştı:

* Bu kapsamda tüm ülkelerden Umre ziyareti için yapılacak girişler geçici olarak durdurulmuştur.

* Şu ana kadar Suudi Arabistan yetkilileri tarafından bu ülkede koronavirüs vakası rastlandığına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

* Suudi Arabistan'da bulunan Umrecilerimizin ülkemize dönüş tarihleri ile ilgili bir değişiklik söz konusu değildir.

* Suudi Arabistan'ın aldığı bu karar nedeniyle de geçici olarak yeni Umre kaydı alınmayacaktır.

MESCİD-İ HARAM GÜNDE 10 KEZ DEZENFEKTE EDİLECEK
Suudi Arabistan'ın korona virüs (Kovid-19 ) önlemleri kapsamında yaklaşık 7 aydır durdurduğu umre ziyaretlerini kademeli olarak başlatılıyor. Umre ziyaretleri için tüm hazırlıkların tamamlandığı açıklandı. Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı, umre ziyaretleri için son hazırlıkları test etmek için Mescid-i Haram'da deneyler yaptı. Deneyler kapsamında acil durumlarla nasıl başa çıkılacağı hakkında bilgi verildi. Umre ziyaretleri sırasında tavaf belli bir alanda ve sosyal mesafe kuralına özen gösterilerek yapılacak. Korona virüs tedbirleri kapsamında umrecilerin Kâbe ve Haceru'l Esved'e ulaşmasının ve dokunmasının engelleneceği belirtildi. Umrecilere zemzem suyunun kapalı kutular içinde verileceği ve Kabe'nin de içinde bulunduğu Mescid-i Haram'ın günde 10 kez dezenfekte edileceği aktarıldı.

“PANDEMİDEN DOLAYI TÜM FAALİYETLER ASKIYA ALINDI”
Pandemi öncesi ve sonrası yaşanan gelişmeleri aktaran Hac ve Umre’den sorumlu İl Müftü Yardımcısı Süleyman Yavuz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “2019 yılının Kasım ayında hac işlemleri için müracaatlarımız başladı. Kuralar çekildi. Kimlerin gideceği belirlendi. Türkiye’de 80 bin Kahramanmaraş’ta da bin 100 kişi hac için belirlenmişti. Şirketle gidecekler, Diyanetle gidecekler ayrıldı. Ödenecek ücretler yatırıldı. Süreç devam ederken pandemi başladı. Bundan dolayı da eğitimler ve işlemler askıya alındı. Daha sonra süreç yavaşladı. O sırada Umre turlarımız devam ediyordu. Umre turlarımızda askıya alındı. Hatta Kahramanmaraş’tan kalkacak bir uçağımız vardı. O gün sabah başkanlığımızdan gelen bir haberle uçağı iptal ettik ve hacılarımızı yoldan çevirdik. Bu sürecin ardından Suudi Arabistan Devleti hac ve umre faaliyetlerini tamamen durdurdu. Şu anda bu yıl belki ilk defa hem Mescid-i Nebi hem de Kâbe sembolik olarak kendi vatandaşlarına açtı.

“HAC İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR ÇALIŞMAMIZ YOK”
Geldiğimiz noktada hayat yeniden normalleşmeye başladı. Şu anda hac ile ilgili herhangi bir çalışmamız yok. Bu kapsamda da aldığımız hac paralarını da biz tekrar iade ettik. Bu süreçte yine haberler çıktı. Bununla ilgili Suudi Arabistan Hac Bakanlığı bir bildiri yayınladı. Şu anda elimizdeki resmi olarak tek belge bu. Bu bildiri de şu şekilde; 4 Ekim 2020’den itibaren Suudi Arabistan’da yaşayan vatandaşlara yönelik olarak günlük 6 bin kişiye Umre yapma fırsatı verildi. 2’inci aşama 18 Ekim’de başladı. Yine Suudi vatandaşlara yönelik biraz daha sayıyı artırarak günlük 15 bin kişiye çıkarttılar.

“BEKLENTİMİZ, TEMENNİMİZ VAR AMA HERHANGİ BİR GELİŞME YOK”
Bizimle alakalı 3’üncü aşama 1 Kasım itibariyle başlayacak. Günlük 20 bin aynı anda ise 60 bin kişinin namaz kılacağı şekilde kontenjan belirlendi. Yalnız burada şu şart var; Umre yolcularının Suudi Arabsitan’a gidişleri aşamalı olacak. Suudi Arabistan’ın Sağlık Bakanlığı’nın virüs tehlikesi olmadığını belirttiği ülkeler Umre ziyaretçileri gönderebilecek. Burada birinci şart bu. Yani Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı şu şu ülkelerde virüs tehlikesi yok ziyaretçi kabul edebiliriz diyecek. Ancak ülkeler o zaman ziyaretçi gönderebilecek. Ama bu konuda şu an için hiçbir gelişme yok. Onlar kabul etse bile 2’nci aşama bizim devletimizin oraya gitmesine müsaade etmesi lazım. Henüz bu da belli değil. Yani şu anda bu aşamadayız. Beklentimiz, temennimiz var ama herhangi bir gelişme yok.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz