Kuyumculuk ve altın imal sektöründe İstanbul’dan sonra akla ilk gelen ilk il olan Kahramanmaraş, birbirinden değerli altınlarıyla göz kamaştırırken, sektör her geçen gün kendini geliştirmeye devam ediyor. Kahramanmaraş’ın kuyum sanatının dünyaya açılması noktasında önemli adımlar atılıyor. Bu adımlardan bir tanesi ise Türkiye’de bir örneğinin dahi bulunmadığı, 107 bin metrekare kapalı alana sahip olan ve yaklaşık 500’e yakın iş yeri kapasitesiyle göz kamaştıran Altınşehir. Kuyumculuk sektörünün en önemli şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş’a, Kuyumcular Odası öncülüğünde kazandırılan Altınşehir, açılış için gün sayıyor. 500’ye yakın firma, imalathanesi ve yılda 40 tonu aşkın altın işlenmesiyle kuyumculuk sektöründe oldukça iddialı olan ve fedakâr ustaları sayesinde sektöre damga vuran kent kuyumcularının bir alanda toplamasının yanı sıra ihracatı da artırmanın hedeflendiği Altınşehir, 2020 yılının Ocak ayında faaliyete başlayacak. Altınşehir’in resmi açılışının ise 12 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacağı tahmin ediliyor. İnşaat çalışmalarının sona geldiği Altınşehir, TBMM İçişleri Komisyonu  Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’i ağırladı. Altınşehir’de incelemelerde bulununa Güvenç, oldukça gururlandığını söyledi.

“7 İLE 10 BİN ARASINDA İSTİHDAM SAĞLAYACAK”

Ziyaretler sonrası Altınşehir hakkında bilgiler veren Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz, Altınşehir’in ilk etapta 5 binden fazla kişiye istihdam sağlayacağını belirterek, “Kahramanmaraş’ımızın istihdamı için, katma değeri için 2016 yılında Başbakan Binali Yıldırım tarafından temeli atılan Altınşehir Kuyumcular Sitesi Kooperatifi’mizin çalışmalarının artık sonuna yaklaştık. İnşallah yıl başından itibaren taşınma programına başlamayı düşünüyoruz. 12 Şubat’ta da resmi açılışını yapmayı hedefliyoruz. İnşaatımız, 107 bin metrekare kapalı alana sahip, 325 kooperatif ortağımız var, yaklaşık 500’e yakın da iş yeri kapasitesi var. Kahramanmaraş’ın gelecek 50 yılını istihdam edecek, tasarlayacak, güçlü yarınlara taşıyacak bir proje. Üst yapının yüzde 70’ini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanan kredi desteği ile, yüzde 30’u ise kooperatif üyelerimiz tarafından karşılanmakta. Bizim buradaki ilk hedefimiz taşındığımızda 5 bin kişinin istihdamı, ilerleyen yıllarda ise Teknoloji ve Tasarım Merkezi’nin de devreye girmesiyle 7 ile 10 bin kişi arasında istihdamın sağlanabileceği alt yapıyı oluşturmuş bulunmaktayız. Bundan sonrası tabi ki bizim öncülüğümüzde ve hükümetimizin öncülüğünde teknolojiyi geliştirmeyle dünyaya açılan bir kapı olmak istiyoruz burada. Dünyada böyle bir yapının örneği yok. İstanbul’da bir Kuyumcukent var ama orası tamamen ticari, yap-sat şeklinde. Ama Türkiye’de tek örnek olan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli İhtisas KSS olarak bu yapımız hem devletimizin hem ülkemizin medarı iftiharı olacak. Milletvekilimiz Celalettin Güvenç bizleri sık sık ziyaret ederek konuyla ilgili bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemediler. Bugün de yine açılışa yakın dönemde bizleri ziyaret ettiler. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Sona adım adım yaklaşıyoruz. Allah kazasız belasız sonunu getirmeyi nasih etsin. Hem ülkemize hem Kahramanmaraş’a hem de kuyumcu esnaflarına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“KAHRAMAN KENTİMİZE, ALTINŞEHİR ÜNVANINI DA EKLEMİŞ OLDUK”

Altınşehir ile Kahramanmaraş’a yeni bir unvan eklediklerini dile getiren Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu ise, “Burası sözün bittiği yer. Eserin, hizmetin ortaya çıktığı bir mekan. İçişleri Komisyonu Başkanımız Celalettin Güvenç ziyaretimize geldi, bu işin başından sonuna kadar hep yanımızdaydı. Kahraman kentimize, Altınşehir ünvanını da eklemiş olduk, bundan sonra değil Türkiye’ye, dünyaya açılan Kahramanmaraş’ın kapısı olacak. Bütün esnaflarımıza hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

“BURASI BİR GURUR ABİDESİ”

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ise Altınşehir’in bir gurur abidesi olduğunu belirterek, “Bu gurur abidesinin önünde öncelikle tüm hemşerilerimi ve tüm esnaf kardeşlerimi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Çok gururlandığımı ve duygulandığımı belirtmek istiyorum. Şehrimizi sadece şehrimiz için değil, Türkiye için, dünya için bir projeye imza atıldı. Esnafımızın marka değerine değer katacak bir projeye imza atıldı. Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın destekleriyle ama en büyük pay şüphe yok ki Kahramanmaraşlı esnaf ve sanatkar kardeşlerimizin, Kuyumcular Odası Başkanı’nın, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanının. El birliğiyle, beraberlik içerisinde bu kadar güzel bir proje dizayn edildi. Hiç şüphe yok ki, esnafımızın kazancı artacak, katma değer artacak, istihdam artacak. Muazzam bir eser ortaya çıktı. Ben tekrar tekrar esnafımıza hayırlı ve uğurlu olsun diyorum. Emek veren başka Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanına, Esnaf Odası Başkanımıza, Kuyumcular Odası Başkanımıza tebriklerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum. Bu gurur abidesinin bir an önce açılmasını, şehrimize hizmet vermesini, ülkemize hizmet vermesini temenni ediyorum. Çünkü Türkiye’de böyle bir proje yok” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz