6502 sayılı kanun kapsamında tüketiciler, satın aldığı mal veya hizmetlerle ilgili satıcılarla sorun yaşıyorlarsa, tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilirler. Başvuruları, tüketici hakem heyetlerine şahsen, e devlet ve posta yoluyla yapabilirler. Bu başvurularda 2021 yılı parasal sınırları, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 68'inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği'nin 6'ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ, 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda, büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 7 bin 550 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri, büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 7 bin 550 ile 11 bin 330 lira arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri ve büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 11 bin 330 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri görevli olacak.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 2020 yılı içerisinde Müdürlüğümüz nezdinde bulunan İl Tüketici Hakem Heyeti ile Kaymakamlıklar nezdinde bulunan İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvuru ve alınan kararlara ilişkin istatistikler aşağıda gösterilmiştir. Kahramanmaraş İl Tüketici Hakem Heyetine 88 başvuru yapılmış; 53 adet tüketici lehine, 17 adet tüketici aleyhine, 19 adet görevsizlik olmak üzere toplam 89 adet karar alınmış, Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyetine 3bin 240 başvuru yapılmış; 2 bin 370 adet tüketici lehine, bin 41 adet tüketici aleyhine ve 79 adet görevsizlik olmak üzere toplam 3490 adet karar alınmış, Dulkadiroğlu İlçe Tüketici Hakem Heyetine bin 635 adet başvuru yapılmış; 848 tüketici lehine, 729 adet tüketici aleyhine ve 71 adet görevsizlik olmak üzere toplam bin 648 karar alınmış, il genelinde 4 bin 963 adet başvuru yapılmış; 3 bin 271 adet tüketici lehine, bin 787 adet tüketici aleyhine ve 169 görevsizlik olmak üzere toplam 5 bin 227 adet karar alınmıştır.

ALINAN KARARLARIN YAKLAŞIK YÜZDE 62,6’SI TÜKETİCİ LEHİNE SONUÇLANDI

Alınan kararların yaklaşık yüzde 62,6’sı tüketici lehine sonuçlanmıştır. Teknolojinin gelişmesi ve bilişim araçlarının getirmiş olduğu kolaylıkla birlikte, her geçen gün elektronik ticarete ilgi artmaya başlamıştır. Ancak ülkemizde 11 Mart 2020 tarihinde başlayan COVID-19 salgını ve uygulanan tedbirlerle birlikte vatandaşlarımızın internet üzerindeki alışverişleri hızlı bir şekilde artmıştır. Artan alışverişlerle birlikte dolandırıcılık faaliyetleri de hızlı bir şekilde artmış ve çok sayıda vatandaşımız mağdur olmuştur. Mağduriyetlerin önüne geçmek için öncelikle bilinçli tüketici olmak gerekmektedir.

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ…
Konuyla ilgili Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, “Bilinçli tüketici kavramı günümüz şartlarında daha çok önem kazanmıştır. Özellikle internet alışverişlerinin arttığı şu dönemlerde bilinçli tüketici özelliği tüketicilerde aranan özellik olmuştur. Bilinçli tüketici için en temel kural, haklarını bilmek ve haklarını aramaktır. Ayrıca güvenilir yerden alışveriş yapmak bilinçli tüketicinin en dikkat etmesi gereken konulardan biridir. Bilinçli tüketici kavramı aslında ev ekonomisinin de temelini oluşturan kavramdır. Bilinçli tüketici olan kişi ekonomik açıdan hem kendine, sosyal açıdan hem çevresine fayda sağlamaktadır. Bilinçli tüketici, aldığı ürünlerin her detayını bilen ve ne kadar harcama yapması gerektiğini tahmin eden kişidir. Bilinçli tüketici, ayrıca bir ürün almadan önce o ürün hakkında araştırmacı olan kişidir. Özellikle sosyal medya (Twitter, ınstagram,Facebok,Whatsapp) alışverişlerinden kaçınmamız gerekiyor.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz