1994 yılında kentin en işlek caddelerinden Trabzon Bulvarı üzerine yapılan İl Özel İdare Binası, Kahramanmaraş’ı bilhassa son günlerde ulusal gündemde popüler hale getirdi. Sarı, mavi, kırmızı renklerden oluşan ve Google’da aratıldığında ‘Dünyanın en saçma binası’ olarak karşımıza çıkan bina, Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda yıkılacak. Ancak alınan yıkım kararı kentin öncelik bekleyen ve yıllar geçmesine rağmen tamamlanamayan birçok projesini akıllara getirdi. Peki, bu projeler neler?

TEKKE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ!
2017 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatıyla başlatılan ve ilk kazmayı yine dönemin Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın vurduğu Tekke Kentsel Dönüşüm Projesi’nde aradan 3 yıl geçmesine rağmen ciddi mesafeler kat edilemedi. Kahramanmaraş’ın çarpık kentleşme olarak en dikkat çekici yeri olarak göze çarpan Tekke için Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, 22 Kasım 2019 tarihinde yaptığı açıklamada ilk etabın 2020 yılı Şubat ayında başlatılacağını söylemişti. Fakat aradan geçen 7 aylık sürede herhangi bir çalışma başlatılmadı.

SARAYALTI YOLU
Yine Kahramanmaraş’ın merkezi noktalarından biri olan ve hem görünüm hem de ulaşım anlamında ciddi sıkıntıları bulunan Sarayaltı yolu için Kasım 2018 tarihinde Sarayaltı-Kanlıdere Bağlantı Yolu kurulacağı açıklanmıştı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada; “Koruma Planı Kapsamında Tarihi Kanlıdere Köprüsü'nün restore edilerek yayalaştırılması öngörülmüş ve taşıt trafiğinin akacağı yeni bir köprü planlanmıştır. Şehrin kuzey-güney bağlantı akslarının oluşturulması kapsamında yapılan çalışma, sanayi istikametinden Kanlıdere ve Şekerdere ve Kuzey Çevre Ring Yolu yönüne geçişler için Trabzon Caddesi ve Azerbaycan Caddelerine alternatif oluşturmaktadır. Sarayaltı Yolunun genişletilmesiyle birlikte Turizm güzergâhı da yeniden kurgulanmış, Şekerli Cami civarında oluşturulan Turist Otobüs Noktasıyla şehrimize gelen misafirleri tarihi dokunun odağında karşılayacak bir düzenleme yapılmıştır. Şekerli Cami civarında şehirle buluşan turistler tarihi sokak dokusunu hissederek Demirciler çarşısından Kapalı çarşıya uzanan alternatif yaya gezi koridorlarıyla Kent meydanına ulaşabilecek ve Kıbrıs Meydanı ve Ulucami önünde bulunan Turist Otobüs Noktalarından şehirden ayrılabileceklerdir” ifadelerine yer verilmişti.

PROJE HÂLİHAZIRDA EL DEĞMESİNİ BEKLİYOR!
Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan bu açıklama sonrası kent halkı heyecanlanmış ve projenin bir an önce yapılmasını beklemeye koyulmuştu. Ancak bu projede de aradan 2 yıl geçmesine rağmen hiçbir ilerleme kaydedilemedi.

GERMENİCİA ANTİK KENTİ
Kahramanmaraş’ın turizm alanında adeta saklı cenneti olan ve yapılan girişimlere rağmen bir türlü gün yüzüne çıkarılamayan Germenicia Antik Kenti, şehrin çözüme kavuşturulmayı bekleyen bir diğer önemli ve öncelikli sorunu. Antik kentle ilgili en son çalışma Aralık 2019 tarihinde yapılmış ve bir yol haritası belirlenmişti. Milattan sonra 300-400 yıllarına ait olan Germenicia mozaikleri üzerinden yapılan projede de yıllar geçmesine karşın yine ciddi bir gelişme sağlanamadı.

ESKİ SANAYİ SİTESİ
2013 yılında Bakanlar Kurulu’nca kentsel dönüşüm kararı alınan Eski Sanayi Sitesi’nde karar doğrultusunda ev ve iş yerleri sahipleriyle görüşülmüş düşünceleri alınmış ve daha sonra proje aşamasına getirilmişti. Ancak gerçekleştirilen çalışmaların üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen Eski Sanayi Sitesi ile ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadı.

“PROJELER KÂĞIT ÜZERİNDE KALIYOR!”
Yaşanan bu gelişmeler sonrasında duygu ve düşüncelerini kaydeden bazı vatandaşlar Kahramanmaraş’ın çözülmesi gereken daha önemli projelerinin olduğunu dile getirdi. Sarı binanın yıkılması projesi yerine kendilerini daha yakından ilgilendiren projelerin tamamlanmış olmasını umut ettiklerini söyleyen vatandaşlar, kâğıt üzerinde hayata geçirilen birçok projenin olduğunu ve bunların sadece kâğıt üzerinde kaldığını belirtti. Aradan yıllar geçmesine rağmen düzenli bir adımın atılmadığına dikkat çeken vatandaşlar öncelikli çözüm bekleyen projelerden önce sarı binanın yıkım kararının kendilerini şaşırttığını ifade ettiler.  

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz