Ukrayna’nın en büyük ve en önemli seyahat fuarı olan ‘22. Ukrayna Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (UITT 2016) en görkemli tanıtım yine Türkiye’nin oldu.

Ukrayna temasları için başkent Kiev’de bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal  Türkiye standını ziyaret etti. Osmanlı askerinin Galiçya’ya gelişinin bu sene 100’üncü yılını andıklarını dile getiren Bakan Mahir Ünal, Türkiye standında yaptığı konuşmada Ukraynalı turist sayısını 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.  Antalya’da düzenlenecek olan EXPO’ya Ukrayna’nın katılımıyla ilgili gerekli imzanın atıldığını belirten Bakan Ünal, içerisinde bulunduğumuz 2016 yılının Ukrayna ile ilişkilerde farklı ve yoğun bir yıl olacağını söyledi. 
‘TÜRKİYE’NİN EFSANEVİ MİSAFİRPERLİĞİNİ UKRAYNALI MİSAFİRLERİMİZE SUNMAK İSTİYORUZ’
“Ukrayna ile ülkemiz arasında, son dönemde gelişen ilişkilerimizin sosyal alanda, kültürel alanda ve turizm alanında da zirveye ulaştığı bir dönemdeyiz.  Ukrayna, bizim için sadece bir komşu ülke değil, yüksek düzeyli stratejik işbirliği yaptığımız bir ülkedir.  2016 yılı içerisinde hem Sayın Başbakanımız hem de Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığındaki heyetler, Ukraynalı muhatapları ile görüşmeler gerçekleştirdi. 2016 senesinin Ukrayna ile olan ilişkilerde farklı ve yoğun bir yıl olacağını bilhassa belirtmek isterim.  Biz Türkiye olarak Ukrayna’dan gelecek olan misafirlerimize Türkiye’nin efsanevi misafirperverliğini sunmak istiyoruz. Her seyyaha, her seyahat etme arzusu içinde yeni yerler, yeni insanlar, yeni tatlar, yeni mutfaklar keşfetmek, tarihe dokunmak, kültürel mirasa dokunmak için seyahat etmek isteyen ve Ukrayna’dan gelmek isteyen bütün misafirlerimize büyük bir misafirperverlik göstereceğimizden emin olabilirsiniz.”
OSMANLI ASKERİNİN GALİÇYA’YA GELİŞİNİN BU SENE 100’ÜNCÜ YILINI ANACAĞIZ’
“İki ülke arasındaki havayolu taşımacılığının son derece gelişmiş durumda olması sevindiricidir.  Bugün THY, Ukrayna’ya 7’nci noktasını İvano-Frankivsk ile açıyor. Bu 7’nci noktanın, bizim için özel bir önemi var.  Bu bölge, bu sene Osmanlı askerinin Galiçya’ya gelişinin, 100’üncü yılını anacağımız, Galiçya Bölgesi ve İvano-Frankivsk, bizim 10 bin kadar şehidimizin bulunduğu, şehitliklerimizin bulunduğu bir bölge.”
‘UKRAYNALI TURİST SAYISINI 1 MİLYONA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ’
“Ülkemiz, turizm alanında Ukrayna’da oldukça sağlam bir pozisyona sahiptir. Ukrayna’nın en önemli turizm etkinliği olan 22. Ukrayna Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nın,  3’te 2’si Türkiye ile doğrudan alakalıdır. Ülkemizden gelen turizmcilere de ben bu anlamda teşekkür ediyorum. Ayrıca, buradan ülkemize yönelik olarak turist gönderilmesi konusunda büyük emek sarf eden tur operatörlerine de teşekkür ediyorum. İki ülke arasındaki turizm ilişkileri, son yıllarda büyük bir hız kazandı. Bunun temelinde Ukrayna halkında olan Türkiye sevgisinin olduğunu da belirtmek gerekiyor. Ukrayna’daki ekonomik krize rağmen, geçen sene ülkemize gelen ziyaretçi sayısında, yüzde 7,5 artış oldu. İnşallah bu sene Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen 700 bin turist rakamını, 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz.”         
ANTALYA EXPO’NUN ANA TEMASI ÇİÇEK VE ÇOCUK
“Bundan bir kaç gün önce güzel bir gelişme daha oldu. Bu sene 23 Nisan’da başlayacak olan Antalya EXPO’ya katılma konusunda Ukrayna gerekli imzayı atmış bulunuyor. Antalya EXPO aslında şu anda dünyanın içinde bulunduğu durum açısından dünyaya iki güzel mesaj veriyor. Antalya EXPO’nun ana teması Çiçek ve Çocuk. Çiçek insanoğlunun sevgisini, zarafetini ve doğaya, çevreye olan duyarlılığını sembolize ediyor. Çocuk ise geleceğimizi, masumiyeti, iyiliği ve bizim ortak kültürel, tarihi ve insani mirasımızı temsil ediyor. Bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu en temel şey kalbindeki iyilik duygusunu muhafaza etmektir.”
‘KALBİMİZDEKİ CESARETİ VE İYİLİĞİ KORUMALIYIZ’
“Bizim bugün yaşadığımız savaşların ve terörün altında yatan temel şey terör ve nefrettir. Kalbimizdeki iyiliği ve cesareti korumalıyız. Birbirimizi tanıyacak kadar cesur olmalıyız. Birbirimizi sevecek kadar cesur olmalıyız. İnsanlığın ortak mirası, iyiliği ortaya çıkarmak ve bizim kalbimizdeki cesareti, iyiliği ayakta tutacak olan turizm, kültür ve sanattır. Bizim bir halk ozanımız var Yunus Emre. Yunus Emre’nin iki sözü vardır: “Yaratlanı Yaradan’dan ötürü sevelim’ ve ‘Gelin tanış olalım. Sevelim, sevilelim. Dünya kimseye kalmaz.’ diye.  Turizm yeni yerler, kültürler, insanlar, duygular keşfetmektir. Bu anlamda Ukrayna halkı da son dönemde buhranlı zamanlardan geçiyor.  Bu buhranlı zamanlarda Ukrayna halkı cesaretini ve kalbindeki iyiliği kaybetmedi. Korkunun karşısına cesareti, nefretin karşısına sevgiyi koydu. Bizim kalbimiz, cesaretimiz ve sevgimiz Ukrayna halkıyla birliktedir.” 
‘TÜRKİYE MİSAFİRLERİNİ GÜLÜMSETEN BİR ÜLKEDİR’
“Ukrayna halkının ülkemize sevgisini gösteren küçük bir yarışma yaptık. ‘Türkiye’de Gülen Ukraynalı’ isminde bir yarışma ile Ukrayna halkının zaten var olan iyimserliğini, ülkemizde geçirdiği süre boyunca da, gülümsemesi ile taçlandırdık. Ukraynalı turistler arasında yapılan yarışma ile seçilen 3 fotoğraftan da göreceğiniz üzere, ülkemiz misafirlerimizi gülümseten bir ülkedir. Biz, Ukrayna ve Türkiye olarak iyimserliğimizi, cesaretimizi, kalbimizdeki iyilik duygusunu kaybetmeden yolumuza devam edeceğiz. İyimserliği ve gülümsemeyi içselleştiren Ukrayna halkı gibi her şeyin iyi olacağına olan inancımızı kaybetmeyeceğiz.” Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, açıklamalarının ardından Türkiye standını gezdi. Bakan Ünal, fuar alanında daha sonra ikili görüşmelerde bulundu. 
EN İYİ TÜRKİYE FOTOĞRAFLARINA TÜRKİYE TATİLİ
Türk Hava Yolları ile birlikte 13 sektör kuruluşu ve 10 özel işletmenin de yer aldığı Türkiye standında, Türkiye’den çok sayıda otel ve birlik de müstakil olarak yer alıyor. Türk mutfağından örnekler ile canlı müzik ve ebru sanatı sunumunun yapıldığı fuarda düzenlenen ‘Happy Ukrainian in Turkey’ fotoğraf yarışmasında ödüle layık görülen üçüncü fotoğrafın sahibine Antalya uçak bileti, ikinciye İstanbul’da hafta sonu tatili, birinciye ise bir hafta Antalya tatili hediye edildi. 22. Ukrayna Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (UITT 2016) ziyaretçilerini, 30 Mart-1 Nisan 2016 tarihleri arasında ağırlayacak. 

Haber Merkezi

 

 

Editör: Mahmut Beyaz