Her hafta Cuma günü saat 17.00’da siyaset, politika, spor, STK ve kanaat önderlerini dinleyicileriyle buluşturan ve Kahramanmaraş’ın gündemine ışık tutan Fresh Gündem’in bu haftaki konuğu Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan oldu. Doğan, Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında ‘Karayolu Trafik Haftası’ ile ilgili faaliyetleri anlattı.

HEY BÜYÜKLER TRAFİK KURALLARINA UYUN BİZLERE ÖRNEK OLUN”
Doğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Trafik haftası ilk Mayıs ayının ilk cumartesi günü ülkemizde trafik haftası olarak etkinlikler düzenleniyor. İlk cumartesi günü karayolu trafik güvenliği günü. Takip eden haftada karayolu trafik haftası olarak ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu sende ilk cumartesi 5 Mayısa denk geldi ve 7 Mayıs pazartesi günü ilimiz Atatürk meydanında ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının katılımlarıyla bir açılış yaptık. Ve bu haftaya da yaydığımız çeşitli etkinliklerle yol kullanıcılarımızı sadece sürücüleri değil, yayalar, yolcular dikkatlerini çekmek adına çeşitli etkinlikler yapacağız. Geçen yıl ki trafik haftasının trafikte saygıydı, Emniyet genel Müdürlüğümüz bu yılki trafik haftasını trafikte çocuk güvenliği olarak belirledi. Bu yıl ki etkinliklerimiz trafikte çocuk güvenliği temasıyla bide sloganımız var. Hey büyükler trafik kurallarına uyun bizlere örnek olun sloganıyla yol kullanıcılarımızın, sürücülerimizin dikkatini çekmeye çalışacağız yapacağımız etkinliklerle.

ÜŞENİYORUZ”
Emniyet kemeri araç içerinde en önemli güvenlik ekipmanlarından bir tanesi. Bunun hava yastığıdır, diğer fren sistemleridir bunlardan da ziyade en önemlisi emniyet kemeri. Çünkü 50 km hızla bile giderken biz yavaş gittiğimizi hissediyoruz ama aracın kazandığı o ivme ile o 50 km’lik yapacağımız bir kaza bizim ağırlığımızı kat ve kat tonlara çıkaracak bir seviyede bir etki yapıyor. Dolayısıyla emniyet kemeri Dünya Sağlık Örgütünün 2015 yılında yaptığı bir araştırma var, Emniyet kemeri kullanımında meydana gelen kazalarda ön koltuklarda emniyet kemeri kullananlarda ölüm oranların yüzde 50’li azaldığı arka koltuklarda yüzde 75 oranında ölüm oranlarını azalttığı gerçek ve bu kadar net. Üşeniyoruz. Ve gideceğimizi o yakın mesafede kaza yapmayacağımızın hiçbir garantisi yoktur. Koltuğa oturur oturmaz bunu bir alışkanlık haline getirmek lazım. Aracımızda sadece biz olmuyoruz. Ailemiz oluyor, çocuğumuz oluyor. Onlarında o an güvenliği şoförden. Bizden soruluyor. Dolayısıyla ailesini, çocuğunu seven bir sürücünün aracına bindiğinde hemen emniyet kemerini takması hem de onlara taktırması onların gerçekten can güvenliği için önem arz ediyor. Bu bilinçte olmamız lazım. Ceza yememek için değil de kendi güvenliğimiz acısından önem arz ediyor.

ÇOCUĞUN FİZİKİ DURUMUNA DİKKAT ETMEK GEREKİR”
Boy olarak küçük çocuklarda kemer boynuna denk gelebileceği için, çocuk koltuğuyla oturtup kemerini öyle bağlamak lazım. Yaştan ve kilodan ziyade onun standart olarak belirleyip ona uymaktan ziyade çocuğun fiziki durumu önemli. Tam göğsüne denk gelecek çapraz bağlanan kemer, göğsüne denk gelecek, boynuna gelmeyecek şekilde çocuk fiziki yapıdaysa kemerini rahatlıkla bağlayabiliriz.

CAM FİLMİ ASLINDA HİÇBİR ZAMAN SERBEST BIRAKILMADI”
Trafik haftasında genel müdürlüğümüzün gönderdiği afişler, tanıtıcı kamu spotlarını çocuklarla ilgili etkileyici, vurucu, akılda kalan kamu spotlarını medyamızla paylaştık. Hem görsel hem de işitsel medyalarda geçiyor. Buğun yıkılan emniyet binamızın yanında Fatih İlköğretim Okulu var. İşlek bir cadde. Fatih İlköğretim okulundaki çocuklarımıza öğrencilerimle caddeye çıktık. Onlara tişörtlerimiz giydirdik. Oradaki sürülerimizi durdurarak, broşürlerimizi hey büyükler trafik kurallarına uyun, çocuklara örnek olun broşürleri çocuklarımız sürücülere dağıttılar. Biz bu okuldan çıkınca karşıya geçeceğimiz esnada yoğu oluyor bize yol verin, bize dikkat edin şeklinde sürücülerimizi uyardılar. Cam filmi aslında hiçbir zaman serbest bırakılmadı. Burada bir yanlış anlaşılma var. Belli bir standartlara uyan, belli ışık geçirgenliği olan cam filmi serbestti. Ancak bizim anladığımız bu sanayide ölçüme tabi tutulmayan cam filmi değildi. Belli onay yetki belgeleri alınmış belli standartlara uyulmuş cam filmi serbestti. Yönetimle yapılan bir değişiklikle eski haline tamamıyla dönüldü. Şuan onunla ilgili yine tekrardan mevzuat çalışması yapılıyor. Bu mevzuat çalışması henüz sonuçlanmadı. Tekrar belirlenecek bir standartta cam filmini belli bir aşamaya kadar olanını serbest bırakılması gündemde. Ama tabi ticaret bakanlığımız tarafımdan henüz mevzuat çıkmadığı için kamuoyuna net bir şey söyleyemiyorum. O mevzuatın çıkmasını bekliyoruz. Şuan cam filmi olan birilerine ceza uygulanır.

ABARTI EGZOZLARLA İLGİLİ ÇOK SAYIDA ŞİKÂYET ALIYORUZ”
Aracın bir standardı var. Belgesi var ve bu belgeyle tescilleniyor. Bunun haricinde teknik de olsa bir değişiklik yapılması yasak. Modifiye bizim için önemli olan egzoz sisteminde değişikliğe giderek gürültü çıkaracak şekilde abarttı derece egzozları takarak çevreye rahatsızlık veren bununla ilgili Kahramanmaraşlı vatandaşlarımızdan birçok şikâyet alıyoruz. Evinde çocuğu olan, hastası olan, yaşlısı olan birçok vatandaşımız gece 23’de bazen de daha geç saatlerde sokaklarından öyle bir araç geçti diye bu tür şikâyetler bize geliyor. Bu abarttı egzozla ilgili şikâyetler haklı olarak bu kadar da çok olunca da biz bunların denetimine ağırlık veriyoruz. Geçen yaz bununla ilgili çalışmalarımız oldu. Hatta asayiş müdürlüğümüzle birlikte sanayideki egzozcu esnafla toplantı yaptık. Onlara bu durumu anlattık. Onlarında bu durumdan mustarip olduklarını, onlarında evlerinin önünden geçiyor bu araçlar ve sağ olsun esnaflarımız bizlere söz verdi. Bu şekilde uygunsuz bir şekilde egzoz takmayacaklarını söylediler. Geçen yaz uygularımız oldu. Zaman zaman caddelerimizde abarttı egzozlarla ilgili araçlara denk geliyoruz. Bununla ilgili en son düzenlemeye göre araç bağlanıyor. Sanayide söktürülüyor daha sonra muayeneye gönderiliyor. Daha sonra o gençlere maddi yük getiriyor. Asıl önemli olan vatandaşları rahatsız etme aslında o boyutunu da bir kenara bırakırsanız genler içinde maddi anlamda büyük bir yük haline geliyor.

TEKNİK ANLAMDA HER TÜRLÜ DEĞİŞİKLİĞE İZİN VERMİYORUZ”
Resmi ekiplerimizle biz bu işi yapıyorduk sivil ekiplerimizi de bu abarttı egzozla ilgili denetimlerde kullanıyoruz. Geçen yaz başladık bu işe. Sivil ekiplerimiz camları açıp dinliyorlar araçları. Abartı egzozlu araçları resmi ekiplere bildirmek suretiyle aldırıyoruz. Kahramanmaraşlı vatandaşlarımızın bu gürültü yönünden huzurunun kaçmaması için bunun üzerine gideceğiz bu denetimlere ağırlık vereceğiz. Araçlarının amortisör kestirmek suretiyle aracı yere yaklaştırmak da teknik değişikliğe giriyor. Buda aracın bağlanmasını gerektiriyor. Zaten birde güvenlik yönünden bakmak gerekiyor. Bunlar mühendisler tarafından hesap yapılarak teknik durumu hesaplanarak yapılıyor çiziliyor. Bunu kendi zevkimize göre yapamayız risk oluşturur şoförlere. Bu anlamda teknik anlamda her türlü değişikliğe bizler izin vermiyoruz.

SOKAKTAKİ TRAFİK POLİSİ SAYISINI ARTIRDIK”
Araçların tescil işlemleri Türkiye noterler birliğine devredildi. Bu da üç aşamada gerçekleşti. Birinci aşama 2 Şubat tarihinde 1. aşama gerçekleşti. Aracını devretmek isteyen bir vatandaş daha önce bize geliyordu. Şimdi notere gidiyor istediği notere gidip devrini yaptırıyor. Ruhsatını oradan şubemize gelmeden aracının tescilini yaptırmış oluyor. Birinci aşama bu ve 2 Şubatta başladı.12 Şubatta ise 2. aşamaya geçilmiş oldu. Sıfır araç alan bir vatandaşlarımız bayilere gidip tescillerini yaptırıyordu. Ama ruhsatını döktürmek için bize geliyordu.12 Şubat itibariyle yine noterlere gidip istediği noterden gidip ruhsatını döktürebiliyor.12 Nisan tarihinde de 3.aşamaya geçildi. Araçlarda yapılan tadilatlar tertibatlı araçların işlemleri bizdeydi.12 Nisanda da bu tür işlemleri noterlere devrettik. Aynı zamanda sürücü belgelerini 2 Nisan itibariyle nüfus müdürlüklerine devrettik. Bizim içerde sürücü ve tescilli işlemlerimizi yapan memurlarımızı dışarıya trafik ekipler amirliğimize kaydırmak suretiyle sokaktaki trafik polisinin sayısını artırdık. Bize böyle bir avantaj sağladı.

Haber: Emre Akkış/Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz