Uçar, yazılı olarak yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde her yıl 15-21 Mart tarihleri arası “Tüketicileri Koruma Haftası” olarak kutlanmaktadır. Tüketim faaliyetleri insanlığın var oluşu ile başlamıştır. İnsanoğlu beşikten mezara kadar tüketicidir. Toplumda zaman içinde üreticilerin özellikle ekonomik yönden güçlenmesi ve kısa sürede örgütlenmeye başlaması nedeni ile tüketiciler giderek mağdur olmuş ve tüketicinin korunması kavramı gelişmeye başlamıştır. Tüketiciyi Koruma Haftası, Ticaret Bakanlığı’na bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde, Ticaret İl Müdürlükleri vasıtasıyla kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları iş birliği yaparak tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda seminerler, konferanslar ve etkinlikler düzenlenmektedir. Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl etkinlikler düzenlenememiştir.

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü olarak tüketicinin korunması esas görevlerimiz arasında olduğundan tüketicilerin bilinçlendirilmesi için sadece Tüketiciler Haftası’na bağlı kalmadan tüketicilerin haklarını aramaları için yıl geneli çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.

TÜKETİCİ HAKLARI EVRENSEL BİR HAKTIR
Özellikle, tüketicilerin haklarını bilmeleri konusunda ilgili mevzuatta yapılan değişiklikler hakkında afiş ve broşürler basılarak kamusal alanlara dağıtımı yapılmaktadır. Böylece tüketicilerin haklarını bilme konusunda bilinçlendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Yıl geneli okullarda seminerler düzenlenerek çocuklarımıza, gençlerimize Tüketici Hakları konusunda eğitim verilmekte iken 2020 ve 2021 yılında Covid-19 salgını nedeniyle okullarda eğitim verilememiştir. Tüketici hakları Evrensel bir haktır ve temel insan hakları arasında yer alır. Güçlünün karşısında zayıf olan tüketicinin korunması için Anayasamızın 172. maddesi devlete; tüketicinin korunması, aydınlatılması, bilinçlendirilmesi hususunda görev ve sorumluluklar yüklemektedir. Bu nedenle tüketici hukukunun düzenlenmesi ve korunması için 4077 sayılı kanun 1995 yılında yürürlüğe girmiş daha sonra değişikliğe ihtiyaç duyulmuş 6502 sayılı kanun 2013 yılında Resmi Gazetede yayımlanmış, 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

DENETİMLER DEVAM EDİYOR
Ayrıca Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğümüz tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, kayıplarını giderici tedbirleri alarak ve bu yönde gerekli düzenlemeleri yaparak piyasanın daha sağlıklı işlemesi için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Son dönemlerde ülkemizde meydana gelen döviz kuru dalgalanmalarındaki istikrarsızlık ve Covid-19 salgını nedeniyle bazı kötü niyetli firmaların sattıkları ürünlerde fahiş fiyat uyguladıkları görülmektedir. Söz konusu bu kötü niyetli firmaların tespiti için İç Ticaret Genel Müdürlüğümüz öncülüğünde İl Müdürlüğümüzce HFA (Haksız Fiyat Artışı) Denetimlerimiz devam etmekte olup gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

TÜKETİCİLERİMİZ ALIŞVERİŞLERİNİ GÜVENLİ SİTELERDEN YAPSIN
Son olarak 15-21 Mart Tüketicileri Koruma Haftası vesilesiyle vatandaşlarımızın unutmamaları gereken bir takım önerileri sizlerle paylaşmak isteriz.  Öncelikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli bir tüketici olarak yetiştirmemiz gerekir. Bu sayede yetişen çocuklar ve gençler haklarını aramada çekimser kalmayacaklardır. İkincisi; alış-veriş yaparken muhakkak fiş veya fatura düzenlenmesi gerektiğini unutmayınız ve ilgili firmadan bu fiş veya fatura istenmelidir. Yine Garanti Belgesi’yle satılan ürünlere ait Garanti Belgelerini onaylatmaları gerekir. Bir diğer husus; Tüketicilerin özellikle satış elemanlarının aldatıcı veya yanıltıcı sözlerine itibar etmemesi gerekmektedir. Eğer bir mal satın almışsanız ve sorunlarınız varsa hiç zaman kaybetmeden yasal sürede ilgili hakem heyetine başvurulması gerektiğini unutmayınız. Özellikle Covid-19 salgını nedeniyle elektronik ortamda yapılan ticari faaliyetlerin yaygınlaştığı görülmektedir. Bu nedenle Tüketicilerimizin alışverişlerini güven damgası olan güvenilir siteler üzerinden yapması ve sosyal medya gibi güvensiz alanlar üzerinden alışveriş yapmaması önem arz etmektedir. Tüm tüketicilerimizin haklarına sahip çıkması temennisi ile 15-21 Mart Tüketicileri Koruma Haftasını kutlar, tüm halkımıza şükranlarımı sunarım.”

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz