Basına verdiği önemi yaptığı çalışmalarla sık sık gösteren, özellikle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlediği kahvaltıları geleneksel hale getirerek örnek olan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), geleneği bu yıl da devam ettirdi. Kentte görev yapan medya mensuplarıyla, Yönetim Kurulu’nu MADO Evi’nde düzenlenen kahvaltıda bir araya getiren KMTSO Başkanı Serdar Zabun, medyanın önemine dikkat çekti. Kahvaltı programına Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu’nun yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı. Deveboynu da yaptığı konuşmada basın mensuplarının sorunlarını anlattı.

GAZETECİLİK MEŞAKKATLİ, BİR O KADAR DA, ŞEREFLİ, ONURLU BİR MESLEK”

Kahvaltı sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, basının kamuoyu vicdanının sesi olduğunu söyledi. Gazeteciliğin meşakkatli ve onurlu bir meslek olduğunu kaydeden Zabun, iş dünyası için medyanın güçlü olmasının önemli olduğunu belirterek, “Sizlerle bugün bir arada bulunmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade ederek, kendini gazetecilik mesleğine adamış tüm kıymetli basın mensuplarımızın çalışan gazeteciler gününü, içtenlikle tebrik ediyorum. Hiç şüphe yok ki, basın, kamuoyu vicdanının sesidir. Kamuoyunun eksiksiz ve tarafsız bilgilendirilmesini sağlayan, meslek ilkeleri çerçevesinde dürüst, demokratik değerlere ve insan haklarına uygun biçimde gazetecilik mesleğini icra eden basın mensuplarımız, Türkiye'nin daha demokratik ve tam bağımsız ilerleyişine en çok katkıyı yapanların başında gelmektedir. Zorluklarla dolu, meşakkatli ve bir o kadar da, şerefli, onurlu bir meslek gazetecilik. Bu anlamda, gazetecilerimizin daha iyi çalışma koşulları ile emeğinin hakkını alabildiği, kendini geliştirebildiği bir basın ortamına kavuşmaları da en büyük arzumuzdur. Bununla birlikte, Türk basınının zenginleşmesi ve daha özgürlükçü bir yapıya kavuşması, iş dünyamız için de büyük bir öneme sahiptir” dedi.

BİZE EN GÜÇLÜ DESTEĞİ SİZ VERDİNİZ”

Kahramanmaraş’ın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesinde basının önemli katkılarının olduğuna dikkat çeken Zabun, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kahramanmaraş, her yönüyle, insanıyla, doğasıyla, havasıyla ve suyuyla, gerçekten ülkemizin nadide bir şehri. Bu anlamda, bu coğrafya her türlü övgüyü ve her türlü hizmeti fazlasıyla hak etmektedir. Çok şükür ki, Kahramanmaraş, bugün Türkiye’nin endüstriyel altyapısının en güçlü olduğu kentlerden birisi haline gelmiştir. Bu başarının altında yatan, ana unsur, dürüst, çalışkan ve devletine, memleketine sevdalı bir toplum. Kahramanmaraş’ı, başarılı kılan, diğerlerinden ayıran, özünde taşıdığı bu ruhtur. Kahramanmaraş’ın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine çok önemli katkıları bulunan siz değerli basın mensuplarımızla zaman ve mekan mefhumu olmaksızın süreklilik arz eden bir diyaloğumuz var. Bizim tüm çalışmalarımızda her zaman en güçlü desteği yine sizler verdiniz. Allah sizlerden razı olsun. Emeğinize, yüreğinize sağlık diyorum” dedi.

KAHRAMANMARAŞ SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA TEK SES OLMAK İSTİYORUZ”

Amaçlarının Kahramanmaraş’ın gelişmesine katkı sağlamak olduğuna vurgu yapan Zabun “Amacımız kadim kentimizin gelişmesine katkı sağlamak. Bu amaç doğrultusunda, sizlerle olan bağımızı güçlendirmek, Kahramanmaraş söz konusu olduğunda tek ses, tek yürek olmak ve basının gücünü, doğru ve etkin şekilde kullanarak doğru işlere imza atmak istiyoruz. Bu anlamda, hem karşılıklı sohbet etmek, hem de basın sektörümüzün önemli meselelerini istişare etme imkanı oluşturmak amacıyla bu toplantıyı organize ettik. Sizler de davetimize icabet edip zaman ayırdınız, geldiniz. Sizlere tekrar hoş geldiniz diyor, birliğimizin, beraberliğimizin daim olması dileklerimle, hepinize gönülden şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

MEDYA DEĞİŞİYOR, SOKAKTAKİ ADAMDAN FARKLI OLMAMIZ LAZIM”

Zabun’un ardından açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu da kahvaltı programı düzenledikleri için KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve yönetimine teşekkür ederek, teknolojiyle birlikte medyada önemli değişimlerin yaşandığını anlattı. Deveboynu, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bizleri unutmayan KMTSO’ya ve Başkanımız Serdar Zabun’a öncelikle teşekkür ediyorum. Çalışan arkadaşlarımızın gününü kutladılar, bizim için mutluluk verici. Basın yani gazetecilik günümüzde 3 kısıma ayrılmış durumda. Birincisi televizyon yani uydu yoluyla karasal yayın yapanlar, ikincisi yazılı basın ve üçüncü olarak da internet siteleri ile devam eden medya kuruluşları mevcut. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle sosyal medya da önemli bir konuma geldi, internet sitesi kullanıcıları aynı zamanda sosyal medyayı da kullanıyor. Ekibi olan, işine yatırım yapan, işiyle alakalı her zaman istişare eden, kendini bu işe adamış insanlar bu işte gelecekte ayakta kalabilecek ama işine yatırım yapmıyorsa, kendisini geliştirmiyorsa zamanla da yok olacak. Çünkü artık bazı taşlar yerinden oynuyor. Biz basın olarak hem internetimizi hem de sosyal medyamızı birbirine eşleştirebilirsek, artı yazılı basın olarak üçünü bir araya getirebilirsek, televizyonlar da kendi içinde sosyal medya ve internet yayınlarını da güçlendirirse güçlü bir basın oluşur. Yoksa sokaktaki herkes bir basın mensubu gibi yazabiliyor, çizebiliyor, paylaşabiliyor ama bizim buna kendi içimizde değer katmamız gerekiyor. Kendi içimizde işimize yön vermemiz, sokaktaki adamdan farklı olmamız gerekiyor. Biraz daha kendi içimizde erişilebilmemizi artırmamız lazım” dedi.

SORUNLARI ÇÖZMENİN YOLU İSTİŞARE ETMEK”

Basın mensuplarının sorunlarını dile getiren Deveboynu, işini düzgün bir şekilde yapan basın mensuplarıyla, yapmayanların birbirinden ayrılması gerektiğini belirterek, “Basın olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile problemimiz var, şimdi bir de Ticaret ve Sanayi Odası ile oldu. Arkasından başka kim gelecek bilmiyorum ama bu işini çözmenin yolu ayrı düşmek değil, oturup istişare etmek. Yanlışlar varsa düzeltmek, işini yapanla yapamayanı kurumların ayırması gerekiyor. Ben 9 aydan beri belediyenin toplantıları oldu gittim, aslında benim işim değildi, ben yazılı basındım ayrı konuşmam gerekiyordu ama ortamı bozmak istemedim. En sonunda da kardeşim kusura bakmayın ben gelmeyeceğim dedim. Cemiyet olarak toplamda 10 ayrı kuruluştan üyelerim var, 7 tanesi yazılı basın. Aksu TV ile birlikte 8 oluyor. Siz yazılı basının sorununu çözerseniz oturup konuşacağım, yoksa ben yokum Allah işinizi rast getirsin dedim. Yayın politikamda ise eksiklikleriniz olur, vatandaşların beklentisi olur, muhabirimizin yaptığı haber olur bunu yazarız ama biz sizin kişiliğine ya da şahsınıza saldıran haberler üyelerimle birlikte ben de olmaz, olursa da tasvip etmem dedim. Ama iş ve icraatla ilgili eksiğiniz olursa, bunu da yazarız dedim” ifadelerini kullandı.

BİZİM SANAYİCİMİZ DE YEREL BASINA SAHİP ÇIKMIYOR”

Kahramanmaraş’ın bütünüyle yerel basına sahip çıkmadığına vurgu yapan Deveboynu, “Yerel basının önemli sorunları var, sadece Büyükşehir Belediyesi değil şehrimizdeki sanayici de yerel basına destek vermiyor. Bizim sanayicimiz de yerel basına sahip çıkmıyor. Ben şunu demiyorum, para dağıtsın, şunu yapsın diye bir algı oluşmasın ama kendi içinde belediyeler de, kurumlar da, iş adamları da, firma sahipleri de şehrimize değer katan, bizi dışarıya lanse eden basın gerekli demeli. Basın siyasetçiye de gerek, iş adamına da gerek. Bir kere daha bizleri unutmayan KMTSO’ya, Başkanımız Serdar Zabun’a ve yönetimine bu güzel kahvaltıdan dolayı teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz