Ahilik değerlerinin yeniden kuşanması adına Tarihi Taşhan Kapalı Çarşısı’nda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa program düzenlendi. Programda Ahilik değerleri hakkında bilgiler veren Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kuybu, Ahilik değerlerinin Türklere Osmanlı’dan miras kaldığını belirterek, bu değerlere sahip çıkılması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

MESLEK ÖĞRETEN ÖĞRETMENLER

Ahilik tarihi hakkında bilgiler veren Kuybu, ahiliğin ilk örneklerini anlattı. Kuybu, Osmanlı hükümdarlarından Osman Gazi ve Oğlu 1.Murat; ahi Ocaklarında kuşak kuşanarak ahi olmuşlardır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ‘’Bir millet sanat ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz” sözleriyle de esnaf ve sanatkârlarımıza ne kadar değer verdiğini ifade etmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında; esnaf demek ahi demek sadece dükkân açan, dükkânında alışveriş ve ticaret yapan para kazanan kişi asla değildir. Esnaf sosyal dayanışmanın öncüsüdür. Esnaf üreticiden tüketiciye uzanan bir köprüdür. esnaf yani ahiler; aynı zamanda çırak yetiştiren kalfa yetiştiren ve meslek öğreten öğretmenlerdir. Esnaf yani ahiler; şehirlerini, ülkelerini canları pahasına koruyan gönüllü askerler, polislerdir. Bu övgülere her zaman layık olan esnaf ve sanatkârlarımız, 15 Temmuz hain FETÖ Darbe girişiminde vatanı, bayrağı, ezanı için tanklara uçaklara göğsünü siper ederek 50 esnaf kardeşimizi şehit vermiş onlarca kardeşimizde gazi olmuştur. Ruhları şaad mekânları cennet olsun. Bu kaideler ve övgüler ahileri, tekke ve türbelere çöreklenerek EL açıp halkın kutsal duygularını sömürerek onların sırtından bedava geçinen zümrelerden ayıran bir özellik olmuştur” dedi.

BACASIZ FABRİKA

Kuybu, açıklamasına şöyle devam etti: “Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde; temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan; dinini ve kültürünü yaşayan ve yaşatan bir sistemdir. Esnaf ve sanatkârlarımıza alış verişe gelen insanımız Allah’ın selamıyla girer, Allah’ın kelamıyla karşılanır, alış veriş yapıp çıkıncaya kadar dinimiz ve kültürümüzle ilgili kelamlar kullanılır. Buda dinimizi ve kültürümüzü yaşar yaşatır ve hatırlatır. Bakırcılar ve Demirciler Çarşısı, Kıbrıs Meydanı ve Trabzon Caddesinde ortalama 3 bin esnafımız insanlarımıza hizmet vermekte; 6 bin insanımıza istihdam sağlanmaktadır. Burası aynı zamanda bacasız bir fabrikadır. En önemlisi de esnaflarımız; faizsiz kredi veren tek kurumdur. Veresiye defterlerinde 1 veya 2 fabrika açacak kadar alacağı bulunmaktadır, bu paranın faizi ve vadesi yoktur. Dünyada böyle bir sistem görülmemiştir. Bu yaklaşım sosyal yaşama verilen en büyük destektir ve bu sebeple esnaf ve sanatkâr ülkemizin orta direğidir. Bizler ahilik teşkilatının bugün ki mensupları olarak; Kahramanmaraş’ımız da 25 bin esnaf kardeşimle birlik ve beraberlik içinde birçok başarıya imza atmış bulunmaktayız. Altın işletmeciliğinde üretici firma sayısı bakımından ülkede 2. il olmamız ve 22 ayar altın işletmeciliği ile Türkiye genelinin yüzde 60 ‘ının ihtiyacını ilimiz karşılamaktadır. Türkiye’de bayan ayakkabı imalatında 2.sırada yer almamız ayrı bir gurur kaynağımızdır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin metal mutfak gereçleri ihtiyacının % 50 si ustalarımızın hünerli ellerinden çıkmaktadır. Truva, yüzüklerin efendisi gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıklar bizim ustalarımızın ellerinde şekil almıştır. Toplumun kalkınmasında ve yükselmesinde esnaflarımız her zaman lokomotif görevi görmüştür ve bunun için diyoruz ki geçmişine layık, günümüze yakışan geleceğe güven veren tek topluluk esnaf ve sanatkarlar topluluğudur. Böyle bir topluluğu temsil etmekten şahsım ve oda başkanlarım olarak ne kadar gurur duysam azdır. En büyük beklentimiz bu övgülerin sözde kalmayıp biran önce hayata geçmesidir. Güçlünün zayıfı ezdiği büyük balığın küçük balığı yuttuğu bir düzene devletimizin müsaade etmemesi Varken kıymetini bilmeyip yok olduktan sonra kıymet bilen insanlarımızın değişim ve dönüşüm karşısında var olmaya çalışan esnaflarımıza, teknoloji karşısında mücadele eden sanatkarlarımıza hemşerilerimizin sahip çıkmasını, iyi günde olduğundan çok kötü günde yanlarında olan esnaf ve sanatkarlarımızı unutmamaları en büyük arzumuzdur.”

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz