Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen sempozyum öğleden sonra da Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 6 ayrı salonda devam etti.

KSÜ İlahiyat Fakültesi 1 nolu Salonda 1.oturum(14.00 – 15.30) Prof. Dr. Abdullah Soysal oturum başkanlığında; Entelektüel Liderliği ile Model İnsan: Aliya İzzetbegoviç, Dr. Öğr. Üyesi. Esra Atmaca; İslâm Bilim Tarihi Araştırmaları İçin Model İnsan: Fuat Sezgin, Dr. Öğr. Üyesi. Abdulhalim Oflaz;

Mehmet Akif Ersoy'un İslam Gençliğine Model Olarak Sunduğu Nesl-İ Âsım'ın Karakteristik Özellikleri,

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Genç; Ahlâk-Hukuk Bütünlüğü ile Sahabede Model İnsanlık; Öğr. Gör. Begül Özkoca ve Öğr. Gör. Nazik Ağyar Leblebici; ; Türk-İslâm Sanatında Model İnsan Akademisyen Hattat Âdem Sakal konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 2 Nolu Salonda 1.Oturum(14.00 – 15.30) Prof. Dr. A. Faruk Sinanoğlu (Başkan); Model İnsan Olma Açısından Hz. Muhammed, Doç. Dr. Kadir Demirci; Model Almanın Hayrı ile Taklit Etmenin Şerri Arasında Hz. Peygamber, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Köse; Bir Model Olarak Selef ve Değişimin İnkârı, Dr. Öğr. Üyesi Necati Demir; İnsanın Kendine Yabancılaşması ve Model İnsan, Öğr. Gör. Mehmet Günaydın; Günümüz “Müslüman” Kimliğinin Açmazı: Atalar Dinine Tapmanın Bedeli konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 3 nolu salonda 1.oturum(14.00 – 15.30) Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık (Başkan);

İslam Düşüncesi “Bir Yaşam Modeli” Sunabilir mi?, Dr. Öğr. Üyesi Feyza Betül Köse; Bir Aile Reisi Modeli Olarak Hz. Peygamber, Arş. Gör. Şükran Adıgüzel; Savaş Ahlakı Modeli Olarak Hz. Peygamber, Arş. Gör. Emine Peköz; Model Kadın Olarak Resulullah'ın Eşleri (İsraftan Kaçınma, Kanaat ve Sadaka Özelinde), Hatice Akpınar; İslâm Öncesi Dönemi Kadın Şâiri Hânsâ konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 4 Nolu Salonda 1.oturum(14.00 – 15.30) Prof. Dr. Mustafa Baktır(Başkan); Kur'an'da 'Model Şahsiyet' Olarak Tanıtılan Hz. İbrahim (as)'ın Vasıfları, Doç. Dr. Osman Kara; Kur'an'da Bir Baba Modeli: Hz. Lokman, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Tok; İnananlar İçin Model Bir Davetçi: Hz. Nuh, Dr. Öğr. Üyesi Murat Kaya; Kur’ân-I Kerim’de Bir Gençlik Modeli Olarak Hz. Yahya konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 5 Nolu salonda 1.oturum(14.00 – 15.00) Doç. Dr. Hammet Arslan(Başkan);

Yesevi Hikmetlerinde Model İnsanın Temel Niteliği: Nefsanî Arzularla Savaş, Dr. Öğr. Üyesi Sadi Gedik; Divan Şairlerinin Gözünde Dini Tipler, Dr. Öğr. Üyesi Lütfi Alıcı; Halîlî -i Mar’aşî Dîvânı’nda Model İnsan Olarak Derviş Tipi, Dr. Öğr. Üyesi Orhan Oğuz ve Dr. Öğr. Üyesi Serkut Mustafa Dabbagh; İmam Şafi Divanında İdeal İnsanın Özellikleri , Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yenikale; Divan Şairlerinin Gözünde Dini Tipler, Arş. Gör. Gülcan Alıcı; Halîlî -i Mar’aşî Dîvânı’nda Model İnsan Olarak Derviş Tipi konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 6 Nolu Salonda 1.oturum(14.00 – 15.30) Doç. Dr. Saffet Kartopu(Başkan);

İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin “İslam’da Model İnsan” Kavramına Yönelik Metaforik Algıları, Arş. Gör. İrfan Kara, Arş. Gör. Sezai Korkmaz, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Öztaş, Arş. Gör. Abdullah Şahin; İlahiyat Fakültesi Mezunlarının Rol Modellik Hakkındaki Görüşleri konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 1 nolu Salon 2.oturum(15.30 – 17.00) Doç. Dr. Hamza Karaoğlan’ın oturum başkanlığında Dr. Öğr. Üyesi Hasan Tanrıverdi; Meşşâî Felsefe Geleneğinde Nefis Nazariyesi Bağlamında Model İnsan, Dr. Öğr. Üyesi Sait Kar; Meşşâî Felsefe Geleneğinde Nefis Nazariyesi Bağlamında Model Insan, Dr. Öğr. Üyesi Erol Çetin; Nurettin Topçu’da Model İnsanın Temel Özellikleri, Dr. Öğr. Üyesi Cenan Kuvancı; Ahlâkî Bir Arketip: Sadâkat Ehli konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 2 Nolu salon 2.OTURUM(15.30 – 17.00) Prof. Dr. Yusuf Ziya Keskin (Başkan) Hayvan Hakları Bağlamında Model İnsan Olarak Hz. Peygamber, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Sabuncu; Askerî Kişilik Modeli Olarak Hz. Peygamber (S.A.S.), Dr. Öğr. Üyesi Alpaslan Alkış; İslâm Ticari Muamelelerde Model İnsan, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yusuf Yagır; Model İnsan Olma Yönüyle Bazı Meşhur Müfessirler, Dr. Öğr. Üyesi Hacer Şahinalp; Akâidin Modellediği Sorumluluğunu Yüklenen Özgür Kişilik

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 3 nolu Salon 2.oturum(15.30 – 17.00) Prof. Dr. İbrahim Kutluay(Başkan);

İsnâaşeriyye İmâmiyyesi’ne Göre Çoğu Sahâbî Niçin Model İnsan Olamaz? (Şiî Kaynaklardaki İlgili Rivayetlerin Tarih Felsefesi Açısından Değerlendirilmesi), Doç. Dr. Recep Tuzcu; İslam Medeniyeti İnşasında Model İnsan ve Sünnet, Doç. Dr. Mehmet Dinçoğlu; Hadislerde “Mümin/Müslüman İnsan” İfadesiyle Tanımlanan Model İnsan, Dr. Öğr. Üyesi Erdoğan Köycü; Sahâbenin Model Davranışlarının (İ’tidâl) Oluşumunda Hz. Peygamberin (s.a.s.) Rolü konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 4 nolu Salon 2.oturum (15.30 – 17.00)Doç. Dr. Recep Ardoğan oturum başkanlığında Dr. Öğr. Üyesi Mahmoud Nafesa; Yunan Felsefesi ve İslam Fikrine Göre İdeal Devlet,

Dr. Öğr. Üyesi Mohyee Aldeen Huboosh; The Behavioural Principles for the Perfect Human in the Prophetic Guidance, Öğr. Gör. Ahmet Derviş; Müezzin İslam Edebi Metinlerinde Model İnsan -Edebiyatci Er-Rafîî Örneği, Öğr. Gör. Muhammed Saeed Almajd; Hüccetül İslam İmam Gazali'ye Göre Model İlim Adamı ve Davetçi, Arş. Gör. Metin Tekin; Hüccetül İslam İmam Gazali'ye Göre Model İlim Adamı ve Davetçi konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 5 Nolu salon 2.oturum(15.30 – 17.00) Dr. Öğr. Üyesi Fatih Tiyek (Başkan); Kur’an’ın Gönderiliş Amacının Bireysel Boyuttaki İzdüşümü: Model İnsan, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Aşlamacı; İslam’ın Eğitim Anlayışında Yetiştirilmek İstenen İnsan Profili Üzerine Bir Değerlendirme, Öğr. Gör. Yusuf Kenan Atılgan; Kur'an'da Anlatılan Kötü Kişilikler Üzerinden Model İnsan Profili, Dr. Öğr. Üyesi Abdülcevad Hardan; Adalet ve İhsan Değerlerinin Işığında Örnek İnsanların Birlikte Yaşaması konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 6 nolu Salon 2.Oturum(15.30 – 17.00) Prof. Dr. Kaplan ÜSTÜNER (Başkan); Necati Bey Divanında İnsan, Prof. Dr. Selami Şimşek; İbn Arabî Nazarında Bir Model İnsan Zunnûn-ı Mısrî, Doç. Dr. Mahmut Öztürk; Safahat’ta İdeal Bir Yönetici Modeli Olarak Hz. Ömer, Arş. Gör. Furkan Ustakurt; İbn Arabî Nazarında Bir Model İnsan Zunnûn-ı Mısrî, Arş. Gör. Ahmet Vural; İbn Arabî Nazarında Bir Model İnsan Zunnûn-I Mısrî konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 1 Nolu salon 3.oturum(17.00 – 18.30) Prof. Dr. Mehmet Münir Atalar (Başkan); İnsan-ı Kâmil (Ahmed Er-Rıfâi, Yûnus, H.Bayram-ı Velî ve Kahramanmaraşlı Şâiremize Göre),

Doç. Dr. İzzet Sargın; İnsan-i Kâmil Olmak “Hayatın Hakkını Vermek”, Dr. Öğr. Üyesi Esma Sayın;

İnsan-ı Kâmil Olma Sürecinde Rabıtanın Tasavvufî Etkileri, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Baz; İnsanın Rol Model İhtiyacı ve Tasvvufta Mürşidi Kâmilin Fonksiyonu, Dr. Öğr. Üyesi Zeki Keskin;Kamil İnsanın Yanlışlar Karşısında Öfkelenmesi; Hz. Musa (a.s.) Örneği, Şair-Halk Ozanı Nurgül Kaynar; Yüce İnsan-ı Kâmil (Ahmed Er-Rıfâi, Yûnus, H.Bayram-ı Velî ve Kahramanmaraşlı Şâiremize Göre) konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 2 Nolu salon 3.oturum(17.00 – 18.30) Prof. Dr. Nuri Kahveci (Başkan); Fıkıhtaki Yasaklayıcı Normların İnsanın Manevi Gelişim Sürecine Katkıları, Dr. Öğr. Üyesi Alimcan Buğda; Model İnsan Oluşumunda İslam Hukuk Usulü (Usulü Fıkıh) İlminin Rolü, Öğr. Gör. Ahmet Karatut; Model İnsan ve İnsan Hakları Alanındaki Tezahürü Diğer, Ali Zülfikar Yiğit; Fıkıhtaki Nafile ve Tenzihen Mekruh Olgusunun Model İnsan Oluşumuna Katkısı konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 3 nolu Salon 3.oturum(17.00 – 18.30) Doç. Dr. Faruk Çiftçi (Başkan); Model Bir Gramerci Olarak Abdullah B. İshak El-Hadramî ve Nahiv İlmine Dair Görüşleri, Prof. Dr. M. Akif Özdoğan; Kurân'ın İ'cazında Nazım ve Sarfe Teori Modelleri, Doç. Dr. Yakup Poyraz; Klasik Edebiyat Metinlerinde Model İnsan ve Medeniyet İnşası, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fetih Yanardağ;Klasik Edebiyat Metinlerinde Model İnsan ve Medeniyet İnşası, Öğr. Gör. İbrahim Aydın; Model Bir Gramerci Olarak Abdullah B. İshak El-Hadramî ve Nahiv İlmine Dair Görüşleri, Öğr. Gör. Şehmus Ünverdi; Model Bir Gramerci Olarak Abdullah B. İshak El-Hadramî ve Nahiv İlmine Dair Görüşleri, Arş. Gör. Harun Özel; Zemahşeri'nin Makamat İsimli Eserinde Model İnsan, Arş. Gör. Murat Yiğit; Zemahşeri'nin Makamat İsimli Eserinde Model İnsan, DİB Davut Polat; Hz. Peygamberin Dil ve Belâgat Açısından Model Oluşu konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 4 nolu salon 3.oturum(17.00 – 18.30) Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çoban (Başkan); Model Bir Eğitim Kurumu Olarak Ahîlik, Dr. Öğr. Üyesi Yahya Turan; Kişilik Gelişiminde Model İnsan ve Üstlendiği Roller, Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Bahri Gündoğdu; Kişilik Gelişiminde Model İnsan ve Üstlendiği Roller, Dr. Öğr. Üyesi Aysun Çelik; Nâbî’nin Hayrî’sinden Mehmet Âkif’in Âsım’ına: İdeal Oğul, İdeal Nesil, DİB Celal Sürgeç; Hz. Peygamberin Eğitim Metodu konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 5 Nolu Salon 3.Oturum(17.00 – 18.30) Doç. Dr. Rasim Akpınar (Başkan); Siyasetnamelerde İdeal Devlet Adamı Modeli: Nitel Araştırma Yöntemi Olarak İçerik Analizi Örneği,

Dr. Öğr. Üyesi Halit Çil; İslam Siyaset Anlayışının Tecrübi Modeli Olarak Hz. Ömer, Dr. Öğr. Üyesi Osman Bayraktutan; Model İnsan Olarak Hz. Ömer, Dr. Öğr. Üyesi Yunus Akyürek; Hz. Ömer’in Şahsında Hz. Peygamber’in Örnekliği, Dr. Recep Şükrü Güngör; Hazreti Ali Cenkleri’nde Model İnsan Olarak Hazreti Ali konularında bildirilerini sundular.

KSÜ İlahiyat Fakültesi / 6 Nolu Salon 3.Oturum(17.00 – 18.30) Prof. Dr. Ahmet Ak (Başkan); Her Yönüyle Model İnsan: Hz. Muhammed (s.a.v.), Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Aydın; Model İnsan Oluşumunda Çevre Bilinci ve Çevre Koruma Açısından İslam, Dr. Öğr. Üyesi Aziz Belli; Model İnsan Oluşumunda Çevre Bilinci ve Çevre Koruma Açısından İslam,Dr. Öğr. Üyesi Osman Ağır; Model İnsan Oluşumunda Çevre Bilinci ve Çevre Koruma Açısından İslam, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Akbaş; Model İnsan Oluşturmada Mesaj Odaklı Tefsirin Rolü: Besâiru’l-Kur’ân Örneği, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Şirin Ayiş; Anadolu'nun İslamlaşmasında Ahi Evren ve Ahiliğin Rol Modelliği konularında bildirilerini sundular.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz