Gerek akademik kariyeri, gerek çalıştığı kurumsal üniversiteler gerekse de ekonomiye kattığı değerle yerelde memleketi Kahramanmaraş, genelde ise Türkiye için önemli bir değer olan ve bugüne kadar yaptığı birbirinden başarılı çalışmalarla dikkat çeken Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, İyi Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığınca organize edilen ‘Türkiye Ekonomisini Okumak’ adlı seminer için Kahramanmaraş’a geldi. Özel bir mekânda gerçekleştirilen seminerde Ulusoy, analizler, istatistiki bilgiler ve yapısal olgularla yaptığı sunumunda Türkiye ekonomisini ilmek ilmek işleyerek, katılımcılara sorunları ve çözümleri anlattı. Oldukça çarpıcı bilgilerin verildiği programa; İyi Parti İl Başkanı Ahmet Çabukel’in yanı sıra İyi Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) teşkilat mensupları katıldı.  

“EKONOMİMİZİ VERİLERLE ANALİZ ETTİK”
Programın ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “Türkiye ekonomisini bir bakıma verilerle analiz ettik, onları tartıştık. Bu analizi yaparken güncel verileri kullandık. Malum herkesin sorunudur, ekonomik krizin neler yaptığı, hane halkına neler getirdiği gibi konuları analiz ettik. Konuştuk, tartıştık. Çokta güzel sorular vardı. Ama en güzel şey aslında herkesin bir ekonomist olması yâda olmak istemesi. Neden? İnanın artık her şey cebe yansıyor. Yani varıyla, yoğuyla enflasyonuyla faiziyle, dolarıyla, Eurosuyla her şey cebe yansıyor. Dolayısıyla en küçük bir harekette. Herkes kendi ekonomisini öncelikle sorguluyor. Arkasından da Türkiye ekonomisi nereye gidecek diye sorguluyorlar. Haklılarda. Zira Türkiye ekonomisi şu anda gerçekten bir sallantıda bunu da aşacağız. Ama önce bu durumu sorgulamak, sentezlemek gerekiyordu, bugün onu yaptık ve çokta verimli bir toplantı oldu” dedi.

“ŞU ANDA HANE HALKININ BORCU TAVANDA”
Şu anda hane halkı borcunun tavanda olduğunu belirten Ulusoy, “Özel sektör borcu 200-250 milyar dolar civarında kısa ve uzun vadede toplam seviyeye geldi. Kısa dönemde 120 milyar dolara ihtiyacımız var. Bunları anlattık. Yani kısa dönemde çok acil dövize ihtiyacımız var. Olmasa bile içerideki yatırımları güzel hale getirmek için bir bakıma Türk Lirasıyla da olsa canlandırmak gerekecektir. Bu canlandırma teşviklerle olmayacaktır. Bu canlandırma direkt devletin özel sektörle aynı fabrikaya sahip olması, ortak olması, üretime değer katması ve gelir yaratmasıyla olacaktır. Zaten bunları tartıştık. Ben biliyorum ki herkes çözümün nerede olduğunu biliyor. Yani insanlar artık, “Çözüm nedir?” diye sormuyor. Herkes çözüm üretmiş. Umarım karar vericiler bunları duyarlar. Umarım herkes rasyonel davranır. Umarım ayağımız yere basar ve bunu da atlatırız. Ben çok umutluyum. Hane halkının, firmaların dinamiği, beyin fırtınası, insan sermayesi buna çok elverişli. Sadece biz güven, sadece biz adalet ortamını sağlayalım çünkü insanlar bunu istiyor. Bunu yöneticilerde biliyor, halkta biliyor. Ortak çatı altında buluşmamız lazım” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNDEN UMUDUMU HİÇ KESMEDİM”
“Ben Türkiye ekonomisinden umudumu hiç kesmedim” diyen Ulusoy, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Ama bu sefer ki çok kötü geldi. Yani yaklaşık 10 yıllık bir kaybımızın olduğunu biliyorum. Çok zor, borcumuz çok toplandı, çok yüklendi. Bunu çevirecek kapasitemiz şu anda yok. Ama umudumuz var, insan sermayemiz var.

“MANŞET GAZETESİ BENİM AİLEM”
Uzunca bir süre Manşet Gazetesi’nin köşe yazarlığını da yapan Ulusoy, Manşet Gazetesi’nin kendisinin bir ailesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Ben bu toprağı hiçbir zaman bırakmadım. Hem Kahramanmaraş ve özellikle Manşet Gazetesi benim ailem. Bu ailemi hiçbir zaman bırakmayacağım. Biz zaten hep beraberiz. Manşet benim yuvamdı, yuvam olarak ta kalacak. Her zaman beraber olacağız. Şu anda sadece mekân değişti. Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapıyorum. Umarım bu da Kahramanmaraş için faydalı olacaktır. Orada da Manşetteki gibi konuları işliyoruz.”

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz