Başkan Ali Arpasatan öncülüğünde çalışmalarını sürdüren ve güçlü yönetimiyle Kahramanmaraş ekonomisine yön veren kuruluşlardan olan KASİAD, özellikle gençlerin girişimcilikteki rolünü güçlendirmek, iş alanında yeni ufuklar sağlamak, bireysel olarak örnek alınabilecek olan kişilerle söyleşi yaparak yeni nesil iş adamlarına fikir yaratmak amacıyla gerçekleştirdiği toplantılarına devam ediyor. Bu kapsamda KASİAD’ın bünyesinde çalışmalarını yürüten ve henüz kısa bir süre önce kurulmasına rağmen önemli işlere imza atan Genç KASİAD, “Uluslararası ticaret savaşları, serbest ticaret anlaşmaları, gümrük duvarları” konularında tecrübelerinden faydalanmak için Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy’u kente getirdi. KASİAD Genel Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide Ulusoy, deneyimlerini ve bilgi birikimlerini genç iş adamlarıyla paylaştı.

ÇOK GÜZEL BİR BEYİN FIRTINASI OLDU”
Söyleşi sonrası gazetemize açıklamalarda bulunan Veysel Ulusoy, gençlerle çok güzel bir beyin fırtınası gerçekleştirdiklerini söyledi. Söyleşi de ticareti, ekonomiyi, cari açığı ve ticaret savaşlarını konuştuklarını dile getiren Ulusoy, “Burada çok güzel bir beyin fırtınası oldu. Genç arkadaşlarımız çok iyi analiz etti. Burada ticareti, ekonomiyi, cari açığı, ticaret savaşlarını konuştuk. Zaten konumuz temelde ticaret savaşlarıydı. Fillerin yani ABD’nin ve Çin’in savaştığı durumda biz çimler olarak ne yapmamız gerektiğini konuştuk. Örneğin dışarıdaki bir mekanizmanın yani oluşturulan bir gümrük vergisi mekanizmasının bizi nasıl etkilediğini ve ne yapmamız gerektiğini konuştuk. Çok olumlu örnekler verildi. Özellikle ben de bu söyleşiden faydalandım. Zira teori bazında mutfakta ben yokum. Teoriyi ben anlatabilirim. Örneklerini anlatabilirim ama canı acıyanlar, canı sıkılanlar buradaki iş adamları olduğu için bende onlardan faydalandım” ifadelerini kullandı.

PARANIN SAHİBİ, PARANIN FİYATINI BELİRLER”
“Ekonomi alanında siyasetin söylemi biraz farklıdır. Paranın sahibi, paranın fiyatını belirler” diyen Ulusoy, “Yani oyunun kuralı budur. Eğer içerideki geliriniz, tasarruflarınız yatırımlarınızı karşılıyorsa dışarıya hiç ihtiyacınız olmaz. Tabii ki dışarıya ihracat yaparsınız, mal gönderirsiniz, hizmet gönderirsiniz, servis gönderirsiniz dışarıdan da ithal edersiniz. Neden? Teknolojimiz olmadığı için teknoloji ithal ederiz. Ama eğer tasarruflarınız yatırıma yetmiyorsa dışarıdaki parayı kiralamak zorundayız. Bu ya finans kurumlarında olur ya İMF’de olur yâda devletlerin kendi aralarında birbirlerine verdiği borç şeklinde olur. Bir borç kiralarız. Borcu kiraladığımızda büyük tehlikeler var. Bir tanesi cari açık, biri ticaret açığı diğeri de yatırım açığı. Bu açıklar olduğu sürece finans piyasası her zaman saldırır. Biz bunu kötü niyetli olarak algılıyoruz ama biz siyasetten arınalım ve diyelim ki bunu yaşamak istemiyorsak tasarruflarımızı arttırmak zorundayız” şeklinde konuştu.

BAKANLARIN AÇIKLAMALARI UMUT VERİCİ”
Yeni hükümette yer alan bakanların ekonomiye dair açıklamalarını umut verici bulan Ulusoy, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Cuma gününden itibaren yeni oluşan hükümette bakanlar çok güzel açıklamalar yaptı. Örneğin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli çok umut verici açıklamalar yaptılar. Yani temel kesişim noktaları yapısal reformlar. Bu çok güzel. Aslında bu ne demektir? Üretim mekanizmasını, üretim metodunu yeniden ele almak, aksayan yerleri yeni yatırımlarla onarmak ve kısa dönemde olmasa bile ileride artık meyvesini yemek. Temelde bunlar güzel sözler olmasına rağmen paramız yeterli değil. Yani dış ticarette cari açığımız var. Özel sektörün borcu var. Onları yeniden yapılandırıp yâda bir yerlerden kaynak bulup, yapısal reformlara hızla başlamamız lazım. Bu yönde umutluyum.”

SÖYLEŞİLER KENDİMİZİ GELİŞTİRMEMİZE YARDIMCI OLUYOR”
Genç KASİAD Başkanı Burak Orhan Arifioğlu ise şunları kaydetti: “Genç KASİAD henüz 3-4 aylık bir kurum. Şu an bebek adımları atıyor. Gerek Veysel hoca olsun gerek Muzaffer Bey olsun bizi geliştirecek insanları çağırıp hem onların bilgi birikiminden faydalanmak hem de kendimizi geliştirmek için bir fırsat yaratarak böyle söyleşiler düzenliyoruz. Kahramanmaraş’ta da ciddi manada iş yapacak bir genç kurum olsun diye Genç KASİAD’ı kurduk. Kahramanmaraş sanayinin çok yoğun olduğu bir şehir. Son dönemde özellikle Trump ABD Başkanı seçildikten sonra ticaret savaşları güncel bir konu oldu. Buna dair biz kendimizi nasıl hazırlayabiliriz? Ülke olarak nasıl hazırlanabiliriz? Veysel hocamızda bu konunun üstadı. Bu nedenle bu söyleşiyi gerçekleştirdik.”

Haber: Emre AKKIŞ/Mustafa KILINÇ

Editör: Mahmut Beyaz