Dün olduğu gibi yine bugünde İslam coğrafyasına yönelik herhangi bir tehdit unsuru oluştuğu zaman ilk tepkiyi veren ve bölgesine liderlik yaparak, gelen tehditlere karşı adeta tek yürek olan Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bölgesinde aktif rol oynamaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası en sert ve güçlü tepkiyi gösteren Türkiye, önceki gün dönem başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nı toplayarak, İslam ülkeleriyle güç birleştirdi. Gerçekleşen zirvede Amerika ve İsrail’in oyunları bozuldu, İslam ülkeleri tek yumruk oldu. Doğu Kudüs’ün Filistin'in başkenti olarak ilan edildiği zirvede Türkiye, üstüne düşen görevi bir kez daha yerine getirdi.

Düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’ndeki alınan tüm bu kararların ardından ise AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir, konuyu Manşet Gazetesi’nden Emre Akkış’a değerlendirdi. Birbirinden önemli ve özel açıklamalarda bulunan Özdemir, Kudüs’ün Müslümanların ilk kıblesi olduğunu söyledi. Trump’ın Ortadoğu’da bir oyun oynadığını ve bu oyun sonucunda tüm Ortadoğu’yu karıştırdığını anlatan Özdemir, bundan sonraki süreçte İsrail’in işinin daha da zor olduğunu kaydetti. Ayrıca Özdemir, “Bu olay, bizim gibi düşünen Müslüman ülkeleri de aslında bir araya getirdi ve daha da bilinçlendirmiş oldu. Bundan sonraki süreçte daha bilinçli ve daha dirayetli olacağız” ifadelerini kullandı.

KUDÜS MÜSLÜMANLARIN İLK KIBLESİDİR!
Özdemir, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Dünyanın şunu bilmesi gerekir; Kudüs Müslümanların ilk kıblesidir. Türk olsun, Arap olsun fark etmez Kudüs’ün bütün Müslümanlar için bir manevi değeri, bir İslami değeri var. Hristiyanların, Yahudilerin, Musevilerin, Katoliklerin, Protestanların bizim ülkemizde de mekânları var. Yani İzmir’de Meryem Ana var, Hatay’da var, Mardin’de var. Şimdi biz bunların bu değerlerine kendi ülkemizde sahip çıkıyor ve koruyoruz. Biz böyle bir milletiz. Bundan dolayı da biz istiyoruz ki dünyada bizim bu değerlerimize sahip çıksın ve sırf biz istediğimiz için bunu yapsın. Yani kendilerinin Müslüman olup olmaması önemli değil. Bizde Hristiyan değiliz ama Hristiyanların değerlerine burada onların rahat ibadet yapabilmeleri için mabetlerini koruyoruz. Onlarda bunu yapsın istiyoruz.”

TRUMP BİR OYUN OYNUYOR
Trump’ın bir oyun oynadığını dile getiren Özdemir, “ Kendi ülkesi içerisinde meşruiyetini kazanamamış bir adam, yine kendi ülkesi içerisindeki Yahudi lobisinin desteğini almak için böyle bir plan yapıyor” şeklinde konuştu. Özdemir, “Bunu yaparken de Müslümanların canını yakıyor mu yakmıyor mu hiç umursamıyor. Madem o bunu umursamıyorsa artık bizde bunu umursamayacağız. Onun için İslam’ın ve Müslüman ülkelerin bu konuda bir araya gelmeye, birlikte hareket etmeye ve bir karar almaya ihtiyacı vardı. Bu da Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yapıldı. Zaten bu birleştirmeyi de ancak bir dünya lideri yapabilirdi. Cumhurbaşkanımızın dünya lideri olması, kişisel karizması ve hakkı, hukuku koruyabilme gücü, bu konudaki cesareti bu yola getirdi. Bu yapılan işin bir başlangıç olacağını ve Müslüman ülkelerin bundan sonra haklarını, hukuklarını koruma konusunda daha dirayetli olacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

DAHA BİLİNÇLİ VE DAHA DİRAYETLİ OLACAĞIZ
Bundan sonraki süreçte Müslüman ülkelerin daha bilinçli ve daha dirayetli olacağının altını çizen Özdemir, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bu olay İsrail’in artık bulunduğu bölgede sıkıntı yaşayacağı anlamına geliyor çünkü orası bir Müslüman bölgesi. Yani İsrail o Müslüman bölgesinin içerisinde küçük bir yere konuşlanmış bir ülke. Trump, kendi şahsi çıkarlarını korumak, kendi ülkesinde kendine güç temin etmek için yaptığı hamle ile Amerika’da kendi işini görmüş olabilir ama Ortadoğu’yu biraz daha karıştırdı. Orada İsrail’i biraz daha zora soktu. Ama şunun farkında değil; bizim gibi düşünen Müslüman ülkeleri de aslında bir araya getirdi ve daha da bilinçlendirmiş oldu. Bundan sonraki süreçte daha bilinçli ve daha dirayetli olacağız.”

OYUNU TERSİNE ÇEVİRECEĞİZ
Ortadoğu’da oynanan bu oyuna kararlılık ve dik duruşlulukla tersine çevireceklerine vurgu yapan Özdemir, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Türkiye dün İslam İşbirliği Zirvesi’nde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın göstermiş olduğu dik duruşla Ortadoğu’daki oynanan bu oyuna dur dedi. Bu sadece dur demek değil, bundan sonrada oyunu tersine çevirmektir. Biz dirayetli davranıyoruz. Bazı ülkeler dirayetli davranıyor. Bazı ülkeler ise çekingen davranıyordu. Şimdi artık onlara da bir cesaret gelecek ve bu bir güç bir platform haline dönüşecek. Yani daha kurumsal bir yapı oluşacak. Bundan sonrada tepkimizi tek tek Müslüman ülkeleri olarak değil de bir platform, bir güç olarak gücümüzü karşıya hep birlikte göstereceğiz.”

HABER: EMRE AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz