Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde 2012 yılında faaliyete başlamasının ardından birbirinden başarılı çalışmalara imza atan Şirikçioğlu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, ruhsal sağlık sorunları yaşayan vatandaşları sosyal hayata kazandırıyor. Sağlık Bakanlığı’nın toplum destekli ruh sağlığı hizmetleri kapsamında kronik psikiyatri hastalarına hizmet kapsamında kurulan Necip Fazıl Şehir Hastanesi Şirikçioğlu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, doğrudan toplumun içinden klinik hizmetleri ile tıbbi tedavinin yanında vatandaşın hayata katılması ve becerilerini geliştirmesini amaçlıyor. Bunun yanında toplumun bu vatandaşlara yönelik önyargılarının yıkılarak tedaviye ailesini ve çevresinin yanı sıra tüm toplum kaynaklarını katmayı hedefleyen Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, yaygın eğitim kurumları, hayat boyu öğrenme hedefleri, iş bulma, işe yönlendirme ile ilgili mesleki kurslar, sosyal kurumları da işin içine katarak çalışmalarını sürdürüyor. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde bulunan hastalara uygulanan terapi ve tedavi uygulamaları ile hastalar topluma kazandırılırken, psikolojik olgunluğa kavuşmaları amacıyla çeşitli çalışmalar düzenleniyor. Bu çalışmalar kapsamında yapılan el emeği ürünler ise geleneksel hale gelen sergi programlarıyla görücüye çıkıyor. Bu kapsamda hastalar tarafından yapılan el emeği göz nuru, birbirinden değerli eserler, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Ana Hizmet Binası’nda açılış kurdelesinin kesimi sonrası ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

“BİN 500 HASTANIN TEDAVİSİ YAPILDI”

Serginin açılışında konuşan Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Vehbi Şirikçi, Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nde açıldığı günden bu yana bin 500’den fazla hastayı tedavi ettiklerini söyledi. Şirikçi, “Şirikçioğlu Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezimiz Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde 2012 yılından bu yana hizmet vermektedir. İlimizde açıldığı tarihten bu yana yaklaşık bin 500 hastanın takip ve tedavisi yapılmaktadır. Hastalarımızın takip ve tedavilerinin yanı sıra psiko sosyal destek ve sosyal rehabilitasyon hizmetleri verilmektedir. Hastalarımıza, Halk Eğitim Merkezi’nin de katkılarıyla el sanatları, resim, müzik gibi konularda kurs eğitimleri verilmekte, aynı zamanda birimimiz dışında gezi, piknik, sinema gibi sosyal etkinliklerle de sosyal rehabilitasyonlarını sağlanmaktadır. Necip Fazıl Şehir Hastanesi bünyesinde artık gelenekselleşen, bu yıl da 6’ncısını düzenlediğimiz bu sergimizde amacımız hastalarımızın kendi oluşturmuş oldukları ürünleri toplumla buluşturmaktır. Buradaki bir amacımız da hastalarımızın bu ürünlerini taçlandırmak ve aynı zamanda toplumda bu hastalıklar konusunda bir farkındalık oluşturmaktır” dedi.

“PSİKİYATRİ HASTALARINI DOĞRUDAN TOPLUMA KAZANDIRIYORUZ”

Ruhsal sağlık sorunları olan vatandaşları topluma kazandırdıklarını belirten Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu  Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Altunören ise, “Necip Fazıl Şehir Hastanesi Şirikçioğlu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi; Sağlık Bakanlığı, toplum destekli ruh sağlığı hizmetleri kapsamında kronik psikiyatri hastalarına hizmet kapsamında kurulmuş bir kurumumuzdur. Toplum destekli kelimesinin anlamı; doğrudan toplumun içinden klinik hizmetleri ile tıbbi tedavinin yanında vatandaşın hayata katılması, becerilerini geliştirmesi kendini gerçekleştirmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanında toplumun bu vatandaşlara yönelik önyargılarının yıkılarak tedaviye ailesini ve çevresinin yanı sıra tüm toplum kaynaklarını katmak hedeflenmektedir. Bu kaynakların en başında devletin kurumları ; yaygın eğitim kurumları, hayat boyu öğrenme hedefleri, iş bulma, işe yönlendirme ile ilgili mesleki kurslar, sosyal kurumlar işin içine katılarak organize edilmektedir. Dönem sonlarında sergi ve faaliyetler de bu pekiştirmeleri arttırmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi var, Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezlerinin. Kahramanmaraş’ta da yaklaşık 7 yıldır hizmet vermekteyiz” ifadelerini kullandı.

“BİLİMSEL METOTLAR BİRLEŞTİRİLEREK TEDAVİ EDİLİYOR”

ruhsal hastalıkların el becerisine dayalı sanatlarla tedavi edilmesinin Osmanlı’ya kadar dayanan bir geçmişinin olduğunu belirten Kahramanmaraş Halk Sağlığı Başkanı Ahmet Yener de yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Necip Fazıl Şehir Hastanemize bağlı Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’mizin yaptığı çalışmaları görüyoruz. Çok güzel çalışmalar olmuş. Bu tür ruhsal hastalığı olanlara farklı bir tedavi metodu uygulanmış. Aslında Osmanlı’dan bu yana süregelen bir metot bu. Bunu bilimsel metotlarla birleştirerek hastalarımızı tedavi ediyorlar. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum, gerçekten çok güzel bir çalışma. Bu işin bir sürekliliği var, o da güzel bir durum. İnşallah bu tür çalışmaların devamı da gelir, emeği geçenleri kutluyorum, hastalarımıza da acil şifalar diliyorum.”

“HASTALARIMIZIN TEDAVİ EDİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Kamu Hastaneleri Hizmet Başkanı Eyüp Mehmet Pircanoğlu da ruhsal hastalıkları olan vatandaşların tedavi edilmesinin önemine değinerek, “Sağlık Bakanlığımızın tanımında sağlık, bir kişinin ruhen, bedenen ve yaşadığı sosyal çevre içerisinde tam bir iyilik olmalı hali içerisinde olması olarak tanımlıyor. Bizim burada yapmak istediğimiz şey, ruhsal hastalıkları olan Kahramanmaraşlılarımızın Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nde takip ve tedavilerinin yapılması çok önemli. Bu kişilere uygun imkanlar verildiği zaman sosyal ortama kazandırılması bizim için kıymetli ve bu kişilerin yaptığı eserleri, takıları, çantaları ve resimleri burada gördük. Bu kişiler Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi ile çalıştıkları zaman sosyal ortama daha uyumlu hale geliyorlar. Toplumdan kopmuyorlar ve içlerine kapanmıyorlar. Bizim burada yapmak istediğimiz en temel şey farkındalık oluşturmak ve bu insanları sosyal hayata çekmek” dedi.

Sergi açılışına hastane doktorları, çalışanları ve tedavi gören vatandaşlar katıldı.

İki gün boyunca açık kalacak olan sergide, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde tedavi gören hastaların yapmış oldukları ahşap boyama, süsleme, keçe, örgü, alüminyum rölyef, teşbih, resim ve benzeri eserler yoğun ilgi gördü.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz