Hafta sonunu Kahramanmaraş’ta geçiren TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, ilk olarak partisinin Göksun İlçe Kongresi’ne katılmıştı. Ardından akşam saatlerinde Kahramanmaraş için büyük önem arz eden deprem farkındalığı konusunda geniş katılımlı Afet Riski Azaltma ve Deprem İstişare Toplantısı’na başkanlık eden Güvenç, hafta başında ise bir önemli toplantıya daha başkanlık etti. Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin geleceği için hayati önem taşıyan tarım sektörünün bütün taraflarını Ticaret Borsası ev sahipliğinde bir araya getiren Başkan Güvenç, katılımcıların tarım noktasındaki çalışmalarını ve sorunlarını dinlerken, 2019 yılının değerlendirmesini aldı. 2020 yılında tarımı nelerin beklediğini ve hedefler noktasında istişareler yapan Güvenç, tarımsal verimliliği artırmak noktasında iş birliğine dikkat çekti.

Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Narlı, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Güvenç, DOĞAKA İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Ziraat Bankası yetkilileri ve çiftçi birliklerinden temsilciler katıldı.

KAHRAMANMARAŞ ÇOK ÖNEMLİ BİR POTANSİLE SAHİP”

Toplantıda konuşan Başkan Güvenç, tarım sektörünün hem dünya hem Türkiye hem de Kahramanmaraş için önemli olduğuna dikkat çekerek, verimli bir toplantı yaptıklarını söyledi. Güvenç, “Öncelikli olarak tüm hemşerilerimi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Göksun ilçe kongremizle başlayan Kahramanmaraş çalışma toplantılarımız, deprem farkındalığının artırılması adına tüm taraflarla yapılan toplantılarla devam etmişti. Bu kez ise Ticaret Borsası Başkanımız Ahmet Duran Balsuyu’nun ve Meclis Başkanımız Mustafa Narlı’nın ev sahipliğinde tarım sektörünün temsilcileriyle bir araya geldik. Tarım sektörü, tüm dünya için önemli, ülkemiz için çok daha önemli ama şehrimiz için önemini söylemeye gerek yok. Kahramanmaraş öncelikli olarak bir tarım kentidir, çok önemli girdileri var, çok önemli potansiyele sahip. Hamdolsun son yıllarda da tarım sektöründe gerek zirai üretim, gerek hayvansal üretimde önemli aşamalar kaydetmiş bir şehrimiz. İnanıyorum ki gelecekte üretimi de, katma değeri de çok daha fazla artıracağız. Üniversitemizden rektör yardımcı Kadir Saltalı, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ve üretilerimizle verimli bir toplantı yaptık” dedi.

KAHRAMANMARAŞ TARIM NOKTASINDA MARKA DEĞERİ OLAN BİR İL”

Tarımın bütün taraflarının bir araya gelmesinin önemli olduğunu anlatan Güvenç, Kahramanmaraş’ın tarım noktasında marka illerin başında geldiğini belirterek, “Ortak aklı bulmak adına Kahramanmaraş’ta tüm tarafların bir araya geldiği, herkesin görüşünü rahatlıkla dile getirdiği çalışmaların, toplantıların yapılması gerekir. Zamanı böyle değerlendirdiğimiz, çiftçilerimiz ve üreticilerimizle bir arada olduğumuz için kendimi mutlu sayıyorum. Çok önemli görüşler dile getirildi, daha önceki konuştuğumuz konularda alınan kararlara yönelik neler yapıldığı ortaya konuldu. İnşallah buradan çıkan sonuçlarla çiftçimiz, üreticimiz ve şehrimiz için çok güzel ilerlemeler olacaktır. Üretim kalitemiz, verimlilik kalitemiz artacaktır. Tarım sektörü hep ifade ediyorum, dünyada vazgeçilmez sektörlerden bir tanesi ama Türkiye’de bir tarım ülkesi ve Türkiye’de de Kahramanmaraş tarım noktasında marka değeri olan bir il. Bu da bizim için çok daha önemli. Onun için birlikte çalışmak gerekiyor. Gördüm ki arkadaşlarımızın hepsi kendi alanında çok ciddi çalışmalar yapıyor, borsa başkanımız da ifade etti, yeni bir hizmet binası yapıyorlar. İnşallah yakın zamanda orayı da açacağız” ifadelerini kullandı.

GAYRETLERİMİZ ASLA BİTMEYECEK”

Toplantıda alınan kararların takipçisi olacaklarını dile getiren Başkan Güvenç, Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın tarımsal üretimi doğru çalışmalarla 3 katına çıkarma potansiyelinin olduğuna dikkat çekerek, “Bu toplantıda alınan kararların, dile getirilen görüşlerin de elbette hep beraber takipçisi olacağız. Ne oldu, ne bitti, üstüne neler koyabilirizin arayışıyı içerisinde olacağız. Arıcımız için, küçükbaş hayvan besleyicilerimiz için, büyükbaş hayvan besleyicilerimiz için, yeni kurulan modern entegre et, süt ve besi çiftlikleri için neler yapılabilir noktasında aşağı yukarı sorunların tamamı dile getirildi. Hayırlı olsun diyorum, çiftçilerimize, bu toplantının sonucu olarak bir çağrı yapıyorum. Lütfen üniversitemizle birlikte çalışın, lütfen tarım müdürlüklerimizle birlikte çalışın, lütfen ziraat odamızla, ilgili kooperatiflerle birlikte çalışın. Türkiye tarımsal üretimini mevcutun iki-üç katına küçük dokunuşlarla, birlikte çalışmayla, bilimsel çalışmayla başarabilecek potansiyele sahip. Bu duyarlılığı, bu bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün ilgi gösteren, katılan tüm taraflara, kurum amirlerine teşekkür ediyorum. Elbetteki teşekkürün büyüğünü de ev sahibimiz Ticaret Borsası Başkanımız ve Meclis Başkanımıza sunuyorum. Bıkmadan, usanmadan, halkın gündemini takip etmeye, halkın sorunlarını takip etmeye, ortak aklı bulmaya, bu şehri daha iyi yerlere getirmeye çalışacağız. Gayretlerimiz asla bitmeyecek. Tekrar bütün hemşerilerimi sevgi ve muhabbetle selamlıyorum” şeklinde konuştu.

YÜZDE 60 ARTIRMAZSAK, AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA KALIRIZ”

Güvenç, ardından sözü Kahramanmaraş Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt’a verdi. Kahramanmaraş’ın tarımsal verilerini paylaşan Bozkurt, “Tarım, vazgeçilmez sektörlerimizden bir tanesidir. Zira önümüzdeki yakın gelecekte dünya nüfusunun artması perspektifinde bakıldığında 2050 yılında tahmin edilen 10 milyar nüfusun şuanki mevcut üretimi yüzde 60 artırmazsak, dünyanın açlıkla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Buradan hareketle mutlaka tarımda en az yüzde 60 artış sağlamamız gerekiyor. Bu bir genel bakış. Kahramanmaraş’ta tarım ve orman sektörünü, hayvansal üretim, bitkisel üretim ve su ürünleri üretimi diye üç başlıkta toplarsak ilimizde geçmişte 310 bin olan küçükbaş hayvan sayımız şuan itibariyle 1 milyonun üzerine çıktı. 100-115 bin olan büyükbaş hayvan sayımız 220 binin üzerinde seyrediyor. Hakikaten bu konuda yadsınamayacak kadar gelişmeler oldu. Diğer taraftan tarımsal hasılada 1.2 milyar TL’lik ürün gelirinden şuan itibariyle bitkisel ve hayvansal ürünleri göz önüne aldığımızda yayınlanan 2018 yılı verilerine göre tarımsal hasılamız 4.8 milyar TL oldu. Yadsınamayacak, hızlı bir artış var” ifadelerini kullandı.

KABA YEM İHTİYACI KARŞILANMAZSA ZARAR ARTIYOR”

Çayır ve mera alanlarının ıslah edilmesinin tarım için önemine dikkat çeken Bozkurt, sözlerine şu şekilde devam etti, “Hayvancılığın geliştirilmesi için yaptığımız çalışmalarda 172 bin hektarlık çayır ve mera alanlarımız ıslah edilmesi gerekiyor. Bunların tespit, tahdit ve tahsislerini bitirmek üzereyiz. Hayvancılığın kaba yem ihtiyacının karşılanması noktasında yeteri kadar meramız var mı, Türkiye’nin hayvansal nüfusuna baktığımızda yeteri kadar çayır ve mera alanlarımız olsa da bunların yüzde 95’i zayıf karakterli olduğu için kaba yem ihtiyacımızın karşılanması noktasında sıkıntı var. Çünkü hayvancılığın geliştirilmesi için mutlaka kaba yem, yani bedava yemin doğadan temin edilmesi gerekiyor zira kaba yem ihtiyacı meranın dışındaki değişik kanallardan temin edildiğinde hayvancılıkta da kardan zarar etmeye başlanıyor. Bununla ilgili bakanlığımızın uyguladığı mera ıslah projeleri var, şuanda il genelinde 40 bin dönümü geçmiş durumda. Önümüzdeki süreçte bunu da mutlaka artırmamız gerekiyor.”

Kahramanmaraş’ın şekerpancarı gibi büyük bir sektöre sahip olduğunu da kaydeden Bozkurt, geçen sene büyük sıkıntılar yaşansa da, bu yıl için sorunların aşıldığını söyledi.

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ise ziyaretlerinden dolayı TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’e teşekkür etti.

Ziyaret sonrası Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, Celalettin Güvenç’e plaket takdim etti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz