Göreve geldiği günden bu yana aralıksız çalışarak kente önemli projeler kazandıran Ali İhsan Kabakcı öncülüğündeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, şimdide önemli bir etkinliğe imza atıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Etnospor Konfederasyonuyla birlikte Şalvar Güreşi Dünya Kupası Şampiyonasını Kahramanmaraş’a getiren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, adından söz ettirmeye devam ediyor. Yapılacak olan Dünya Kupası Şampiyonası ve güreşin Kahramanmaraş’taki önemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, Kahramanmaraş’ın güreşte Türkiye’nin lokomotifi olduğunu belirterek, “Çoğu illerde olmayan altyapı ve kaynağa sahibiz, bunu daha da geliştirerek güreş alanında önemli işler çıkaracağız” dedi.


“GÜREŞTE ÖNEMLİ BİR ALTYAPI MERKEZİYİZ”
Kahramanmaraş’ın güreş alanındaki faaliyetlerine, güreşe katkısına, Güreşte Kahramanmaraş’ın Türkiye’deki yerine ve Türk güreşi hakkında açıklamalarda bulunan Kabakcı, Kahramanmaraş’ın güreşte önemli bir altyapısının olduğunu söyledi. Kabakcı, “Kahramanmaraş, özellikle geleneksel kısa şalvar güreşi olmak üzere atalarımızın, Orta Asya’dan Anadolu’ya göçüyle birlikte bizim Türk Kültür ve medeniyetinin ortak sporu olan, kendine has kültürü olan kısa şalvar güreşini ve güreş modelini, bir festival niteliğinde de, çocukların gelişiminde de yüz yıllardır bizzat yaparak günümüze kadar gelmiştir. Özellikle Cumhuriyet döneminde kısa şalvar güreşiyle birlikte karakucak güreşi ve minder güreşinde ilimizde çok önemli gelişmeler olmuştur. 1923’lerden itibaren Cumhuriyet dönemi başlangıcı itibariyle de, ilimiz Türk güreşine günümüze kadar damga vurmuştur. Çeşitli aralıklarla birçok Avrupa ve Dünya şampiyonu olimpiyat ikincisi çıkardık. Şuanda da Türk güreşinin temel altyapısını oluşturan, güreş eğitim merkezi ve Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) ilimizde devam etmektedir. Güreşte önemli bir altyapı merkeziyiz. Önemli güreş kulüplerimiz var. Bu güreş kulüplerimizin Türk güreşine de önemli bir kaynak teşkil etmesi nedeniyle, önümüzdeki yıllarda da bu kaynağı daha da büyüterek, Türk güreşine hizmet etmek istiyoruz. Zaten en son büyükler Türkiye Şampiyonasında ilimizden yetişen 8 sporcu Türkiye Büyükler Şampiyonasında çok iyi düzeyde bir dereceler almıştır. Birincilik, ikinciliklerin dışında şampiyonluklarda mevcuttur. Bu demek oluyor ki; gerçekten Kahramanmaraş’taki güreş önemli bir kaynak teşkil ediyor ve etmeye de devam ediyor. Şuanda da il ve ilçemiz de 22 tane güreş antrenörüyle hem temel altyapı olsun, hem eğitim merkezleri ve TOHM Merkezleri olsun, büyük kulüplerde bu hizmeti yürüyoruz. Bizim şuan Kahramanmaraş’ta lisanslı sporcu sayımız 5 Binlere dayanıyor. Bu çok önemli bir kaynaktır. Yani biz güreşte özellikle Türkiye’nin lokomotifiyiz, çoğu ilde olmayan ve altyapı kaynağı açısından önemli bir sayı. Bunu daha da arttırma hedefi içindeyiz” şeklinde konuştu.


 

KURUMSAL BİRLİKTELİK VAR”
10 Şubat Cumartesi günü yapılacak olan Şalvar Güreşi Dünya Kupası Şampiyonasındaki çalışmalarda kurumsal bir birliktelik olduğunu söyleyen Kabakcı, “Bu şampiyonayla şehrimizi dışarıya tanıtacağız” dedi. Kabakacı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Biliyorsunuz 10 Şubat tarihinde Şalvar Güreşi Dünya Kupasına Kahramanmaraş olarak ev sahipliği yapacağız. Başta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemize, Geleneksel Güreş Federasyonu ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonumuzun katkılarıyla bizler Uluslararası Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonasını icra edeceğiz. Bu şampiyona özellikle bir ilki gerçekleştiriyor. Buradaki işin temel esprisi, Kısa Şalvarı, bu organizasyonla dünyaya tanıtmak. Son dönemlerde geleneksel sporlar gerçekten çok gözde olmaya başladı. Ben her zaman belirttiğim gibi bizi, biz yapan değerler toplumumuzun genel değer ve dinamikleri olan bu özelliklerimizi genç kuşaklara da aktarmamız lazım. Başta Etnospor Konfederasyonu olmak üzere, Büyükşehir Belediyemizin, Gençlik Spor Bakanlığımızın ve İl Müdürlüğümüzün burada önemli çalışmaları oldu. Bu etkinliğe yaklaşık 30 ülkeden 280 sporcu katılacak. Tabi bu önemli bir rakamdır. Biz aynı zamanda bu etkinlikle hem ilimizin spor tanıtımını geleneksel özelliklerini tanıtmayı ve aynı zamanda da spor etkinlikleriyle bu tür organizasyonlarla da, hem güreş adına hem de diğer spor dalların adına daha fazla organizasyonlar yapmayı düşünüyoruz. Tabi bu organizasyonda kurumsal birliktelik var. Gerçekten ilimiz adına dayanışma içinde yürüttüğümüz ve bu organizasyonu yapan bir komite var. Bu komite gerçekten büyük bir özveriyle çalıştılar. Bu Uluslararası Şalvar Dünya Güreş Kupası herkese için hayırlara vesile olur ve spor camiamız bundan başarıyla çıkar. Katılımında şimdiden yüksek olması bekliyoruz.”


“GÜREŞİN ETKİNLİKLERİNİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Güreş etkinliklerinin kent genelinde devam edeceğini söyleyen Kabakcı, “Yiğidin harman olduğu ve en hamasi duygularımızdan biri olan bu güreşin devam etmesinden yanayız. Bu coşkunun, bu heyecanın, bu geleneksel güreş olsun, modern güreş olsun, bu güreş etkinliklerinin devam etmesinden yanayız. Bu yüzden yine Türk Milletinin karakteristik özelliklerinden ve Kahramanmaraşlının da en önemli özelliklerinden biri olan, bu yiğitliği, bu er meydanının devam etmesi için bir defa çocuklarımıza güreşi sevdirmek ve güreşe alıştırmak lazım. Bunun içinde çalışmalarımız sürüyor. Ben özellikle tüm gençlerimizin güreş sporu yapması için heveslenmesinden yanayım. Güreşin Kahramanmaraş için hem bir tanıtım aracı hem de yiğitlik, mertlik ve aynı zaman da geleneksel Türk Kültürünün en önemli özelliği olan güreşin, Kahramanmaraş’ta devam etmesinden yanayız. Onun için tüm gençlerimizi bu sporu yapmaya davet ediyoruz” dedi.

Not: Uluslararası Şalvar Güreşi Dünya Kupası, 10 Şubat Cumartesi günü Batıpark Spor Salonu’nda yapılacak. Müsabakaya 30 ülkeden 280 sporcu katılacak.
Organizasyon Komitesinde ise;
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Dr. Hakan Kazancı, Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Koordinastörü Ömer Sokur, Dğnya Etnospor Konfederasyonu Türkiye Koordinatörü Salih Aksu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairen Başkanı Cevdet Kabakacı, Gençlk Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı’nın yanı sıra çok sayıda şube müdürü ve güreş organizatörü katılacak.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz