AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş Genel Müdürü Medine Tanış, AKEDAŞ’taki kadın çalışma arkadaşları ile birlikte Türkiye ve tüm dünyadaki kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü özel bir mesajla kutladı. Bir kadın yönetici olarak bugünü kutlamaktan gurur duyduğunu belirten Tanış, “Kadın, insan olabilmenin en temel unsuru, hayatın can damarıdır. İnsanlığın devamı için olmazsa olmaz, en büyük mutlulukların ardındaki gerçek kahramandır. 8 Mart tarihi ise dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu bir yaşam özlemlerini dile getirdikleri en anlamlı gündür” dedi.

KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI YÜZDE 30’DA KALMAMALI’

Bugün Türkiye’de, her alanda başarılı çalışmalar yapan kadın sayısının giderek artmasının övünç kaynağı olduğunu vurgulayan Tanış, şunları söyledi: “Yaşamı boyunca birçok güçlüğe katlanan ve büyük sorumluluklar üstlenen kadınların toplumsal yaşama etkin biçimde katılmaları, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük hedefleri arasındadır. Tüm iyileştirmelere rağmen Türk kadınının toplum ve iş hayatındaki yerinin daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de kadın istihdamına, kadınların iş hayatı ve çalışma koşullarına bakıldığında halen bir türlü istenilen düzeylere ulaşılamadığı görülüyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranlarının hayli düşük olduğu gözlenmektedir. Türkiye'de erkeklerin istihdam oranı yüzde 70 civarındayken, kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 30’dur. Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında bu oran, Avrupa ortalamasının yarısından da daha azdır.”

AKEDAŞ’TA KADIN ÇALIŞAN SAYISI DAHA FAZLA’

AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş. çatısı altındaki kadın çalışanlara ilişkin bilgi veren Tanış, kurum çalışanlarının yarısından fazlasının kadın olduğunu şöyle açıkladı: “Toplam 185 çalışanımızdan 95’i kadın. Kadın çalışanlarımıza yönelik pozitif bakış açımızı her zaman koruyoruz. Cinsiyet eşitliğinin benimsenmesi, ayrımcılığa karşı sıfır tolerans, iş hayatında istihdamın artırılması, eşit fırsatların sağlanması konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yasal çerçevede kadın haklarının eksiksiz uygulanması, örneğin doğum iznine çıkan kadın çalışanlarımıza, doğum raporu sürecince personelin maaşından kesinti yapılmaması gibi farkındalık yaratan belirgin uygulamalarımız var.”

KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK ÇALIŞMALARIN DAHA DA ARTIRILMASI LAZIM’
Türkiye’de ve dünyada toplumların kadın istihdamına yönelik çalışmaların daha da artırılması gerektiğini vurgulayan Tanış, mesajını şu sözlerle tamamladı: “8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, ülkemizdeki kadın istihdamına ilişkin sorunların çözümü için toplumdaki tüm katmanların pozitif ayrımcılıkla gayretlerinin devamı en büyük dileğimizdir. AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş ailesi olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, tüm kadınlara sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyorum.”

Haber Merkezi 

Editör: Mahmut Beyaz