Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular İhtisas Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı İhsan Kurtar, geçtiğimiz hafta bir basın toplantısı yaparak bazı iddialarda bulunan Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt’a cevap verdi. Düzenlenen basın toplantısına İhsan Kurtar’ın yanı sıra, eski ve yeni yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Muhlis Akkurt’un, site içerisinde bulunan 15 dönüm arazinin Aralık ayında ihale usulüyle satıldığı ve bu süreçte bir takım şaibelerin olduğuna dair iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Terziler ve Konfeksiyoncular İhtisas Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı İhsan Kurtar, “Gerek şahsımı gerekse kooperatifimizi yıpratmak ve karalamaya yönelik vizyon ve misyon sahibi bir başkanın asla dile getirmeyeceği talihsiz açıklamalarını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım” dedi.

YASAL SÜRECİ BAŞLATIYORUM”

1998 yılında kurulan Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular İhtisas Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin bugün itibariyle 68 üyeye ulaştığını dile getiren Kurtar, Muhlis Akkurt’un iddiları nedeniyle yasal süreci başlatacağını söyledi. Kurtar, “Kuruluşundan bu yana gerek şahsım gerekse o tarihten bu güne görev alan tüm yönetim kurulu üyeleri büyük özveriyle çalışmış ve kooperatifimiz bugün itibariyle 68 üyeye ulaşmıştır. Bu üyelerin yüzde 100’ü alanında gerek Kahramanmaraş halkına gerekse ülke ekonomisine hizmet etmektedir. Kooperatif olarak amacımız bu alanda iştigal eden apartman müştemilatlarında işyeri 100-200 metreyi geçmeyen küçük esnafımızı büyütmek olmuş ve esnaflarımızın tamamına ulaşılmıştır. Kooperatifimiz Sanayi Bakanlığımızca da yeni kurulan sanayi sitelerine örnek gösterilmiştir. Terziler Odası Başkanı olarak seçilen Muhlis Akkurt tarafından gerek şahsımı gerekse kooperatifimizi yıpratmak ve karalamaya yönelik vizyon ve misyon sahibi bir başkanın asla dile getirmeyeceği talihsiz açıklamalarını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Bu açıklamalar nedeniyle şahsıma yönelik iftira ve hakaret içerir beyanları nedeniyle yasal süreci başlatmak üzere avukatlarıma talimat verdim” şeklinde konuştu.

SERVİS VE YEMEK MASRAFLARI NEDENİYLE KABUL ETMEDİ”

Muhlis Akkurt’un 2010 yılında kooperatifte bir işyeri verme teklifini servis ve yemek masrafları nedeniyle kabul etmediğini dile getiren Kurtar, “Kamuoyu şunu iyi bilmelidir ki 55 yıllık esnaflık hayatım Kahramanmaraş merkezinde geçmiş olup dürüstlük ve doğruluktan bir an olsun ödün vermediğim esnaflarımızın ve halkımızın takdirindedir. Sadece kendi kooperatifimize değil yeni kurulan sanayi kooperatiflerine kuruluşları aşamasında birikimlerimi ve paylaşarak her zaman gerekli desteği gösterdim. Aynı desteği başkan Akkurt’a da gösterdim. 2010 yılında yeni taşındığı işyerine ziyarete gittiğimde kendisinin de kooperatife üye olarak kooperatifteki işyerlerine taşınabileceğini teklif etmiş olmama rağmen servis ve yemek masraflarının fazla olması nedeniyle kabul etmemiştir. O dönem uzak olduğu gerekçesiyle reddedilen teklifimiz şimdi kıymete geçmiştir. Diğer konfeksiyoncular da aynı gerekçelerle teklifimizi reddetmiş olmalarına rağmen şu anda kendi içimizde iş yapıyor algısı uyandırmaya çalışmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Tekstim sektörünün Kahramanmaraş’ta hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çeken Kurtar, konuşmasına şu şekilde devam etti, “1979 yılında Terziler Odası Başkanı seçildim, 1982 yılında da yönetimden seçildiğim için tekrar başkan oldum. Kahramanmaraş ilimizde terzi ve konfeksiyoncular öyle bir hızlı gelişti ki, Kahramanmaraş ilimizin de önce teşvikle ilgili konulardan bahsetmiş, hükümetten destek aldım diye değerli başkan. Tekstil öyle bir hızla büyüdü ki bizimde büyümemiz gerektiğini istişare ettik. Burada hem kooperatifi kuran, odada olan eski ilk yönetim kurulu üyelerim, hem de yeni üyelerim bulunuyor. Tabi ki arsaları satan arkadaşlardan dolayı yeni yönetim oluşturmak zorundayız. Bundan dolayı gerekli basın açıklamasını daha önce yapmıştık. Şuan da şahsıma ve kooperatifin yönetim kurulu adına yapılan çok seviyesi düşük, çok yanlış, kendine yakışan bir üslupla yapmış, biz bu iddiaların hiçbirini kabul etmiyoruz. Burada listelerim mevcut, biz 242 dönüm arsa aldık. Bütün terzi ve konfeksiyoncular 77 tane kayıtlı üye burada, isterseniz bunların tek tek isimlerini ve mesleklerini de okuyabilirim. Şahsımla ilgili köşe başı arsayı aldı diye söylemiş, tapuyu verdim, 1398 ada 1 nolu parsel 3133 metre asıl değerlendirmemizde bunun ne için satıldığını, önce bilirsiniz kooperatiflerin her yıl hesap ibrası olur. Biz önümüzdeki yıl ne yapacağımızı genel kurulumuzda açıklarız, yönetim kurulumuz bunu tartışır ve karara bağlarız. Ben cami dernek yaptırma başkanıydım, kooperatifimizin. Bu cami için hiçbir yere gidip para istemedik, çünkü üyelerimizden yetki aldık camiye para harcamaya. Bu konuda da arsalarımız vardı, ilan ettik, satış yaptık. Burada da isimleri var, tapuyla ilgili hiçbir alakam yok. İstisnasız ve gayet kötü bir basın toplantısı yapmış ben bunu şiddetle kınıyorum. Burada bize destek olan üyelerimi buraya davet ettim, yeni yönetim eski yönetim hepimiz bir aradayız.”

AĞLAMA DUVARINA ÇARPMIŞ GİBİ AĞLIYOR”

Sanayi sitesinin Türkiye’de bütün kesimin dikkatini çektiğini ve örnek gösterildiğini dile getiren Kurtar, “Türkiye’de örnek gösterilen sanayi sitemiz, organize sanayi büyüklüğünde. Bir dükkanımız 5 bin 400 metre, biri 4 bin 50 metre, 3 bin 800 metre, 900 metre gibi böyle iş yerleri, Sanayi Bakanlığı bizi her yere örnek gösteriyor. Adana’dan, Diyarbakır’dan, Van’dan bütün oda başkanları buraya geliyor, bunu nasıl yaptınız diye. Ama bizim burada küçük kafalı insanlar bunu fark edemiyor, anlatamıyor. Defalarca konfeksiyoncu esnaflarımıza kendiler için kurduk, kendi ilk iş yerine oturdu hayırlı olsun ziyaretine gittim 2010 yılında. Başkanım oranın masrafı var, servisi var gidemeyiz biz oraya dedi, şimdi ağlama duvarına çarpmış gibi ağlıyor. Ben biraz heyecanlıyım, yanlış bir şey dediysem kusuruma bakmayın ama haksızlığa asla dayanamam bunu tüm Kahramanmaraş biliyor. Bu konuda biz örnek bir çalışma yaptığımız kanaatindeyim. Benim yaşım 62, 62 yılından sonra 4 kişilik çalışan terzi iken konfeksiyona başladım, yaptığım şeyin arkasında durmak adına” açıklamalarında bulundu.

İHALEYE BİLE GELMEDİLER”

Muhlis Akkurt’un 17 kişi ile arsaya talip olmak istediğini ve daha sonrasında ise ihaleye bile girmediklerinin altını çizen Akkurt, “Bize hakikaten yanında Hayrullah Sucu ve yönetim kurulu üyesi bir arkadaşla, ihale ile sattığımız bu yerleri 12 tane arsamız vardı, başkanım buraya biz talibiz 17 kişi olduk burayı biz alacağız. Ben dedim ki, ihaleye çıkacağız genel kurulda böyle bir kararımız var. İhaleye girin alın hay hay dedik. Size vermiyoruz, size yapmıyoruz demedik ki, ihaleye bile gelip girmediler. 500 liradan açtık, kendisi 550 liradan satıldı dememiş, 550 liralık olan arsaları yakınlarına, yönetim kurulunu da suçlayarak yönetim kurulunun da yakınlarına verdi diye beyanatta bulunmuş. Akif Özyeşilli, Akif Özyeşildağ, İsa Saylak, İlyas Havuç, Vanduk Benli, Ali Rıza Akçakale ve Yasin Duman hiçbiri de benim yakınım yada akrabam değil, yönetim kurulu üyelerimin de tanıdıkları yada akrabası değil. Arkadaş ihaleye çıktık bunu sağolsun basınımızda da yayınlandı, gizli saklı hiçbir şey yapmadık. Bizde bu paralı idari binamıza, camimize harcadık. Yetmeyen yerini yine kendi kooperatifimizin bünyesinden harcadık. Şehidimiz Niyazi Ergüven’in ismini verdim hepiniz biliyorsunuz, biz bu kadar hassas, özel davranırken şahsımıza, kooperatifimize böyle şeylerin yapılması zorumuza gitti” dedi.

NE YAPTILAR BEŞ YILDAN BU YANA”

İş birliği, güç birliği projesi ile önemli bir başarı yakaladıklarına belirten İhsan Kurtar, konuşmasını şu şekilde tamamladı, “Bizim sanayi bölgemiz Organize Sanayi Bölgesi görünümünde gayet büyük, mütevazi çok güzel bir yer oldu. Ben 40 sene Kahramanmaraş’ta kişiye özel terzilik yaptım, 40 seneden sonra geldim orada 62 yaşından sonra konfeksiyona başladım niye başladım buraya ben önayak olduk, yapmak zorunluluğum vardı. Esnaflarımıza örnek olacaktım, devletimize örnek olacaktım. İş birliği, güç birliği projesi yaptım ve başarıyla borçlarımızı ödedim. Çok şükür çalışıyorum ve mutluyum. Dertleri bizi kıskanmaları, Terziler Odası’nın hiçbir şey yapamamış olması, kendilerinin yapacakları vaatleri yapsalar buna gerek yok ki. Seçime gelirken vaatlerde bulundular, ne yapmışlar beş yıldan bu yana?”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz