Özellikle çevre yolunda, Karaziyaret, Karacasu Kavşağı ile, Zirve Tekstil yakınındaki yeni açılan kavşak ve Kahramanmaraş’ın bir çok bölgelerinde sık sık drone denetimi yapan Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, bu kez Arsan Kavşağı’nda drone ile kırmızı ışık denetimi yaptı. Yapılan denetimde kırmızı ışıkta geçen sürücülere 288 TL cezai işlem uygulandı. Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan denetimle ilgili yaptığı bilgilendirmede, Kavşak kazaları yaralamalı kazalarda yüzde 30-35 önemli bir oran arz ediyor. Dolayısıyla bu kavşak kazalarını azaltmamız için önemli bir etken olan kırmızı ışık ihlali ile mücadelemiz devam ediyor” dedi.

KAZALARIN YÜZDE 35 CİVARINDAKİ TRAFİK KAZALARI, KAVŞAK KAZALARI”

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, şunları söyledi: “İl merkezinde meydana gelen yaralamalı trafik kazalarını analiz ettiğimizde bu kazaların yüzde 30 yüzde 35 civarındaki trafik kazalarının kavşak kazaları olduğunu gördük. Kavşak kazası deyince şunu anlamamız lazım kavşaklara giriş kurallarının ihlali dönüş kurallarının ihlali en önemlisi kırmızı ışık ihlallerinden kaynaklanan kazalar kavşak kazaları. Dolayısıyla kazaların azaltılması amacıyla yaptığımız bu çalışmalarda bugün arsan kavşağında drone ile kırmızı ışık denetimi yapıyoruz. Amacımız meydana gelen yaralanmalı ve ölümlü kazaların azaltılması. Daha önceden de beyan etmiştik özellikle bu çevre yolunda, arsan kavşağında, kara ziyaret kavşağında karacasu kavşağında, yine zirve tekstil yakınındaki yeni açılan ışıklı kavşakta, sık sık drone ile kırmızı ışık denetimi yapıyoruz. Bazen de sivil ekibimizle kırmızı ışık denetimini yapıyoruz. Buradan sürücülerimize özellikle iletmek istiyorum; hem şehir içindeki kavşaklarda hem de çevre yolundaki kavşaklarda mobeseyle, drone ile sivil ekiplerimiz vasıtasıyla kırmızı ışık ihlaline yönelik uygulamalarımız devam ediyor.

KENDİLERİNE YEŞİL IŞIK YANSA BİLE HIZLARINI DÜŞÜRMEK ZORUNDALAR”

Trafik kazalarını kavşak kazalarını azaltmadaki en büyük faliyetimizde bu sürücülerimiz kavşaklara yaklaşırken hızlarını düşürmek zorundalar. Kendilerine yeşil ışık yansa bile hızlarını düşürmek zorundalar. Bazı sürücülerimiz yeşil ışıktan kırmızı ışığa geçerken son bir hamleyle geçeyim hızlanarak kavşağa giriyorlar yine kazaya sebebiyet veriyorlar. Bazı sürücülerimiz burada polis yok kimse yok başka sürücü yok kavşak boş diye kırmızı ışık ihlali yapıyorlar. Kendisine yeşil ışık yanan diğer bir sürücü ile kavşak içerisinde kaza yapıyor. Kavşak kazaları yaralamalı kazalarda yüzde 30-35 önemli bir oran arz ediyor. Dolayısıyla bu kavşak kazalarını azaltmamız için önemli bir etken olan kırmızı ışık ihlali ile mücadelemiz devam ediyor. Bugünde sizlerde uygulamamızdasınız dronumuzla madalyonlu kavşak istikametinden Gaziantep yönünde ışık ihlali yapan sürücülere çevirmeli olarak uygulama yapıyoruz. Çevirmeli uygulamalarımız bizim için daha bir önem arz ediyor sürücülere hatalarını hatının işlendi alan da mekanda yüzüne karşı ikaz ederek bildirmek sürücülerde davranış değişikliğini olumlu olarak etkiliyor. Dolayısıyla böyle bir çevirmeli uygulamadayız. Sürücülerimize kırmızı ışık ihlali yapmamaları konusunda tekrar uyarıyoruz.

YAYA ÖNCELİĞİ TÜM YAYA GEÇİTLERİNDE GEÇERLİ DEĞİLDİR”

2019 yılı yaya öncelikli yıl ilan edilmişti birçok yaya geçitine belediyemiz tarafından ikonlar çizildi, çizilmeye devam edilecek. Bizlerinde bu konuda uygulamalar devam ediyor ışıksız kavşaklarda kontrolsüz kavşak dediğimiz kavşaklarda öncelik yayalarındır yayalar geçerken ya da geçmeye hızırlandığında sürücülerimiz yayalara yol vermek zorundadır. Altını çiziyorum ışıklı kavşaklarda yayalar için de kırmızı ışık ve yeşil insan figürünün yandığı, ışıklı kavşaklarda yayalarda ışıklara uymaz zorundadır. Yaya önceliği tüm yaya geçitlerinde geçerli değildir. Yayalar da bunu bilsinler yaya önceli kontrolsüz kavşaklarda yani ışık olmayan kavşakta geçerli. Yayalar için kırmızı insan figürünün yandığı ışıklı kavşaklarda da yayalar ışıklara uymak zorundadırlar. Yayaları ve sürücüleri tekrar uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Burhan Karagöz-Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz