Ülke genelinde trafik kazalarını önlemek ve böylelikle yolların daha güvenli olması amacıyla çalışmalar başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Uygulamayla birlikte trafik cezası kesme yetkileri genişletilirken, Jandarma ve bütün Polis ekiplerinin artık ceza kesme yetkisi bulunabilecek. Polisler gerekli eğitimi alıp belgeyi aldıktan sonra sahaya inecekler. Emniyet kemeri takmayan yada telefon kullanan sürücüler başta olmak üzere MOBESE tarafından belirlenip ceza kesmeye başlanmıştı. Şehir içinde ise aşırı hız yapan, yanlayan ya da makas atan sürücüler için ise farklı bir uygulama geliyor. Emniyet kemeri takmamak ve direksiyon başında cep telefonuyla alışkanlıklarıyla trafik polisinin baş etmekte zorlanması üzerine çareyi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Trafik polislerinin yanı sıra jandarma ve trafik ekiplerinden oluşan 350 bin kolluk personeli, emniyet kemeri takmayan ve direksiyon başında cep telefonu kullanan sürücülere tutanakla ceza yazabilecek. Kuralları ihlal eden sürücüler Mobese kameraları tarafından da tespit edilecek.

TEDBİRLER OLUMLU SONUÇ VERDİ!

Trafikte aldıkları tedbirlerin de olumlu sonuçlar verdiğini bildiren Soylu, en çok kazanın yaşandığı 20 kaza kara noktası tespit ettiklerini ve bunlara özel önlemler aldıklarını anlattı. Soylu, maket trafik aracı uygulaması kapsamında 582 maket trafik polisi aracı yerleştirdiklerini ve bu bölgelerde trafik kazalarında yüzde 17.5 oranında azalış elde ettiklerini bildirdi.

Trafik kazalarının sebepleri arasında her zaman için ilk sırada yüzde 60-70 oranla aşırı hızın geldiğini belirten Soylu, “Yani ayağımızı biraz gazdan çeksek, yaşanan kazaların birçoğunun önüne geçmiş olacağız” dedi.

350 BİN PERSONEL TAKİP EDECEK”

“Bu yolda hep birlikteyiz” sloganıyla yeni süreç başlattıklarını belirten Soylu şu bilgileri verdi: “İçişleri Bakanlığı’nca 2018 yılı eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 100 günlük eylem planı kapsamında, emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması, seyir halinde cep telefonu kullanımı, aşırı hıza ilişkin yapılacak iş ve işlemlerle trafik kazalarını önleme planı hazırlanmasına ilişkin talimatlar il valiliklerine, emniyet müdürlüklerimize ve jandarma komutanlıklarımıza gönderilmiştir. 22 bin 490 trafik personeline ek olarak 230 bin emniyet ve 100 bin jandarma personelinin belirtilen kampanyada denetim faaliyetlerinde görev alması için 81 il valiliğine talimat gönderilmiş, bu kampanyada görev alacak yaklaşık 350 bin kolluk personeline konunun tebliğ edilerek, aktif olarak görev almalarının sağlanması istenmiştir. Her jandarma ve her polis arkadaşım trafikteki bütün araçları dışarıdan gözetleyecekler.”

Soylu, emniyet kemeri takmayan, direksiyon başında cep telefonuyla konuşan ve makas atan sürücüler hakkında ceza uygulamasının yapılacağını kaydetti.

KAHRAMANMARAŞ EMNİYETİ’NDEN ‘KEMER’ AÇIKLAMASI!

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada trafikte denetimin temel amacının, sürücülerde olumlu yönde davranış değişikliği yaratmak olduğu belirtilerek, insan hayatının ve sağlığının korunması ile maddi kayıpların azaltılmasının ancak tehlikeli sonuçları olabilecek davranışların en aza indirilmesi ile mümkün olabileceğine dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile 8 Ağustos-15 Kasım 2018 tarihleri arasında trafik güvenliğine yönelik tedbirler uygulanarak, hız ve emniyet kemeri denetimlerinin etkinliğinin arttırılması suretiyle ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının 2017 aynı dönemine göre yüzde 2 oranında azaltılmasına yönelik planlanan 100 günlük eylem planı hayata geçirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘2015 yol güvenliği küresel durum raporunda, emniyet kemeri kullanımının trafik kazalarında ölüm riskini sürücü ve ön koltukta oturanlar için yüzde 50, arka koltukta oturanlar için yüzde 75, çocuk bağlama sistemlerinde ise bebeklerde yüzde 70, çocuklarda ise yüzde 54-80 oranında’ azalttığı belirtilmektedir. Ülkemizde ve ilimizde meydana trafik kazalarında yaralama ve ölüm olaylarının en aza indirilmesi amacıyla ilimiz genelinde birçok noktalarda bulunan PTS (Plaka Tanıma Sistemleri), KGYS kameralarında ve Trafik Uygulama Noktaları’nda denetimlerimiz arttırılarak yapılmakta olup, emniyet kemeri kullanmayan sürücü ve yolculara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nca idari para cezası karar tutanakları düzenlenmektedir. Emniyet kemeri sizi hayata bağlar. Bu nedenle, karayolunu kullanan tüm sürücü ve yolcularımızın kemerini kendi can ve güvenlikleri için kullanmaları önem arz etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz