2002 öncesi o dönemki adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu olan ve sağlıkta deyim yerindeyse dünya tıbbına muhtaç olan Türkiye, 2002 sonrası sağlıkta gerçekleştirdiği dev atılımla çağ atlayarak dünya tıbbını adeta geride bıraktı. Yapılan şehir hastaneleri ve gelişen tıp fakülteleriyle birlikte sağlıkta başarılarını perçinleyen Türkiye, bugün gelinen noktada gerçekleştirdiği ameliyatlarla dünya tıbbına örnek olacak çalışmalara imza attı.

Türkiye’nin gelişimine bağlı olarak kendini yenileyen ve modern bir tıp fakültesine kavuşan Kahramanmaraş, bölge illere ışık olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan çalışmaları ve başardıkları işleri anlatan KSÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Murat Bakacak, “Genel başarı oranımız tüm Türkiye ile yarışacak düzeyde” dedi. Özellikte tüp bebekten anne ölüm oranlarına kadar birçok konuda bilgi veren Bakacak, “Biz bu başarı olanaklarını hesaplarken farklı yöntemler var, gebelik oranı, eve canlı bebek götürme oranı olarak bunlar söylenebilir. Pek çok klinik bunları açık olarak söyleyemeyebilir ama bizim başarılarımızın Türkiye’de pek çok klinik ile başa baş olduğunu söylemek isterim” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE TEK OLAN TÜP BEBEK MERKEZİ

Bakacak, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “2004 yılından beri Kadın Doğum Uzmanıyım 2013 yılından itibaren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde Kadın Doğum Kliniği’nde Öğretim Üyesi olarak çalışıyorum. Yaklaşık 1 yıldır da burada Doçent Doktoru olarak görevimi yapıyorum. Burada 8 öğretim üyesi ile çalışıyoruz. 3 tane Prof. Dr. 3 tane Doç. Dr. Ve 2 tane de Yard. Doç. Dr. Olmak üzere 8 tane öğretim üyesiyiz. Ayrıca 11 tane de asistanımız var. Tabi bizim farklı birimlerimiz de var. Aktif çalışan bir doğum hanemiz, aktif çalışan kadın doğum yoğun bakımımız var, yataklı servislerimiz, poliklinik hizmetlerimiz ve bölgede tek olan Tüp Bebek Merkezimiz var.

3 KİŞİDEN OLUŞAN BİR EMBRİYOLOJİ EKİBİMİZ VAR
Tüp Bebek Merkezimiz yaklaşık 2 yılı aşan bir süreden beri aktif halde çalışmakta. Tüp Bebek Merkezimizin Klinik İdarecisi Prof. Dr. Hakan Kıran Bey ile ben aktif olarak Klinik hizmetlerini yürütüyoruz. Ayrıca 3 kişiden oluşan bir embriyoloji ekibimiz var. Bu ekibimizin başında da Yard. Doç. Dr. Aslı Yaydalı hocamız var. Bu şekilde tam ekiple Tüp Bebek faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz.


DÜNYADA UYUGULANAN BİRÇOK YÖNETMİ UYGULAYABİLİYORUZ
Tüp Bebekte, Türkiye’de ve dünyada her yerde uygulanan yöntemlerin pek çoğunu uygulayabiliyoruz. Ayrıca farklı yöntem olarak farklı sperm seçme yöntemleri var. Tüp Bebek yaptığımız hastalar da Tüp Bebek yapma sebebimiz değişiyor. Erkeğe bağlı sebepler olabiliyor ya da kadına bağlı sebepler olabiliyor. Daha az yumurta elde etme durumunda olduğumuz, yumurtalıkları azaltılmış kadınlar ve yumurtası azalmış erkekler olabiliyor. Bu sperm ve yumurtanın birbiri ile buluşarak normal yollardan bir gebelik oluşmasını engelleyen bazı problemler olabiliyor. Bunlara yönelik pek çok tedavi yöntemlerini burada yapabiliyoruz. Laboratuvar olanaklarımız gayet gelişmiş. İMSİ denilen daha büyük büyütmelerle sperm seçme yöntemimiz var. Onun haricinde Embriyo dondurma, sperm dondurmada yöntemlerimiz de aktif olarak yapılmakta.


BAŞARI ORANIMIZ TÜRKİYE İLE YARIŞACAK DURUMDA
Biz bu başarı olanaklarını hesaplarken farklı yöntemler var, gebelik oranı, eve canlı bebek götürme oranı olarak bunlar söylenebilir. Pek çok klinik bunları açık olarak söyleyemeyebilir ama bizim başarılarımızın Türkiye’de pek çok klinik ile başa baş olduğunu söylemek isterim. Ayrıca şöyle de bir farkımız var; Biz Devlet Tüp Bebek merkeziyiz. Tüp Bebek başarısı yaşla birlikte maalesef azalıyor. Özellikle 40 yaşını geçtikçe Tüp Bebek başarısı normal yollardan olduğu gibi Tüp Bebekte de gebelik elde etme oranı çok daha az oluyor. Biz kötü hastaları ayırmıyoruz veya dışlamıyoruz. Tüm başvuran hastaları kabul ettiğimiz için başarı şansı daha düşük hastaları da kabule diyoruz. Onun için bazı özel merkezlere göre belki birazcık daha kötü hastaları da kabul ettiğimiz için başarı şansımız düşük olabilir ama genel başarı oranımız iyi hastalar da tüm Türkiye ile yarışacak düzeyde.

ANNE ÖLÜM ORANLARINI AZALTTIK
Anne ölümleri bölgemizde geçmiş yıllara göre çok önemli bir problemdi. Özelikle Türkiye’de anne ölümlerinin başta iki sebeplerinden birisi gebelikte hipertansif hastalıklar. İkincisi ise daha çok gelişmemiş ülkeler de ve bizim kırsal kesimler de olduğu gibi doğum sonrası kanamalar. Bu hastaların yönetiminde çok dikkatli olmak lazım. Bu hastaların Transport’undan tutunda, cerrahisini de çok dikkatli yapmak lazım. Bu klinikte çalışmaya başladığımızdan beri gerek yoğun bakım olsun, gerek anestezi olsun, gerekse diğer branşlarla birlikte, doğum sonrası kanamalar üzerine biraz daha yoğunlaştık ve daha fazla çalışmalar yapmaya başladık. Hatta zaman zaman çevre illerden ve Maraş’ın pek çok tarafından doğum sonrası kanama olan hastaları kabul ediyoruz kliniğimize ve bunların gerekirse ameliyatlarını, gerekse ameliyatsız bir şekilde tedavisini gayet iyi bir şekilde yapıyoruz, daha sonra takiplerini yapıyoruz. Son yıllarda, özellikle de son birkaç yıl içerisinde anne ölümlerini çok çok azalttık.

SOSYAL MEDYADAN DA ÇOK SORU GELİYOR
Sosyal medya da buna başlamamızın sebebi, hastalarımızın pek çok tıbbi konularda ki yanlış ve eksik bilgilenmeleri. Hatalarımız birçok şeyi bilmeyebiliyorlar. Bazı tedavileri bilmiyorlar, bazı yöntemleri bilmiyorlar, bazı hastalıklar konusunda yanlış bilgileri var. Aslında insanlar da bunları merak ediyor. Bu eksikliği gördüğümüz için bu bölgede yaptığımız bazı şeyleri sosyal medya üzerinden paylaşıyoruz. Bunları paylaşırken de nadir görülen Klinik bulguları, nadir görülen bazı ameliyatları yaptığımızı da bu şekilde insanlarla paylaşıyoruz. Tabi bu paylaşımlar insanların ilgisini de çekiyor, bize bu konudan da sosyal medyadan da çok soru geliyor ve bunları da olabildiğince sosyal medyadan ve telefonlarla da daha sonra hastalarla konuşuyoruz, onları bilgilendirmeye çalışıyoruz.


DAHA ÖNCE YAPILMAYAN BİRÇOK AMELİYATI YAPABİLİYORUZ
Hastanemizde kadın doğumla ilgili yapılacak ameliyatların pek çoğu yapılıyor. Daha önce yapılmayan birçok ameliyatları da yapabiliyoruz. Daha önceki yıllar da yapılmayan pek çok veya açık yollarla yapılmayan ameliyatları artık kapalı yöntemlerle yapabiliyoruz. Bazen kadın gental sisteminin belirli bölgelerinin gelişmemesi durumunda yapılan, kadının normal bir hayatı sürdürebilmesi için gerekli olan bazı eksik organlarını yerine koymayı amaçlı, o organları o bölgeye taşıma yaptığımız ameliyatlar olabiliyor. Ayrıca kliniğimizde onkolojik ameliyatlar yapılabiliyor. Anne karnında ki bebeklerin hastalıklarına tanısını koymaya yönelik, en iyi ultrasonlarımızla inceleyerek, karnında ki bebekten örnek alma ya kadar birçok testleri yapabiliyoruz.”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz