Yüzde 34’ü ormanlar ile kaplı mavisi ile Akdeniz Yeşili ile Karadeniz’i andıran Kahramanmaraş’ta, KSÜ Orman Fakültesi tarafından 20 ülkeden katılımcılar ile çalıştay düzenlendi. Mısırdan CD, kompozit maddelerden ise yanmaz kağıt üretimi gerçekleştiren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı, orman varlıklarını korumak adına ciddi çalışmalar yapıyor. Bu bağlamda 20 ülkeden katılımcının katıldığı bir çalıştay düzenleyerek dünyanın florası hakkında bilgilendirme yapılırken, Orman varlığı bakımından dünyanın sayılı şehirlerinden olan Kahramanmaraş, bu çalışması ile dünyanın ekosistemi hakkında büyük çalışmalara imza attı.

Konu hakkında Manşet Gazetesine açıklamalarda bulanan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Mengeloğlu: “Yapılan çalışmaların içerisinde Kahramanmaraş’ın içerisinde Kahramanmaraş’ta yapılan etkinlik ön plana çıkması dolayısıyla AYSUEN diye bilinen ve dünyadaki tehlike kategorilerini bitki ve hayvanlar için belirleyen kuruluşun idarecileri bizim buradaki çalışmalar örnek olma açısından Kahramanmaraş sütçü imam orman fakültesi öncülünde ortak kuruluşlarla birlikte uluslar arası bir çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştaya İspanya, İtalya, Tunus gibi ülkelerden 20’den fazla katılımcı buraya geldi” dedi.

ÖNEM VE DEĞER VERİYORUZ

Mengeloğlu şöyle konuştu: “ Buna verilen önemin altını şu şekilde çizmek istiyorum. Bütün misafirlerimizin masrafları ve toplantının düzenlenmesi ve 3 dilde çevrilmenin yapılması bu kuruluş tarafından gerçekleştirildi. Orman Bölge Müdürlüğü’müzden ve Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’müzden temsilcileri ve biz buradaki uluslararası toplantıda sunum yapmaları için bulundurduk. Aynı zamanda mesleğimizin duayenlerinden ve geçmişte emekliye ayrılmış fakat farklı derneklerde görev yapan insanları da burada dinleme ve diğer meslektaşlarıyla bir araya getirme fırsatı bulduk. Burada üzerinde durmak istediğimiz en önemli şey şu, biz çok farklı bakış açılarına sahibiz. Ancak hepimizin doğa üzerine hassasiyeti ortak. Bu ortak payda üzerinde karşılıklı çok farklı kültürlerden gelen insanlarla tartışma fırsatı bulduk. Bu tartışmalar sonucunda ise yapmış olduğumuz bazı eksiklikleri görme fırsatı bulduk. Aynı zamanda da burada yaptığımız güzel şeylerin aktarımını da sağladık. Sonuç itibariyle buradan olumlu sonuçlar alarak çıktık. Bu doğrultuda projelerin devam etmesi için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz”

PROJELER YAPTIK

Mengeloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “İbamet bölge açılımı önemli bitki alanları olarak geçiyor. Uluslararası geçen Avrupa destekli bir proje orman fakültemizde diğer kuruluşlarla birlikte ortağı olarak bu çalışmayı devam ettiriyor. Bu çalışma kapsamında Türkiye’de çeşitli sayılarda obanetler olaraktan obe bölgeleri oluşturuldu. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de Kahramanmaraş bölgemizde bulunuyor. Bu obnet kapsamında dağ köylerindeki öğretmenlerimizle milli eğitim müdürlüğüne bağlı olarak öğretmenlerimize eğitim veriyoruz”

GELECEĞİMİZ İÇİN PROJELER YAPIYORUZ

Oradaki çocuklarla faaliyet yürütüyoruz. Orman teşkilatıyla birlikte, orman bölge müdürlüğümüzle doğa kurma ve parklar kurma müdürlükleriyle birlikte bunların envanterleriyle alakalı çalışmalar yürütüyoruz. Aynı zamanda da çocukların orman sevgisini önemli bitki alanlarıyla bilgilendirmesini gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Bu projeler kapsamında yapmış olduğumuz bazıları bizleri de derinden etkiledi. Özellikler çocukların doğaya karsı sevgisini artırmak için yaptığımız resim yarışmaları. Göksu’nda halk eğitim merkeziyle yapmış olduğumuz doğadaki motifleri el sanatlarına geçilmesi projesini gerçekleştirme projemiz oldu. Orada şunu gördük. Ev hanımlarının yıllarca yapmış olduğu bildikleri motiflerin yerine yeni motifler çıkarmaları sonucunda bunların yüzlerindeki ifadelerin sonucundaki ve yapmış oldukları işten aldıkları zevkleri bizleri daha da mutlu etti. Özellikle o bölgede sümbülle çalışmalar yürüttük.

YEREL YÖNETİMLER İLE EL ELE ÇALIŞIYORUZ

Bilgilendirmeler yaptık. Son zamanlarda yapılan bu sümbüllü deresindeki sümbülün orda yer alması, yanı bizim yaptığımız çalışmalardan bağımsız olması ama onun bir sonucu olması onu destekleyici olması bizi çok mutlu etti. Biz istiyoruz ki; Şehrimizin içerisinde yapılan ağaçlandırma çalışmalarında şehrimize ait olan türlerin değerlendirilmesi son derece faydalı olacağını düşünüyoruz ve bu konuda belediyelerimizle zaman zaman iş birliği içerisine giriyoruz. Yerel yöneticilerimize de bu konuda gösterdikleri hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların artarak devam etmesini bekliyoruz”

Editör: Mahmut Beyaz