Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Suriye’nin Afrin’de bölgesinde yuvalanan terör örgütlerini temizlemeye yönelik başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekat’ında 51. Gün tamamlanırken, TSK ve ÖSO ara vermeden Afrin’e ilerliyor. Operasyonun 50. Gününde hedefteki Afrin görünürken, TSK ve ÖSO güçleri birkaç kilometreye kadar yaklaştığı Afrin kent merkezini çevreleyen tepelere konuşlandı.

ÇEVRE KÖYLER TEMİZLENİYOR!

TSK ve ÖSO birlikleri, Afrin’de sekiz köyü daha terör örgütleri YPG/PKK-DAEŞ’ten temizledi. Böylece harekâtta 50. gün geride kalırken ele geçirilen stratejik köy ve noktaların sayısı 171’i buldu. Kurtarılan bölgelerde tuzaklanmış bomba ve mayınların temizliği de yoğun olarak sürüyor. Alınan bilgilere göre TSK ve ÖSO unsurları dün sabah saatlerinde Afrin’in kuzeybatısında yer alan Bülbül beldesine bağlı Korta, Babak Uşağı ve Kaşa köylerini de teröristlerden temizledi. Harekât hızla sürerken Afrin’in kuzeydoğusundaki Şeran beldesine bağlı Kafr Rum ve Kurt Kulak ile Afrin’in güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Zellaka ve Afrin ilçe merkezine bağlı Kıfar Zeit köyleri de kurtarıldı.

SİVİL HALK EVLERİNE DÖNMEYE BAŞLADI!

TSK ile ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’in güneybatısında terör örgütleri YPG/PKK-DEAŞ’tan kurtarılan Cinderes beldesinde mayın ve patlayıcı temizleme çalışmalarını sürdürüyor. TSK ile ÖSO, Afrin ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Cinderes belde merkezini 8 Mart'ta bölücü terör örgütü YPG/PKK’dan arındırmıştı. Cinderes’te devam eden mayın temizleme çalışmalarıyla bazı aileler evlerine dönmeye başladı. Cinderes’te kısmen de olsa sivillerin evlerine dönmeye başladıkları ve ara sokaklarda sivillere ait motosiklet ve araçların bulunması dikkatleri çekiyor.

GIDA VE MUTFAK MALZEMELERİ GÖNDERİLDİ

Terör örgütü unsurlarından temizlenen köylere siviller yerleşmeye başladı. Yaşanan savaş nedeniyle evler kullanılamaz hale gelirken, yerleşen sivil halkın en önemli gereksinimi ise yaşamlarını sağlayacak gıda ve mutfak malzemeleri. Bu kapsamda Türk halkı bir kez daha elini taşın altına koyarak, teröristlerden temizlenen alanlarda yaşayan sivillere gıda ve mutfak malzemelerinden oluşan yardım tırlarını dualarla İdlip ve Afrin’e gönderiyor. Burada yaşayan Suriyeli halk için toplanan yardım malzemelerini taşıyan 3 tır, Kahramanmaraş’tan yola çıktı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Hayrat İnsani Yardım Vakfı, Saçaklızade Vakfı ve İsar Derneği’nin katkılarıyla toplanan gıda ve mutfak malzemelerini taşıyan tırlar, Kahramanmaraş Fuar Merkezi (KAFUM)’da düzenlenen törenin ardından dualar eşliğinde İdlip ve Afrin’e gönderildi.

BİN 440 TIR YARDIM MALZEMESİ GÖNDERİLDİ”

Suriye’nin Afrin ve İdlip bölgesinde yaşayan halka iki tır gıda, bir tır da muhtelif ev eşyası gönderdiklerini belirten Hayrat İnsani Yardım Derneği Suriye Koordinatörü Muhammed Ubeyd Köşger, üç tırla birlikte toplamda bin 440 tır yardım malzemesi gönderdiklerini söyledi. Köşker, “İki tır gıda, bir tırda muhtelif ev eşyamız var, İdlib ve Afrin bölgelerine gidecek. Bizzat bizler bugün oradaki ekibimize dahil olarak bağışçılarımızın emanetleri oradaki kardeşlerimize ileteceğiz İnşallah. Hayrat Yardım Kahramanmaraş Temsilciliği, İSAR Derneği ve Saçaklızade Vakfı’nın ortaklaşa yaptığı bir insani yardım faaliyetidir. Hayrat Yardım olarak 2013 yılında kurulan bir insani yardım kuruluşuyuz. Savaşın başından bu yana İdlib’e yani Suriye’nin geneline Halep’ten Bayırbucak ile Lazkiye’ye kadar olan kesime gönderdiğimiz bu tır bin 440. Tır oluyor. Savaşın başından beri oradaki kardeşlerimizin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz İnşallah” dedi.

SİVİL HALKA HUZUR ORTAMI YARATILIYOR”

Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Ceraplus ve El Bab’tan sonra Afrin ve çevresinin de Zeytin Dalı Harekatı’yla güvenli bölge haline getirildiğini belirten Köşker, “Özellikle Cerablus ve El Bab’ta Fırat Kalkanı Operasyonu’ndan sonra Zeytin Dalı Harekatı’yla beraber Afrin’in bazı köyleri güvenli bölge haline getirildi. Oranın güvenli bölge hali olmasıyla birlikte oradaki sivil halkın da bir huzur ortamında olması gerekiyor. Bizler de yardım faaliyetlerimizle ordumuzun ve devletimizin arkasından giderek Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi orada da güvenli, huzurlu bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Daha önce Halep katliamı olduğu gibi bugün İdlib’te de 4 milyon insan yaşamakta. Suriye’nin her bir tarafından göç almakta, oldukça geniş bir nüfus kitlesine sahip olmakta” ifadeleri kullandı.

HEDEFİMİZ DOĞU GUTA”

İdlip ve Afrin’in ardından hedeflerinde Doğu Guta’nın olduğunu ifade eden Köşker, “Biz bu vesileyle bugün nasıl İdlib’e, Afrin’e başka bölgelere yardım gönderiyorsak, sırada ise önümüzdeki planlamalarımızda Doğu Guta var. Doğu Guta şuan abluka altında olduğu için oraya biz giriş yapamıyoruz. Ama orası için de alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. En kısa zamanda bir koridor bulunduğu zaman insanı yardım faaliyetlerimizi oradaki kardeşlerimize de beş altı yıldır enkazların altında, yer altında yaşayan, açlık ve kıtlıkla Afrika ülkelerini aratmayan manzaralar yaşayan kardeşlerimize de yardımlarımızı götürmeyi planlıyoruz İnşallah” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından tırlar dualar eşliğinde Suriye’ye gönderilmek üzere yola çıktı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz