Havası ve doğasıyla birçok güzelliği bünyesinde barındıran Kahramanmaraş, sporun bütün branşlarının yapılmasına olanak sağlayan yapısıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Birçok spor dalının kolaylıkla yapılabildiği Kahramanmaraş’ta, son yıllarda özellikle aksiyon tutkunlarının vazgeçilmezi olan yamaç paraşütüne ilgi artıyor. Bu alanda 2014 yılında Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde bulunan Narlı Kardelen Tepesi’nden kalktıktan sonra, Mardin’in Kızıltepe ilçesine kadar 7,5 saatte kuş bakışı 343,5 kilometre uçularak Türkiye rekorunun kırılması Kahramanmaraş’ın önemini artırıyor. Türkiye rekorunun kırılmasının ardından hem Türkiye’ye deki hem Avrupa’daki yamaç paraşütü tutkunları gözlerini Kahramanmaraş’a çevirirken, yeni destanlar yazmak çalışmalar yürütülüyor. Başta Kahramanmaraş Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (MAHAVK) olmak üzere Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) destekleriyle yamaç paraşütü noktasında bir dizi çalışmalar yapılıyor. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) 2019 Yılı Teknik Destek Programı kapsamındaKahramanmaraş Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (MAHAVK) tarafındanhazırlanan Kahramanmaraş’ta Yamaç Paraşütü Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Tanıtılması isimli proje hayata geçirildi. Proje kapsamında 2014 yılında Kahramanmaraş’ta kırdığı Türkiye mesafe rekorunu hala elinde bulunduran Hakan Akçalar, Türkiye mesafe uçuşu sıralamasında ikinci sırada bulunan BasatOkay ve son yıllarda kendini çok geliştiren ve Türkiye’nin en iyi bayan pilotlarından biri haline gelen Cansu Atabey, Kahramanmaraş’ta yapılması planlanan Yamaç Paraşütü Türkiye Şampiyonasıiçin gerekli olan haritalama çalışmaları yapmak ve bölge pilotlarına eğitim vermek üzere kente geldi.

MAHAVK’IN PROJESİ KABUL EDİLDİ

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) 2019 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında hazırladıkları Kahramanmaraş’ta Yamaç Paraşütü Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Tanıtılması isimli proje hakkında bilgiler veren Kahramanmaraş Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (MAHAVK) Başkanı Cemil Önder, Kahramanmaraş’ın yamaç paraşütü sporunda önemli bir konumda olduğunu söyledi. Proje ile Kahramanmaraş’ta önümüzdeki yıllarda ilk kez yapılması planlanan Yamaç Paraşütü Türkiye Şampiyonası’nın ön hazırlıklarını yapmak, yarışma yapılacak bölgedeki start, dönüş ve gol noktalarını belirlemeyi hedeflediklerini kaydeden Önder, bölge pilotlarına da ön hazırlık ve yarışma hakkında eğitim vermeyi amaçladıklarını belirtti. 

Yapılan çalışmaların gelecek için önemli olduğunu aktaran Önder, “Bilindiği gibi 2014 yılında Narlı Kardelen Tepesinden kalkılarak Mardin Kızıltepe ye kadar 7,5 saat süren bir uçuş gerçekleştirilmiş ve kuş bakışı 343,5 km uçularak Türkiye rekoru kırılmıştır. Bu rekor hala geçerlidir. Rekor kırıldıktan sonra tüm Türkiye ve Avrupa’nın gözü buraya çevrilmiş ve Kahramanmaraş Yamaç Paraşütü sporunda Türkiye’nin en gözde yerlerinden biri haline gelmiştir” dedi.

“REKORTMEN PİLOTLAR YENİDEN KAHRAMANMARAŞ’TA”

Yamaç paraşütü noktasında Türkiye’nin önemli isimleri Kahramanmaraş’ta ağırladıklarını anlatan Önder, “Bilindiği gibi 2014 yılında Narlı Kardelen Tepesinden kalkılarak Mardin Kızıltepe ye kadar 7,5 saat süren bir uçuş gerçekleştirilmiş ve kuş bakışı 343,5 km uçularak Türkiye rekoru kırılmıştır. Bu rekor hala geçerlidir. Rekor kırıldıktan sonra tüm Türkiye ve Avrupa’nın gözü buraya çevrilmiş ve Kahramanmaraş yamaç paraşütü sporunda Türkiye’nin en gözde yerlerinden biri haline gelmiştir.Projenin uygulaması; 2014 yılında Narlı Kardelen Tepesinden kalkarak Mardin’e uçarak giden ve Türkiye mesafe rekorunu hala elinde bulunduran Hakan Akçalar, yine Türkiye mesafe uçuşu sıralamasında ikinci sırada bulunan BasatOkay ve son yıllarda kendini çok geliştiren ve Türkiye’nin en iyi bayan pilotlarından biri haline gelen Cansu Atabey hanımefendi ile yarışma hazırlıkları için gerekli olan haritalama çalışmaları yapıldı ve bölge pilotlarına eğitimler verildi. Hocalarımızla beraber beş gün boyunca çok başarılı bir çalışma gerçekleştirdik. Çalışma sırasında dört start (başlangıç), otuz dönüş noktası ve on bir adet gol (hedef-bitiş) noktası belirledik. Yine çalışmalarımız sırasında bazı dönüş ve gol noktalarını uçarak test ettik. On beş kişinin katılımıyla beraber çok faydalı eğitimler gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ BULUNMAZ NİMET”

Kahramanmaraş’ın yamaç paraşütü için bulunmaz bir yer olduğuna dikkat çeken Önder, “Kahramanmaraş hem coğrafi yapısı ve hem de iklim koşulları itibarı ile Yamaç Paraşütü için bulunmaz bir yer olduğu son yıllarda yapılan çalışmalar ve uçuşlar sonucu kanıtlanmıştır. Birçok bölgede yamaç paraşütünün tüm uçuş çeşitlerine uygun Takeoff’lar bulunmaktadır. Bu gün Takeooff alanlarımızın en önemlilerinden biri olan Narlı Kardelen Tepesidir. Kardelen Tepesi, kuzeyden güneye uzanan bir tepedir. Bu tepe Narlı Ovasını Araban ve Yavuzeli Ovasından ayırmaktadır. Tepe yüksekliği ovadan 550 metredir. Tepe kesiti sayesinde yelken (soaring) uçuşlarına çok müsaittir.Yamaç paraşütü; Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer. Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur” şeklinde konuştu.

“KAHRAMANMARAŞ’TA ÇOK FAZLA TAKEOFF ALANI VAR”

Kahramanmaraş’ta yamaç paraşütü için çok fazla takeoff alanı olduğunu dile getiren Başkan Önder, şunları söyledi: “Takeoff alanlarımızdan biri olan Ahir Dağı’nın Anten dediğimiz zirvesi çok kısa bir sürede 1850 m irtifaya çıkılabilmesi, üç yöne birden uçuş imkânı vermesi(Doğu, Güney, Batı) , hem baraj hem de aynı anda şehrinde üzerinde uçuş imkanı vermesinden dolayı seyri doyumsuz manzaralar eşliğinde uçuşlar gerçekleştirilebilmektedir. Bu imkânlara sahip uçuş alanları bulabilmek çok zordur. Bu takeoff’ların yanında Yedikuyular ve birçok ilçemizde de bu spor için çok uygun alanlara bulunmaktadır. Bu ilçelerden bazılarını Göksun, Elbistan, Afşin, Pazarcık ve Türkoğlu olarak sayabiliriz.”

“YÖNETİCİLERİMİZDEN YETERLİ DESTEĞİ ALAMIYORUZ”

Yamaç paraşütü için Kahramanmaraş’ın bulunmaz bir yer olduğunu fakat yetkililerden yeterli desteği alamadıklarından yakınan Önder, “Kahramanmaraş’ı Türkiye’de yamaç paraşütünde tanımayan yok, bu spor için Kahramanmaraş bulunmaz bir yer ama maalesef Kahramanmaraş’ın hem vatandaşları hem de yetkililerinden yeterli desteği alamıyoruz. Biz maddi bir destek de beklemiyoruz, yarışma yapılabilmesi için araç gibi ulaşım noktasında küçük lojistik destekler istiyoruz. 10 yıldır bu spora emek veriyorum ama hiçbir zaman yeterli desteği alamıyoruz” dedi.

YENİ REKORLAR KIRILABİLİR!

Eğitmen olarak Kahramanmaraş’a gelen pilotlar; DOĞAKA’yayamaç paraşütü sporuna verdiği destekten dolayı teşekkür ederken, daha önceki gelişlerinde bölgeyi detaylı inceleme fırsatı bulamadıklarını, yapılan bu çalışmalar sırasında Kahramanmaraş’ın yamaç paraşütü için düşündüklerinden çok daha uygun coğrafi yapı ve iklim koşullarına sahip olduğunu gördüklerine dikkat çekti. Eğitmenler, Kahramanmaraş’ın yarışma düzenlemek için bulunmaz bir bölge olduğunu ve Kahramanmaraş’tan yeni rekorların kırılabileceğini de ekledi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz