Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 78. yıldönümü nedeniyle Kahramanmaraş’ta tören düzenlendi.

İlk tören Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Bayram Ölçücüoğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, kurum amirleri, öğretmen, öğrenciler, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenklerin sunulmasının ardından saat 09.05’te sirenler çalarken, 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra İstiklal Marşı okundu ve göndere çekilen bayraklar tekrar yarıya indirildi. Anma programı nedeniyle ikinci tören ise Kahramanmaraş Milli eğitim Müdürlüğü organizesinde, Kadriye Çalık Anadolu Lisesi tarafından düzenlendi. Mehmet Akif Kültür Merkezinde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kadriye Çalık Anadolu Lisesi Müdürü Bestami Gül yaptı.

 

‘EN BÜYÜK ARMAĞINI TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ KURMAKTI’

Gül, konuşmasında şunları kaydetti: “Bugün Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve çağdaş Türkiye’nin mimarı olan Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 78. Yıl dönümünde anıyoruz. Büyük önder Atatürk, kurtuluş savaşı sonrası elde edilen başarının yeterli olmadığını düşünerek yapılması çok zor olan birçok devrimler gerçekleştirmiştir. Onun Türk milletine en büyük armağanı Türkiye Cumhuriyetini kurmak olmuştur. Bizlere düşen görev ise Türkiye Cumhuriyetini içeriden ve dışarıdan oluşan her türlü tehlikelere ihanete ve hain girişimlere karşı korumaktır. Mustafa Kemal Atatürk hayatının en son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan bu büyük insan benden sonra beni benimsemek isteyenler mutedil ihbar üzerine akıl ve bilgin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar demek suretiyle kurduğu cumhuriyete sahip olunması ve çok çalışılarak bilimde ileri bir seviyeye çıkılmasını arzu ve temenni etmiştir. İşte 10 Kasım’lar bu yüzden milletçe tuttuğumuz yasanağının, Atatürk’ün fikirlerinin daha iyi anlaşılarak takip edileceği günler olmalıdır. Bugün bizler bunu her zamankinden daha iyi anlayarak düşüncelerinden daha istifade ederek bilimin ışığında ülkemiz ve milletimiz için daha iyi neler yapabiliriz onun düşünmeli ve zaman geçirmeden işe koyulmalıyız. Ünlü bir devlet adamının dediği gibi Atatürk gibi insanlar bir nesil için doğmadıkları gibi belli bir devre içinde doğmazlar. Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca tarihlerinde hüküm sürecek insanlardır. Bu duygu ve düşüncelerle aramızdan ayrılışının 78. Yılında türk ulusunun yüreğinde ölümsüzleşen türk önder Atatürk’ü, silahlı arkadaşlarını, tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha gurur, özlem ve sevgiyle anıyorum.”

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına Piyade Yüzbaşı Mustafa Kemal Yılmaz, ‘Atatürk’ün Askeri Kişiliği’ hakkında katılımcılara bilgi verdi. Son olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Okutman Sevim Dumanoğlu, ‘Atatürk ve Türk Gençliği’ konulu sunumunu yaptı. Tören, yapılan konuşmaların ardından Kadriye Çalık Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Şule Şahin Kılıç ve Volkan Tuygun koordinesinde öğrenciler tarafından Atatürk Oratoryosu’nun sunumu ile sona erdi.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

 

Editör: Mahmut Beyaz