15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla mesaj yayımlayan Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, mesajında önemli ifadeler kullandı. Uçar’ın kutlama mesajı şu şekilde, “Her yıl, dünyanın her yerinde 15 Mart günü Dünya Tüketiciler Günü olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletlerin 1985 yılında aldığı kararla 15 Mart günü, Dünya Tüketici Hakları günü olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde ise her yıl 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününün içinde bulunduğu hafta 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır. Her ne kadar tüketicinin korunması kavram olarak 19. yüzyılın sonunda ortaya çıktıysa da, tüketicinin korunmasının tarihi, ilk insanlara ve ilk inanışlara kadar uzanır. Dinler ve ahlak öğretileri tüketicinin korunmasına, insan hakkı – kul hakkı nazariyesinden bakmış, düzenlemeler yapmış, cezai müeyyideler uygulamıştır. Günümüzde ise, İnternetten yapılan alışverişler, teknolojik ürünler, kurulum ve servis desteği gerektiren elektronik cihazlar, tüketimin çeşitliliği, dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünlere daha ekonomik fiyatlarla ulaşma birçok avantajı beraberinde getirirken, tüketici için koruma şemsiyesi artık vazgeçilmez hale gelmiştir. Tüketiciyi Koruma Haftasında, Ticaret Bakanlığı’na bağlı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde ve illerde bulunan Ticaret İl Müdürlükleri vasıtasıyla çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli çalışarak Tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda seminerler, konferanslar ve etkinlikler düzenlenmektedir.

“TÜKETİCİLERİN HAKLARINI BİLMELERİ ÖNEMLİ”

Bu itibarla, ticaret il müdürlüğü olarak, tüketicinin korunması esas görev alanımız arasında olduğundan tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda sadece Tüketiciyi Koruma Haftası’na bağlı kalmadan tüketicilerin haklarını aramaları için yıl geneli çeşitli faaliyetler düzenlemekteyiz. Özellikle, tüketicilerin haklarını bilmeleri konusunda ilgili mevzuatta yapılan değişiklikler hakkında afiş ve broşürler basılarak kamusal alanlara dağıtımı yapılmaktadır. Böylece tüketicilerimiz haklarını bilme konusunda bilinçlendirilmektedir. Yıl geneli il müdürlüğümüz tarafından okullarda seminerler düzenleyerek çocuklarımıza, gençlerimize Tüketici Hakları konusunda eğitim verilmektedir. Mevzuatta yapılan son değişikliklerin seminer ve konferanslarla tüketicilere duyurusu yapılmaktadır.

“BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK”

Bakanlığımız tarafından, her yıl düzenlenen, Tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amaçlarıyla 2019 yılı faaliyetleri dikkate alınarak 6 dalda; Bilinçli Tüketici Ödülü, Yazılı Basın Tüketici Ödülü, Radyo-Televizyon Programı Ödülü, Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü,  Bilimsel Çalışma Ödülü ve Tüketici Özel Ödülü  dallarında  23. Tüketici Ödülleri sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın katıldığı programla bu yıl 17.03.2020 tarihinde sahiplerini bulacaktır. Yine Bakanlığımız tarafından, her yıl eğitim çağındaki çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli tüketim ve tüketici hakları konusunda bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak, sanatsal çalışmalarını desteklemek, değerlendirmek, sergilemek ve kalıcı eserler bırakmaya özendirmek amacıyla Tüm Türkiye’de resmi ve özel okularda eğitim ve öğretim gören ortaokul 5.6.7.8.'nci sınıf öğrencilerini kapsayan “Tüketici Hakları” konulu resim yarışması ile lise 9.10.11.12.'nci sınıf öğrencilerini kapsayan “Tüketici Hakları” konulu karikatür yarışması düzenlenmektedir. İlimizde, bu yarışmalar okullarımız, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından ilgi görmekte ve İlimizde dereceye giren öğrencilerimize her yıl,  İl Müdürlüğümüz tarafından ödül olarak 1 er adet çeyrek altın verilmektedir. Ayrıca İl Müdürlüğümüzce  verilecek hediyeler yanında eser sahibine ve okula başarı plaketleri verilmektedir. İlimizde faaliyette bulunan il /ilçe Hakem Heyetlerinin yaptığı çalışmalar ve yıl geneli istatistiki bilgileri basın aracılığıyla dönem dönem halkımıza duyurarak halkımızı, haklarını aramaları konusunda bilinçlendirme çabalarımız devam etmektedir.

“HAKSIZ FİYAT ARTIŞI İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER ARTIŞ GÖSTERİYOR”

Son olarak 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü vesilesiyle vatandaşlarımıza unutmamaları gereken bir takım önerilerde bulunmakta fayda vardır: öncelikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli bir tüketici olarak yetiştirmemiz gerekir. Bu sayede yetişen çocuklar ve gençler haklarını aramada çekimser kalmayacaklardır. İkincisi; alış-veriş yaparken muhakkak fiş veya fatura düzenlenmesi gerektiğini unutmayınız ve ilgili firmadan bu fiş veya fatura istenmelidir. Yine Garanti Belgesi’yle satılan ürünlere ait Garanti Belgelerini onaylatmaları gerekir. Bir diğer husus; Tüketiciler özellikle satış elemanlarının aldatıcı veya yanıltıcı sözlerine itibar etmemelidir. Özellikle altını çizerek belirtmek istiyorum “Aldatan bizden değildir” sözünün sahibi güzel peygamberimizin ümmeti olarak satıcı ya da sağlayıcı olalım, ya da tüketici olalım aldatmayacağız,  fırsatı ganimet bilip ahlak dışı davranışlarda bulunamayız. Son günlerde Corona virüsü bahanesiyle fiyatların yükseldiğini, kolonya, dezenfektan ürün, maske vb. ürünlerin fiyatlarının yükseldiğini gelen şikâyetlerden görüp yaşıyoruz. Konuyla ilgili haksız fiyat artışı ile ilgili şikayetler artış gösteriyor. Tüm toplumumuzu temizlik ve kimseyi aldatmama konusunda daya dikkatli olmaya davet ediyorum. Son olarak  eğer bir mal satın almışsanız ve sorunlarınız varsa hiç zaman kaybetmeden yasal sürede ilgili hakem heyetine başvurulması gerektiğini unutmayınız. Tüm tüketicilerimizin haklarına sahip çıkması temennisi ile 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nü tebrik eder, huzurlu, sağlıklı günler dilerim.

Editör: Mahmut Beyaz