Manşet Gazetesi olarak gündemi en sıcak haliyle takip ederken, siz değerli okuyucularımız için nabız yoklayan haberlerimize devam ediyoruz. Bu kez ise gündemin dışına çıkarak Onikişubat İlçesi’ne bağlı Akif İnan Mahallesi’nde kurulan Semt Pazarı’na indik ve hem vatandaşın hem de esnafın nabzını tuttuk. Pazarda meyve sebze fiyatları, esnafın sıkıntıları, fiyatlar karşısında vatandaşın tepkisi ve tüm bunların sebeplerini sorduk. Esnaf ve vatandaş anlattı biz dinledik. Son günlerde meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşler vatandaşların yüzünü güldürürken, satıcılar da talebin az olmasından şikayetçi.

"10 YIL ÖNCESİNİN FİYATLARI İLE SATIYORUZ"

Semt pazarlarının sevilen ve emektar isimlerinden biri olan Vakkas Balbay son haftalarda ki meyve ve sebze fiyatları hakkında, "Geçtiğimiz haftalara, aylara hatta yıllara göre bile fiyatlar çok uygun" dedi. Balbay semt pazarları hakkındaki değerlendirmelerine ise şu şekilde devam etti, "Ben yaklaşık 1978'den beri bu iş ile uğraşıyorum. 40 yılı geçti bu meslekte geçirdiğim vakit. Bu geçen sürede birçok şey gördük ve geçirdik. Fiyatların yer yer yüksek olduğunu da gördük, düşük olduğunu da gördük. Şuan ki fiyatlara ve pazarın durumuna gelirsek de fiyatlar çok uygun. Geçtiğimiz haftalara aylara hatta yıllara göre bile fiyatlar çok uygun. Hemen hemen 10 yıl öncesinin fiyatları ile satıyoruz. Zamanla her şeyin fiyatı artar ama bu bizde öyle olmuyor. Şuan pazara gelen bir vatandaş zaten fark edecektir. Talep konusuna gelirsek de, talep çok az. Her şey el yakıyor ortalıkta birçok ürün zamlanıyor ama pazar fiyatlarına da bakarsan bırak normal olmayı normalden kat kat düşük. Fiyatlar bu kadar uygunken dahi talebin olmaması üzücü. İnsanlarımız da sıcak para yok. Aslında bunlar çiftçilik ile alakalıdır. Çiftçi Türkiye'nin bel kemiğidir. Kalkınma önce çiftçilik ile başlar. Çiftçi para kazanacak ki, ev yaptırsın, arsa alsın, araba alsın, sanayiye para harcasın her şey çiftçi ile biter. Çiftçiye bakmazsa Türkiye zarar görür. Artık kış aylarının tamamen gelmesiyle, soğan, domates, salatalık, patlıcan, fasulye, karnabahar fiyatları bir iki haftaya az da olsa yükselir."

"BIRAKIR GİDERİM BU İŞİ"

Hal esnaflarının yeteri kadar denetlenmediğini söyleyen Balbay, denetlemeler ile disiplin altında tutulan esnafların çok daha verimli bir şekilde çalışacaklarını söyledi. Balbay bu konuda; "Belediye ve yetkililer Hal'de yeteri kadar kontrol de bulunmuyor. Vergisiz faturasız mal çıkartıyorlar. Şu pazarın içerisinde ben fatura aldım diyen varsa göstersin. Onu göstersinler bırakır giderim bu işi. Fatura yok, kontrol yok, zabıta kontrolü yok, kapılarda bekçi yok tüm rünler komisyonculara verilmiş. Bu konuda belediyemiz disiplinsiz. Türk halkı disiplin ister. Türk halkına disiplin uygulamazsan problemler çıkar."ifadelerini kullandı.

İşte meyve ve sebze fiyatları;

Maydanoz 1
Mandalina 2

Portakal 2₺

Yeşil soğan 2₺

Marul 1,5₺

Patates 2₺

Soğan 2₺

Elma 3₺

Domates 3₺

Haber:Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz