Kahramanmaraş Ulaştırma Çalıştayında  konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaşım ve iletişim yatırımları için kente 8 milyar 550 milyon yatırım yapıldığını açıkladı.  Kahramanmaraş-Nurdağı hızlı demir yolu hattı için çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini belirten Karaismailoğlu, “Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 'Türkiye'nin kalem kaşı ve köşe taşı' olan Kahramanmaraş'a ne yapsak azdır” ifadelerini kullandı. Karaismailoğlu: "Türkiye'nin küresel lojistik güç olması yolunda dev projelerimizi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle bir bir hayata geçiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 'Türkiye'nin kalem kaşı ve köşe taşı' olan Kahramanmaraş'a ne yapsak azdır. Bugüne kadar Kahramanmaraş'a ulaşım ve iletişim yatırımları için 8 milyar 550 milyon liraya yakın harcama yaptık. 2003'te şehrimizde 71 kilometre bölünmüş yol vardı. Son on sekiz yılda bölünmüş yol uzunluğumuzu 5 kat arttırdık, 340 kilometreye çıkardık. Bu sayede, şehrimizden, bölünmüş yollarla Adana, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman ve Malatya’ya güvenli, hızlı, konforlu seyahat mümkün oldu.
11 ÇİFT TÜPLÜ TÜNEL
11 çift tüplü tünel yaptık. Tam 36 adet köprüyü hizmete açtık. Kahramanmaraş'ta halen devam eden 10 adet kara yolu projemizle 450 kilometreye daha yol yapıyoruz. Bu yolların yatırım değeri tam 7 milyar lira. 2003-2020 yılları arasında şehrimize, Türkoğlu Lojistik Merkezini kazandırdık. 200 kilometreyi aşkın demir yolu yenilemesini tamamladık. Devam eden demir yolu yatırımlarımız kapsamında Kahramanmaraş-Nurdağı hızlı demir yolu hattımız için titizlikle çalışmaya devam ediyoruz. Kahramanmaraş Havalimanı'mızın yeni terminal binası, apronu, taksi yollarını, açık otopark ve bağlantı yollarını yeniledik. 2019 yılında havalimanından 270 bine yakın yolcu faydalandı. Bu şehrin hızlı internet abone sayısını 883 bine yükselttik. Fiber kablo uzunluğunu 6,5 kat artırarak 4 bin 815 kilometreye çıkardık." 

KAHRAMANMARAŞ-GÖKSUN TÜNELLERİ 7 KASIMDA AÇILIYOR
Türkiye’nin gurur duyduğu projelerden olan Kahramanmaraş-Göksun yolunun da 7 Kasım’da açılacağının müjdesini veren Bakan Karaismailoğlu, Kahramanmaraşlı vekillerle kent ulaşımını iyileştirme adına sürekli istişare içerisinde olduklarını ayrıca belirtti. Karaismailoğlu: “Kahramanmaraş halkının beklediği en büyük projelerden biri olan Kahramanmaraş ile Göksun arasında olan 11 tünelli yolumuzun çalışmalarında son noktaya ulaştık. Mevcut 80 kilometrelik yolu 64 kilometreye indiren ve içinde 11 tünelin bulunduğu viyadüklerin ve köprülerin yer aldığı çok önemli bir projedir. Kayseri Kahramanmaraş arasını birleştiren, bölgeye çok önemli katkılar verecek bir projedir. Bölgenin en önemli projelerinden olan Kahramanmaraş-Göksun Yolu projesinin açılışını  7 Kasım’da gerçekleştireceğiz. Ülke ve bölge açısından çok değerli bir proje. 80 kilometrelik yolu 60 kilometreye indirgeyen bir yol. Bu yol sayesinde zamandan ve yakıttan kişiler fayda sağlayacaktır. Bunların yanı sıra ulaşımın açılması ile birlikte bölge ticareti, turizmi ve tarımının önü açılacaktır. Yine bölge için Kahramanmaraş’ın önemsediği projelerden biri olan demir yolu hattında gelişmeler var. Önümüzdeki dönemlerde Türkiye demiryollarında büyük bir çığır açacağız. Bununla ilgilide çalışmalarımız devam ediyor. Gaziantep, İzmir, Adana, Osmaniye’nin İstanbul Ankara hattına bağlanması projesini 2023 yılına yetiştirmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz.” 

ÜNAL, SON NOKTAYI KOYDU
Hızlı tren hattı Kahramanmaraş’tan geçecek mi tartışmalarına son noktayı koyan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili  Mahir Ünal, hızlı tren Kahramanmaraş bağlantı hattı ihalesinin daha sonra yapılacağını duyurdu. Türkoğlu lojistik merkezini daha cazip ve kullanılabilir hale getirmek içinde çalışmalar yürüttüklerini belirten Ünal, şöyle devam etti: “Bizim asıl sahada yapmamız gereken incelemeleri ve değerlendirmeleri bugün ulaştırma bakanımızla beraber gerçekleştirdik. Bildiğiniz gibi bu 4’üncü Ulaştırma Çalıştayımız. Daha önce Binali Yıldırım, Lütfü Elvan ve Cahit Turhan Beyle yaptık. Şimdi de Adil bakanımızla gerçekleştiriyoruz. Çalıştayların önemli tarafı şehrin o bakanlık uhdesindeki meselelerine ilişkin taleplerini değerlendirmektir. Bu süreçte üzerinde en çok tartıştığımız konulardan bir tanesi hızlı tren konusuydu. Bildiğiniz gibi hızlı tren ana hat ihalesi gerçekleşti. Bizim Kahramanmaraş bağlantı hattı ihalesi sonra yapılacak. Türkoğlu Lojistik Merkezimizi de canlandırmak için buranın serbest bölge haline gelmesi için Ticaret Bakanımız Ruhsar Hanımla bir görüşme gerçekleştirdik. Daha sonra da ulaştırma bakanımızla da bir toplantı yaptık. Lojistik merkezini bir cazibe merkezi haline gelmesi gerekiyor ki buranın kullanımını artıralım. Özellikle gümrük sorunu yüzünden lojistik merkezi kullanılamıyor. Burayı daha cazip bir hale getirmek ve serbest bölge yapmak için görüşmelerimiz devam ediyor.  Şu anda iş adamlarımız için demiryolu taşımacılığı kamyon taşımacılığından daha pahalı daha maliyetli dolayısıyla şu anda kamyon taşımacılığı iş adamlarımız için daha ucuz gözüküyor. Bununla ilgili de bir çözüm herhalde düşünmemiz gerekiyor. 

TARİHİ GAR, HIZLI TREN GARI OLUYOR
Kahramanmaraş-Nurdağı hızlı tren hattı projesi bitirildi. Sadece yeri konusunda itirazımız oldu bununla ilgilide görüşmeler devam ediyor.  Devlet demir yolları yeni garı Necip Fazıl Şehir Hastanesi alanına planlamış bizde bu alana olmaz; hattın şehir merkezinde olması gerekir dedik. Bunun üzerine de alınan kararla şu anda ki mevcut tarihi gar, hızlı tren garı olacak. 
HIZLI TREN İLE ALAKALI NE SÖZ VERDİYSEK O!
Türkiye geneli de dahil olmaz üzere karşı taraf bizimle alakalı her türlü hakikate kapalı. Ağzımızla kuş tutsak kuşu ısırdı diyorlar. Denizin üzerinde yürüsek, yüzme bilmiyor diyorlar. Biz ise, karşı tarafın bütün yalanlarına açığız. Hızlı tren ile alaka ne söz verdiysek o. Sadece en son yer ile alakalı sorunumuz vardı. 
KAPIDERE-ELBİSTAN ARASINDA 55 KİLOMETRE YÜK TAŞIMACILIĞI HATTI
Elbistan’la ilgili şu anda demiryolu anlamında Kapıdere-Elbistan arasında 55 kilometre yük taşımacılığı için bir demiryolu hattı çekilmesinin fizibilite çalışması şu anda devam ediyor. Özellikle Elbistan OSB’nin doğal gaza kavuşmasıyla beraber OSB’nin bir cazibe merkezi haline gelmesi için demiryoluna da ihtiyacı var. Şu an Devlet Demiryolları bu 50 kilometrelik hattın fizibilite çalışmasını yapıyor. Sanırım ileriki günlerde proje ihalesi de düşünülüyor.”

999 KİLOMETRE YOL AĞI
Ulaşımda Kahramanmaraş’ın genel yapı durumunu anlatan Karayolları 5. Bölge müdürü Mehmet Fidan kentte 999 kilometre yol ağı bulunduğunun bilgisini verdi. Fidan: “Kahramanmaraş ilimizde toplam 999 kilometre yol ağı bulunmakta olup bunun 34 kilometresi otoyol, 282 kilometresi devlet yolu, 583 kilometresi ise il yoludur. Kahramanmaraş’taki yol ağımızın 268 kilometresi toplamda yüzde 27’si sati kaplamadan meydana gelmektedir. Kahramanmaraş ilimizdeki karayolu hizmetlerimizi Elbistan ve Kahramanmaraş şubeleri vasıtasıyla yürütüyoruz. Kahramanmaraş ilimizde 2003 yılında 71 kilometre yolumuz varken 2020 yılına kadar 269 kilometre daha ekleyerek 340 kilometre bölünmüş yola çıkardık. 2023 yılındaki hedefimiz ise 64 kilometre daha ekleyerek bu sayıyı 404 kilometreye çıkarmak. 1993 yılı ile 2002 arasında 188 milyon harcama yapılmışken karayolları yatırımlarına 2003 ile 2019 arasında 7 milyar TL’lik bir yatırım yapılmış Kahramanmaraş’a. 2020 yılında ise 452 milyon TL harcama yapıldı. 
‘80 KİLOMETRELİK YOL 60 KİLOMETREYE DÜŞTÜ’
Kahramanmaraş’ta Maraş-Göksun yolu, Elbistan-Göksun devlet yolu, Afşin-Tanır-Kayseri yolu, Narlı-Pazarcık ayrımındaki Çağlayacancerit yolumuz, Narlı-Pazarcık-Elazığ bölgesi hudut yolu, Maraş-Antep yolu ve Andırın-Göksun yollarımız şu anda devam eden projelerimiz. Türkiye’nin en önemli kuzey-güney akslarından biri olan Kahramanmaraş-Göksun hattı proje uzunluğu 64.1 bölünmüş yola sahiptir. Bu anlamda 80 kilometrelik Kahramanmaraş-Göksun yolu 60 kilometreye düştü. 
‘HIZLI TREN PROJE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR’
Kahramanmaraş ilimizde 145 kilometrelik tren hattı bulunmaktadır. Bu 145 kilometrelik hattımızda 65 kilometresi hemzemin geçit. Doğrudan Kahramanmaraş hızlı tren proje çalışmalarımız devam etmektedir. Bu anlamda 2021 Nisan ayında projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Bununla ilgili saha çalışmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. Projemiz ofis çalışmalarıyla devam ediyor. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar sonucunda hızlı trenin bağlanmasıyla ile Adana-Kahramanmaraş arası 1,5 saate, Mersin-Kahramanmaraş arası 2 saate düşmüş olacaktır. Konya-Kahramanmaraş 3 saat 50 dakikaya, Ankara-Kahramanmaraş arası da 5,5 saate düşecektir. Türkoğlu Lojistik Merkezi ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor.

160 MİLYONLUK TASARRUF
20 kilometre sıcak karışım asfalt 7 bin 953 metre tünel, bir adette 84 metre genişliğinde organize sanayi bölgesi kavşağının mimarisini tamamladık. Tünelimizin uzunluğu 16 bin metre uzunluğunda olacak. Mevcut yolumuz 15.9 , 80 kilometreden 64.1’e düşecektir. Buda bize zamandan 39 dakikalık tasarruf sağlayacaktır. Bunu da parasal olarak değerlendirirsek, yılda 160 milyonluk tasarruf sağlayacaktır. 
Çalıştaya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Ahmet Özdemir, Mehmet Cihat Sezal, İmran Kılıç, Habibe Öçal, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek,  Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve AK Parti İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici de katıldı.

HABER: KÜBRA ŞİMŞİR

Editör: Mahmut Beyaz