Türk tekstilinin lokomotifi Kahramanmaraş’ta bölge ve dünya temsilcilerini buluşturmak adına bu yıl 6’ncısı düzenlenen 2020 Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı ziyaretçilere kapılarını açtı.  Tekstil üretiminin yüzde 70’inin karşılandığı Kahramanmaraş’ta uluslararası ve ulusal tekstil firması sahiplerini buluşturan fuar, konumu itibari ile en önemli bölgesel fuarlar arasında yer alıyor. Tekstil ve konfeksiyon üretiminin önemli merkezleri Adana, Osmaniye, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman’ın buluştuğu nokta olan Kahramanmaraş, bu nitelikte bir fuar için önemli bir merkez konumunda. Uluslararası KTM 2020 Fuarı ile yüzlerce firma, direkt pazarın kalbinde müşterileri ile buluşurken, başa baş görüşmeler eşliğinde, yeni teknolojilerini sergileme fırsatı yakaladı. Türkiye’nin en önemli tekstil, hazır giyim, kumaş ve iplik firmalarının yetkilileri, satın almacılar, dernek temsilcileri, eğitimciler ve öğrenciler; makine ve aksesuar üreticileri ile üç gün boyunca Kahramanmaraş’ta bir araya gelecek. Yüzyılın en büyük olayı olarak görülen koronavirüs nedeniyle bu yıl seyahat yasağı olmasından dolayısıyla Avrupa’daki firma temsilcilerinin fuara katılamadığını belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Bu fuarımızın memleketimizin ekonomisine, bizim  sosyal yaşantımızdaki etkilerine çok büyük etkisi olacağını düşünüyoruz” dedi.

“DEĞİŞTİRMEK VE İLAVE ETMEK ZORUNDASINIZ”

Açılış konuşmasını yapan Başkan Şahin Balcıoğlu, pandemi dolayısıyla fuarı açıp açmamakta çok tereddüt ettiklerini belirterek, şu ifadeler yer verdi: “Sonunda açılmalıydıya karar verdik. Tekstil diğer adıyla moda ve her yıl her şekilde değişen bir sektör. Dün yaptığınızı bugünde yaptığınızda çokta alıcısı yok, varsa da daha az para kazanabileceğiniz bir sektör. Değiştirmek ve ilave etmek zorundasınız ve yeniye uymak zorundasınız. Bu yeniye uymayı her zaman tarifle anlatmak mümkün değil.

“AVRUPA’DA FİRMALARIMIZ BU YIL YOK”

Makinalardaki çok ince ayarlar bazen yeni modeller, yeni kapılar açabiliyor ve maalesef bizim işletmelerimizdeki tüm çalışanlarımızın yedekleri yok. Bütün işletmeyi alıp İstanbul’daki ya da Avrupa’daki bir fuara götürüp makinanın detaylarını burada anlatmamız mümkün değil. Burası bunun için bizim için çok önemli. Burada işletmelerimiz sabah bir bölüm öğleden sonra bir bölüm akşam bir bölüm teknik arkadaşlarımız gelip bu makinalarda yeni neler yapılmış, bizim makinalarımıza nasıl uyarlanabiliri burada görmeleri mümkün. Bu şu gün için daha önemli, çünkü bütün yazışmalarda ve konuşmalarda Çin’in Wuhan kentinde çıkan Covid-19 diye başlayan yazılar bir algıyla artık Avrupa ve Amerika’nın bir nebzede olsa Çin’den ithalatını azaltmış durumda. Bu azalan ithalatın ilk geleceği yer, ilk idame edileceği, karşılanacağı yer Kahramanmaraş. Eğer biz bunlara sağlıklı cevap verebilirsek artık bizim pazar diye bir sorunumuzun olmayacağını düşünüyoruz. Bu yüzden fuarın açılmasına karar verdik ve açtık. Avrupa’da firmalarımız bu yıl yok neden yok? Bizi protesto ettikleri için değil, seyahat yasakları olduğu için, pandemiden dolayı çoğunun evde çalışma mecburiyetinde olduğu için katılamadılar. Bu fuarımızın memleketimizin ekonomisine, bizim  sosyal yaşantımızdaki etkilerine çok büyük etkisi olacağını düşünüyoruz.”

“TÜRKİYE EKONOMİSİNE DAHA ÇOK KATMA DEĞER ÜRETEBİLİRİZ”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Pandemi ne kadar sürecek, ne olacak bir belirsizlik var, bundan sonra ne olacağını hiç kimse ön göremiyor. Hayat devam ettiği için işimize dönmemiz lazım, üretmemiz lazım. Bu yüzden bir günlük 3 günlük olay değil bu hayat devam etmeli, hayat devam ederken kurallara uymalıyız ama en çokta sanayimiz çalışmalı devletimizin ekonomik ekonomik yapıdan güçlü olarak ayakta olması lazım. Çünkü zaten her taraftan saldırılar varken bir takım fırsatçılar varken bu fırsatçılara saldırılara zemin vermemek için bir taraftan insamıza sağlık hizmeti götürürken, bir taraftanda ekonomik olarak büyümeyi sürdürmemiz gerekiyor ve rekabet edebilmemiz gerekiyor. Yeni sanayi girişimleri için organize sanayi bölgelerimizde sıkıntılarımız var onun dışında bu tür sanayi kuruluşlarını ülkelerine çekmek için hatta bedelsiz arsa verme gibi uygulamalar yapıyor. Bizim de buna hazırlıklı olmamız lazım. Şehrimize bu tür sanayi kuruluşlarını çekmek gerekir diye düşünüyorum. İnşallah bu fuar bunlara vesile olur, daha çok üretiriz daha çok rekabet edebilecek güce ulaşırız ve Türkiye ekonomisine daha çok katma değer üretebiliriz.”

“BUGÜN BU FUARIN BURADA YAPILMASI ÇOK KIYMETLİ”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal ise konuşmasında şunları söyledi: “Kahramanmaraş milli mücadelede gösterdiği kahramanlığı sanayileşmede de göstermiş bir şehrimiz. 1950’li yıllarda ilk fabrikasını kuran ve 1972’de ikinci fabrikasını kuran 24 Ocak kararlarıyla Gümrük Birliği Anlaşmasıyla ve teşviklerle 2000’li yıllara kadar yoğun bir şekilde sanayileşmeye devam etmiş kahraman bir şehir. Mücadelesi hiç bitmeyen, yatırımı hiç bitmeyen, ülke ekonomisine desteği hiç bitmeyen yiğit bir şehir. O yüzden bugün bu fuarın burada yapılması çok kıymetli. Bu yaklaşık 70 yıllık mücadelenin sonucu nedir kısaca ondan bahsedeyim; 800 sanayi kuruluşu, 122 ülkeye ihracat yapan 300’ün üzerinde firma, tekstil anlamında hem Türkiye’de hem dünyada söz sahibi olmuş yiğit bir şehir. Bir takım eksiklerimiz var, bunları tamamlamak adına mücadele edeceğiz.

“MİLLETVEKİLLERİMİZLE BURAYLA İLGİLİ GÖRÜŞMELERİMİZİ DEVAM ETTİRİYORUZ”

Biliyorum ki bir çok sanayicimiz yeni yatırım yapmak adına büyük bir mücadele veriyor ve bizim Kahramanmaraş Milletvekilleri olarak sanayicilerimizin önünü açmamız için bir mücadele içinde olmamız gerekiyor, bunu kabul etmemiz lazım. Uzun yıllar mücadele ettiğimiz, uğraştığımız Tomsuklu alanımız var Milletvekillerimizle burayla ilgili görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu işi hallettikten sonra Kahramanmaraş’ta yatırımların  devam etmesi adına da bir mücadelemizi tamamlamış olacağız. Geçtiğimiz haftalarda birkaç fabrikamızı ziyaret ettim, baktım ki yerli makinalar var. sanayicimizinde yerli makinalardan çok memnun olduğunu gördüm. Bugün tahmin ediyorum pandemiden dolayı çok fazla yabancı firma yok. Bizim yerli ve milli teknoloji hamlesi kapsamında önümüzdeki yıllarda biraz daha mücadele etmemiz lazım. Türkiye’nin istediği hedeflere ulaşabilmesi için yerli makinalarla üretim yapıp, bunu devam ettirmesi lazım.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz