Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları bünyesinde görev yapan, sağlık personellerinden oluşan ve gönüllülük esasına göre hizmet veren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından Eğitim Tatbikat Kampı Başkonuş Yaylası’nda gerçekleştiriliyor. Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Kahramanmaraş'ta, kayalıklarda mahsur kalan bir kişiyi kurtarma tatbikatı yaptı. Başkonuş Yaylası'nda gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği kayalıklarda yaralanarak mahsur kalan bir kişi olduğu ihbarı üzerine olay yerine giden UMKE ekipleri, 10 metre yükseklikte yaralanan kişiyi sedye yardımıyla kayalıklardan kurtardı. Eğitim programı dahilinde ilk 3 gün katılımcılara teorik olarak temel ve ileri yaşam desteği, afet ve kriz yönetim sistemi, omurga- omurilik ve kafa travmalı hastaya yaklaşım, afet lojistiği, medikal lojistik ve çanta eğitimi, karın-göğüs travmaları ve şokta genel yaklaşım, afet ve olağan dışı durumlarda sağlık olay yeri yönetimi, olay yeri güvenliği, triaj, çoklu travmalı hastaya yaklaşım, crash sendromu, haberleşme, afet psikolojisi, stres yönetimi, liderlik ve motivasyon, stratejik ekip ve çanta yönetimi, hasta taşıma teknikleri, alternatif damar yolu, tatbikat planlama ve yönetimi, çadır ve kamp alanı kurma ve enkaz güvenliği eğitimleri verilecek.

SAĞLIKTA DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ ÜLKESİYİZ”

03 Temmuz’da başlayan ve 3 gün boyunca devam edecek olan tatbikatın 2. Gününde tatbikat alanını ziyaret eden Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz düzenlenen katılım belgesi verme programında yaptığı açıklamada “Kişilerin yaşam standartları içinde en olmazsa olmaz, en elzem olan insan sağlığı için çalışan değerli sağlık personellerimizin, bu kutsal görevinin yanında bir de gönüllü olarak “UMKE” faaliyetlerine katılmaları, yaptıkları işin değerine değer katmaktadır. Sağlıkta dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasına çoktan girmiş olan ülkemiz, bu başarılı personellerimizin arama kurtarma çalışmalarında ortaya koyduğu farkla “ulusal medikal kurtarma” işinde de ne kadar yetkin olduğumuzu gösteriyor. UMKE, 2004 yılında kurulan bir birim olmasına rağmen, çok kısa zamanda, Dünya Sağlık Örgütü tarafından diğer ülkelere örnek olarak gösterilen bir yapı haline gelmiştir” dedi.

7/24 GÖREVE HAZIR”

Öksüz sözlerine şöyle devam etti, “Ulusal medikal kurtarma ekiplerimiz, herhangi bir afette müdahale etmek üzere kenarda tutulan bir birim değil, kendisini devamlı olarak eğitim ve tatbikatlarla güncelleyen, görevinin bilincinde, 7/24 göreve hazır, teşkilatlı ekiplerdir. İlimizde hâlihazırda 110 personelle UMKE hizmeti verilmekte olup, amacımız önümüzdeki süreçte bu sayıyı 150’ye çıkarmaktır. Yine bugün burada, Baş konuş Yaylası’nda, Kahramanmaraş UMKE ekiplerimizin eğitim tatbikatıyla alakalı olarak bir araya gelmiş bulunuyoruz. 40 personel, 2 tam donanımlı UMKE aracı, 1 tam donanımlı ambulans ve 7 hizmet aracımızla gerçekleşen tatbikatları izledik. Personellerimizin arama, müdahale ve kurtarma ile ilgili yoğun çabalarını gördük. Çalışmaya katılan tüm arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Umut ediyoruz ki gerek olmasın, bu uygulamalar sadece tatbikatta kalsın ancak afetler ve olağanüstü durumlar yaşamımızın gerçeği. Bu nedenle devamlı kendimizi yenilemeli, geliştirmeli ve her türlü olağanüstü duruma her daim hazır olmalıyız.”

Öksüz, eğitim tatbikatının düzenlenmesinde emeği geçen mesai arkadaşlarına ve tüm UMKE gönüllülerine teşekkür ettiğini, onlarla gurur duyduğunu ve başarılarının devamını dilediğini belirterek konuşmasını tamamladı. Programın sonunda katılımcılara katılım belgeleri İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri ÖKSÜZ tarafından takdim edildi.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz